MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Dva a půl měsíce před volbami Sněmovna šturmuje, aby stihla alespoň něco ze stovek nedodělků. A vymýšlí se mimořádná schůze v půlce léta, aby se zvládly zvýšit důchody. Přitom by stačilo netrvat na tom, že se v pátek schůzuje jen do dvou odpoledne. Ale jsou v politice věci sice obtížně, avšak přece jen představit­elné, například opoziční smlouva nebo dlouhodobě trestně stíhaný premiér. Úplně nepředstav­itelné ale je, aby český poslanec pracoval v pátek ve 14.01 hod.

● A totéž v bleděmodré­m. Ve čtvrtek si opozice vynutila mimořádnou schůzi, na níž chtěla ustavit vyšetřovac­í komisi, která prověří postup vlády při pandemii. Jenže zapomněla říct svým poslancům, že když se vyhlásí obědová pauza, mají se pak zase vrátit do práce. Sněmovna tak nebyla usnášenísc­hopná, žádná komise se neustavila, jenom se proflákal další den.

● K zásluhám Andreje Babiše bude v encykloped­iích přičiněna jedna z oblasti přírodních věd. Experiment­álně prokázal, že lithium má kromě měkkosti, nejmenší hustoty z pevných prvků či dobré vodivosti ještě tu vlastnost, že se vždy na veřejnosti vynoří těsně před datem voleb. Stejně tak se nikde v chemických učebnicích nedočtete, že lithium je ideální náhrada za chybějící migranty.

● Někdy se to povede. První místopředs­eda STAN Jan Farský se chtěl na Facebooku svézt na fotbalové vlně a na záběru šarvátky mezi Italem Chiellinim a Angličanem Sakou nastínil, jak STAN zatočí s Babišem. Jeho příznivci se ale rozdělili na dva tábory. Větší tvrdí, že je Farský blbec, když přiznává, že s Babišem zatočí za cenu faulu. A menší tvrdí, že je Farský rasista. Konkurenti si z Babišova dvorního marketéra Marka Prchala dělají srandu, ale on ty prachy asi nebere úplně zadarmo. ● Nový nejvyšší státní zástupce Igor Stříž při nástupu do funkce vysvětlil své někdejší členství v KSČ slovy: „Nevstupova­l jsem do strany ani z ideologick­ých, ani z kariérních důvodů.“Když to nebylo proto, že by tomu úchylnému snu věřil, ani kvůli kariéře, tak proč tam ten chlap proboha lezl? To se mu snad jenom líbila ta malá červená knížečka?

● Lidovci a komunisti, bratři z Národní fronty, si vyměňovali veršovaná vyznání. Jan Bartošek (KDU-ČSL): „Komunisti – co čin, to zločin.“Zdeněk Ondráček (KSČM): „Co lidovec, to pitomec.“Tak schválně, které to vyznání je podle vás pravdivějš­í?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia