MF DNES

King jako kluk trefoval trojky. Teď vede Sovy

- — Petr Procházka

Jeden mladý kouč odešel a druhý podobný trenér ho střídá. Basketbali­sté USK Praha se dál hodlají držet svého trendu. Jejich výsadou je výchova mladých hráčů a jejich postupné začleňován­í do nejvyšší soutěže.

A k tomu se nejlépe hodí svěží expert, který zastává progresivn­í metody a umí své myšlenky talentovan­ým borcům předávat.

Chorvat Dino Repeša to zvládal skvěle, po sezoně však odešel do Pardubic. Místo něj získal angažmá u Sov pětatřicet­iletý Američan Josh King, který přichází z německého Ludwigsbur­gu, kde v posledních třech sezonách pracoval jako asistent.

PRAHA

„Těším se, až budu moci přinést do klubu zajímavý styl basketbalu. Budeme hrát velmi podobně, jako během posledních tří sezon mého působení v Německu,“řekl Josh King. „Jsem nadšený, že jsem hlavní trenér, a nemůžu se dočkat, až se zapojím do předsezonn­ího procesu,“dodal.

Před příchodem do Evropy pracoval King u univerzitn­ích týmů v NCAA, naposledy v letech 2016–2018 v New Hampshiru. Byl také ředitelem organizace Hoop Group, která pomáhá v rozvoji basketbalo­vým talentům. V USK ho nyní čeká premiéra v roli hlavního kouče.

Nový trenér

„Preferuji trénování mladých hráčů, kteří stále pracují na svých dovednoste­ch, rozvíjejí svou hru a jsou hladoví po úspěchu,“těší se King. „Miluji koncept, na který se USK zaměřuje. V klubu je opravdu velmi mnoho skvělých perspektiv­ních hráčů a tento proces pro mě bude vzrušující. Je to výzva.“

Sám býval talentem a v mládežnick­ých kategoriíc­h dokázal oslnit. Během střední školy překonal několik střeleckýc­h rekordů, třeba nasázel dvanáct trojek v jednom zápase.

Přesto hráčskou kariéru poměrně brzy ukončil a vrhl se na dráhu trenéra. „Ano, byl jsem opravdu dobrým střelcem, ale ne celkově dobrým hráčem.“přiznal Josh King. „Věřím v to, že jako trenér to dokážu dotáhnout k vyšší úrovni, než bych byl schopen jako hráč. A to je důvod, proč jsem se vydal touto cestou,“prozradil.

Sovy budou i v novém ročníku Kooperativ­a NBL sázet na své odchovance, klub se ale nebude bránit ani příchodu zahraniční­ch posil.

„Postupně do týmu přidáme jednoho dva americké legionáře,“nabízí svou vizi nový trenér. „Ale základem týmu zůstanou mladé české naděje. Budeme stavět na volnější ofenzivní hře a systematic­ké obraně,“slibuje Josh King.

 ?? Foto: USK Praha ?? Američan Josh King si poprvé v kariéře vyzkouší roli hlavního kouče.
Foto: USK Praha Američan Josh King si poprvé v kariéře vyzkouší roli hlavního kouče.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia