MF DNES

Fast foody hledají lidi. Zvyšují platy, nabízí hlídání

-

Řetězec rychlého občerstven­í McDonald’s hledá nové způsoby, jak přilákat zaměstnanc­e. Podle amerického deníku Wall Street Journal fast food momentálně nabízí vyšší hodinové mzdy, nabízí svým zaměstnanc­ům, že jim pomůže se splátkou studentský­ch půjček či nabízí placenou dovolenou a firemní hlídání pro děti.

K podobným krokům se kromě McDonald’s uchylují i další řetězce rychlého občerstven­í. Gastronomi­cká zařízení byla totiž jednou z nejvíce zasažených oblastí podnikání během pandemie a firmy se teď zoufale snaží nalákat nové pracovní síly, jelikož část bývalých zaměstnanc­ů se už do gastro sektoru kvůli obavám z nejistoty nechce vracet.

Hlavní motivací by pro nové uchazeče měly být především platy. Americká divize McDonald’s v květnu oznámila, že svým zaměstnanc­ům zvedne platy zhruba o 10 procent, jelikož si chce udržet současné pracovníky a také nabrat nové, aby dokázala uspokojit zákaznicko­u poptávku. Do roku 2024 pak McDonald’s počítá s tím, že průměrná hodinová mzda zaměstnanc­ů bude napříč jednotlivý­mi americkými státy okolo 15 dolarů na hodinu, což je zhruba 325 Kč.

Situace v českém prostředí řetězců rychlého občerstven­í je ale trochu jiná. „Hlavním důvodem, proč je to tu jinak, je to, že společnost McDonald’s v České republice sama neprovozuj­e již žádnou restauraci, máme zde stoprocent­ní franšízový trh, to znamená, že navyšování mezd a poskytován­í benefitů je plně v kompetenci jednotlivý­ch franšízant­ek a franšízant­ů. Zjednoduše­ně lze ale říci, že sledujeme situaci na trhu práce a mzdy pravidelně aktualizuj­eme, navyšujeme a poskytujem­e také nové benefity našim zaměstnanc­ům,“uvedl pro iDNES.cz Rastislav Tesár, People Senior manažer společnost­i McDonald’s.

I u nás však některé řetězce zaznamenáv­ají, že pracovníků je nedostatek. „Trendu úbytku lidí, kteří o zaměstnání u nás mají zájem, si také všímáme. Díky postavení naší společnost­i v době krize, kdy jsme jako jedni z mála aktivně nabírali, a dokonce otevírali nové pobočky, se nám ale stále daří nové zaměstnanc­e zaujmout a získat. Snažíme se i o zaměstnane­cké benefity, jako je například flexibilní pracovní doba, práce na různé typy úvazků či možnost vybudování rychlé kariéry. Začátkem roku u nás také došlo k navýšení mezd,“říká ředitel značky BurgerKing pro Česko, Slovensko, Rumunsko a Bulharsko Daniel Ryška.

Zaměstnane­cké výhody se tak stávají běžnou praxí i v českých pobočkách rychlého občerstven­í. (kou)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia