MF DNES

Jágr přivádí další cizince

V hokejové extralize zahraniční legie mohutní

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Pro český hokej toho vykonal tolik jako nikdo jiný. Vyhrával medaile i vzácné trofeje, vytvářel okouzlujíc­í rekordy. Inspiroval generace. Radost dělal otcům se syny, z nichž se už také stali rodiče. A Jaromír Jágr nechce opustit ledové arény ani v sezoně, při níž oslaví padesáté narozeniny.

Nyní však hokejová legenda učinila krok, který rozkvětu tápajícího národního sportu příliš nesvědčí.

Teď nejde o to, že kvůli průtahům s rekonstruk­cí kladenskéh­o zimáku Rytíři na dlouhé měsíce přesídlí do azylu, který nejspíš najdou v Chomutově. Hrající majitel Jágr po postupu do extraligy vsadí na legii zámořských borců, jejichž jména oficiálně představil na včerejší tiskovce.

Landon Bow. Jake Dotchin. Cody Donaghey. Kyle Wood. Daniel Ciampini. Danny Kristo. Neznáte? Poznáte. Brzy. Snad jen ve zkratce: bek Dotchin zvládl stovku startů v NHL, ale více než rok nehrál zápas. Gólman Bow se v ní mihl, ostatní se mezi elitu marně pokoušeli dostat nebo si už vydělávali různě po Evropě.

Systém, který fandí cizincům

Příchod každého neznámého borce s cizím pasem do extraligy působí jako průjezd auta tunelem, po kterém automatick­y slyšíte ozvěnu: „Proč? Proč sem taháte průměrné až podprůměrn­é cizince, kteří zabírají místo talentům, odchovanců­m a domácím hráčům?“

Skrývá se v tom obrovský kus pravdy. Uvědomovat si to musí i Jágr, ale co mu zbývá? Tepat ho by bylo příliš jednoduché a vlastně až nefér. „Trh byl rozebraný, museli jsme se podívat do zahraničí,“pokrčil rameny Jágr. Zatímco extraligov­á konkurence už po Novém roce tvořila soupisky, on s Rytíři válčil v první lize a vyhlédnutý­m posilám nemohl zaručit, zda od podzimu budou hrát v nejvyšší soutěži, nebo budou objíždět zimáky v Kadani, Kolíně a Šumperku.

Ne, dokonalejš­í systém v tomhle ohledu stěží vymyslíte. Daleko horší je, že naopak stále k najímání cizinců navádí. „Tabulkové odstupné brzdí český hokej,“tvrdí Ladislav Šmíd – liberecký bek a před postupem Jágra s Plekancem zřejmě nejvýrazně­jší extraligov­á osobnost. „I když je Čechovi přes třicet, může stát více než milion. Peníze raději klub ušetří a dá je na plat cizince.“Šéf hokejových odborů (CAIHP) Libor Zbořil opakovaně vybízí: „Jen se podívejte, kolik je v extralize průměrných zahraniční­ch hráčů, kteří hrají na úkor mladých. Jde o nastavení tabulek a cen za hostování.“

Upřímně? Svaz loni na jaře opatrně nadhodil, že v překlenova­cích covidových časech postupně proklínané tabulky přemění na férovější systém výchovného. Reforma vyšuměla. Nebo se o ní veřejně nemluví, což je také chyba. Na svazu chybí kuráž, klubům systém nevadí, jenže čeští hokejisté úpí. A mezitím Jágr netroškaří, najme šestku cizinců a navrch kanadského trenéra Jeffa Paula.

Až na pár výjimek každý extraligov­ý klub v přestupním oknu angažoval aspoň jednoho cizince, čímž trochu ulevil rozpočtu. Kometa třeba sehnala čtyři zajímavé Slováky, Hradec kromě jejich krajana Lampera přivedl ještě po dvou Kanaďanech a Finech.

A nečekejte, že tím vše končí. Spíš naopak.

Z nabobtnalé patnáctičl­enné extraligy přímo sestoupí poslední tým, předposled­ní čeká baráž. Dá se čekat, že tenhle strašák podnítí manažery namočených mančaftů k ještě zběsilejší­mu hledání pomocníků s daleko pochybnějš­ími příběhy, než napsal kladenský novic Dotchin, jehož Tampa předloni vyhodila kvůli nadváze.

Král soutěže i nadbytek odpadu

Chlapíci ze zámoří čím dál znatelněji ovlivňují extraligu. Z Američana Muellera se v Brně stal vládce bodování. Kanaďan Rodewald měl zase nezanedbat­elný podíl na třineckém titulu. Předchozí sezonu se kladenský Austin stal nejprodukt­ivnějším extraligov­ým bekem za poslední dvě dekády, což Kanaďana vystřelilo do Kontinentá­lní ligy.

Je zároveň trochu neradostné zjištění, že se z borců z AHL stává v extralize platné zboží, byť stále převažuje, že se ze zámořských akvizic stane odpad. Neuchytí se a v tichosti se odklidí.

Jágr musí věřit, že pro extraligov­ou záchranu vytipoval šestku posil správně. Sám už si nevěří. „Už se nepovažuju za hráče, co bude rozhodovat. Patřím do čtvrtého útoku a na přesilovku.“

Už se nepovažuju za hráče, co bude rozhodovat. Patřím do čtvrtého útoku.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Starosti Hrající majitel Jaromír Jágr má po návratu do extraligy plné ruce práce. Slavná osmašedesá­tka během sezony oslaví padesátiny, o Rytíře Kladno se však musí starat spíš jako manažer než skvělé pravé křídlo.
Foto: ČTK Starosti Hrající majitel Jaromír Jágr má po návratu do extraligy plné ruce práce. Slavná osmašedesá­tka během sezony oslaví padesátiny, o Rytíře Kladno se však musí starat spíš jako manažer než skvělé pravé křídlo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia