MF DNES

Soud v kauze Vidkun udělil podmíněné tresty

-

Od rozsudku ve sledované korupční kauze Vidkun si mnozí slibovali jasné prokázání viny a tresty vězení. Včerejší verdikt Krajského soudu v Olomouci nicméně přinesl pro tři obžalované podmínky a pokuty a pro jednoho zproštění viny.

V říjnu 2015 prohledala policie několik míst v Praze i v Olomouckém kraji. Detektivov­é tehdejšího Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu v čele s Robertem Šlachtou chtěli odhalit policisty podezřelé z korupce. Následoval­y odchody policistů z Generální inspekce bezpečnost­ních sborů i Úřadu služby kriminální policie a vyšetřován­í, domovní prohlídka v bytě někdejšího ministra vnitra Ivana Langra (ODS), výslechy.

Nakonec byli obžalováni bývalý olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec a tehdejší šéf hospodářsk­é kriminálky Radek Petrůj z ředitelstv­í Olomouckéh­o kraje, vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý a exhejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). Kadlec podle obžaloby Kyselému poskytoval informace z řady trestních řízení

Petrůje soud včera zprostil obvinění, ostatním uložil osmnáct měsíců až dva roky vězení s podmínkami, přestože obžaloba navrhovala tresty nepodmíněn­é. „Neříkáme, jak to bylo. Rozhodujem­e o skutku popsaném v obžalobě, o ničem jiném,“uvedl soudce Martin Lýsek.

Podle soudu se neprokázal­o, že by obvinění ovlivňoval­i práci policie. Soud obžalované odsoudil za vynášení informací ze čtyř z devíti původně žalovaných kauz.

Odposlechy, na kterých stavěl státní zástupce, nebyly podle soudu kvalitní. Nezřetelno­st důkazů kritizoval­a i obhajoba. Rozsudek včera komentoval i Šlachta. „Vidkun byla kauza, ve které jsme rozkryli korupci mezi policisty, podnikatel­i a úředníky. Přesně takové kauzy, kde řešíte korupci v nejvyšších patrech a nebojíte se jít do nikoho, tady dneska chybějí,“napsal na Facebook. Naopak náměstek olomouckéh­o primátora Martin Major (ODS), který byl jedním ze svědků, považuje případ za zvláštní. „Šest let vyšetřován­í, desítky domovních prohlídek, vazby. Výsledek? Žádné zločinné spolčení podnikatel­ů a policajtů,“reagoval. (zun)

 ?? Foto: ČTK ?? Policista u soudu Vedle dřívějšího hejtmana byl v korupční kauze odsouzen i bývalý olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec (uprostřed).
Foto: ČTK Policista u soudu Vedle dřívějšího hejtmana byl v korupční kauze odsouzen i bývalý olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec (uprostřed).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia