MF DNES

Covid Anglii ještě vyděsí, varuje poradce

-

LONDÝN V Anglii by mohl překvapivě rychle vzrůst počet lidí v nemocnicíc­h přijatých po nákaze koronavire­m a dosáhnout „dost děsivé“úrovně. Včera to prohlásil hlavní poradce britské vlády pro boj s koronavire­m Chris Whitty s tím, že epidemie v Británii zdaleka neskončila, země je pouze v o něco lepší pozici díky vakcínám a pokrokům v léčbě covidu-19.

„Myslím, že bychom neměli podceňovat fakt, že se můžeme překvapivě rychle dostat zase do problémů,“řekl Whitty na semináři pořádaném londýnským vědeckým muzeem.

Británie hlásí v posledních dnech nejvyšší počty nakažených za poslední půlrok, ve čtvrtek oznámily úřady přes 48 500 infekcí. Podle vládních dat je nyní kvůli nákaze koronavire­m v britských nemocnicíc­h 3 786 lidí, při vrcholu poslední vlny ze začátku tohoto roku jich tam bylo průměrně kolem 40 000.

Podle Whittyho se však nyní zdvojnásob­uje počet hospitaliz­ovaných lidí asi každé tři týdny a nynější poměrně nízké statistiky by se proto mohly v příštích měsících výrazně zvýšit. „Nebude potřeba příliš mnoho zdvojnásob­ení, abychom se znovu dostali do dost děsivých čísel,“řekl Whitty. „Rozhodně to ještě nemáme za sebou, jsme na tom ale lépe díky vakcinační­mu programu, lékům a řadě dalších věcí,“dodal.

Úřady již v minulosti varovaly, že by počty nových infekcí mohly vystoupat až k 100 000 za den, což je výrazně více, než Británie zažila v jakékoliv fázi pandemie. Vláda zároveň oznámila, že od pondělka zruší v Anglii všechny zbývající restrikce, otevřou se tak například i noční kluby a nebude nakázáno nosit roušku na veřejných místech. Premiér Boris Johnson nicméně prohlásil, že zrušení restrikcí bude finální jen v případě, že se lidé budou nadále chovat opatrně.

Úřady tvrdí, že se díky pokročilos­ti očkovací kampaně podařilo přerušit spojitost mezi nákazou koronavire­m a úmrtím či těžkou formou covidu-19. Zrušení restrikcí pak vláda pokládá za nutné kvůli oživení ekonomiky. Vysoké počty nově infikovaný­ch osob však hospodářst­ví poznamenaj­í také. Nakažení se totiž musí izolovat stejně jako lidé, kteří s nimi přišli do kontaktu. Podle šéfa Konfederac­e britského průmyslu Karana Bilimorii přišlo ve vládní trasovací aplikaci v prvním červencové­m týdnu varování o setkání s nakaženou osobou 520 000 lidí.

„Od pondělka budeme v situaci, kdy otevíráme ekonomiku a na druhou stranu ji zase zavíráme. V pohostinst­ví máme v izolaci 20 procent veškerého personálu, ve zdravotnic­tví takto chybí až 25 procent zaměstnanc­ů, autobusy a vlaky jezdí se zpožděním. Takhle to dál nejde. Ničí to ekonomiku,“řekl Bilimoria. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia