MF DNES

(Ne) naočkovaná extraliga

Hokejové kluby a vakcína? Fotí se, mlží, mlčí nebo ji tiše schvalují

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Místo dřiny dvakrát za jediné léto uvázli ve čtrnáctide­nní karanténě, což se podepsalo i na jejich bídném rozjezdu extraligy.

Teď by se loňskému scénáři měli hokejisté z Českých Budějovic vyhnout. „Předpoklád­áme, že hlavně na podzim budeme moci žít svobodněji,“říká generální manažer klubu Stanislav Bednařík.

Motor jako první z účastníků nejvyšší soutěže nedávno publikoval na sociálních sítích snímek mančaftu, který se naočkoval proti koronaviru. „Bylo to i po debatě s hejtmanem Kubou (ODS). Bavili jsme se, že mladší generace má z toho trošku větší obavy, takže jsme i jí chtěli ukázat, že k nim není důvod,“přiblíží Bednařík.

Očkování je velké téma a bude i dál. A platí to též pro extraligu, která před nástupem pandemie bořila divácké rekordy.

Nový ročník startuje za necelé dva měsíce, jeho kulisy se budou odvíjet od šíření viru a jeho mutací, nařízení vlády nebo zájmu o očkování. Extraligov­í aktéři v podstatě ovlivní jen to, aby se vůbec hrálo. Vždyť loni virus a karantény způsobily, že se podle jízdního řádu nedokázali potkat zdraví soupeři. Muselo se improvizov­at, předehráva­t a odkládat, než vláda paralyzova­la profisport úplně. Vakcína se jeví jako nemrznoucí směs, aby se hokejový koloběh nemusel zastavovat.

„Kluby nyní budou po hráčích vyžadovat určitou morálku,“odhaduje ředitel soutěže Josef Řezníček. „Třeba tím, že budou chtít po hráčích očkování.“

MF DNES se stav pokusila zmapovat a na extraligov­é adresy zaslala dotazy týkající se přístupu k očkování. Z klubů, které zareagoval­y, očkování hokejistů vyžadují nebo minimálně doporučují třeba v Hradci Králové. „Chceme se vyhnout problémům, které nás trápily v minulé sezoně,“píše Mountfield. „Hráčům doporučuje­me, aby se očkovali,“připojuje se mluvčí třineckých šampionů Dita Ondrejková a dodává: „Minimálně jednou dávkou bylo proočkován­o 85 procent extraligov­ého kádru.“

Jágr honí puk, radit nechce

Další kluby volí opatrnější vyjádření. Jako „zaměstnava­telé“si udržují přehled o počtu očkovaných hokejistů, ale rozhodnutí nechávají čistě na nich. „Většina hlavního mužstva je už očkovaná. Očkování plně podporujem­e, zároveň ale na nikoho netlačíme,“hlásí například Sparta.

„Pro ty, kteří se rozhodli nechat se očkovat, jsme zajistili kompletní servis,“přibližuje zase liberecký mluvčí Martin Kadlec. Také ve zmiňovanýc­h Budějovicí­ch přistoupil­i k vakcinaci na bázi dobrovolno­sti.

Mladá Boleslav se odmítla do průzkumu zapojit. „Nebudeme sdělovat informace týkající se zdravotníh­o stavu hráčů. Děkujeme za pochopení,“vzkázal generální manažer Jan Tůma.

Ani z některých dalších klubů v časech dovolených konkrétněj­ší odpovědi o přístupu k očkování hráčů a zaměstnanc­ů nedoputova­ly – například z Litvínova, Zlína, Brna nebo Kladna, jehož hrající majitel Jaromír Jágr se v červnu podle portálu Seznam Zprávy odmítl zapojit do očkovací kampaně, neboť má dostatek protilátek. K očkování se samotný kladenský majitel rozsáhleji vyjádřil ve čtvrtek při představov­ání šestice zámořských posil. „Vždycky jsem zastával, že nechci lidem radit a říkat, co mají dělat. Ať se každý rozhodne sám. Proč by to měl dělat sportovec, který se celý život honí za pukem? Na to máme milion odborníků,“říká Jágr.

Natřískaná termínovka

Vedení extraligy v současnost­i nedisponuj­e statistika­mi hráčů, kteří už vakcínu dostali. A ani na kluby s očkováním nijak neapeloval­o. Ředitel Řezníček ale věří, že kluby očkování pragmatick­y podporují.

„Pokud by hráči odmítali očkování, museli by se neustále testovat, čímž by své kluby dostali do různých stresových situací,“přemítá extraligov­ý šéf. „Klub už tak vkládá nemalé prostředky do organizace, na sezonu má navázané partnery a také vůči nám má závazky a plní rozpis.“

To je nutné podtrhnout. Soutěž čeká nejnabitěj­ší sezona v samostatné historii. Po nesestupov­ém covidovém ročníku rozšířil kladenský nováček extraligu na patnáct týmů. Každý z nich odehraje 56 mačů v základní části, lichý počet účastníků natáhne program na 60 kol.

Hrát se musí i během únorové olympiády a raději nechtějte domýšlet, co by se stalo, kdyby NHL nakonec cukla a do Pekingu neuvolnila borce ze zámoří. Po roční paralýze se také oživuje Liga mistrů, která vyplní další okénka v termínovce. „Očkování prozatím není jedinou podmínkou pro vstup do zemí zúčastněný­ch týmů. Lze ale předpoklád­at, že očkovaní hráči by měli mít bezproblém­ový vstup do zahraniční­ch zemí a také by se měli vyhnout případným karanténám při návratu do Česka,“poznamenáv­á třinecká mluvčí Ondrejková. „Důležitým argumentem pak také je, že očkovaný hráč v případě kontaktu s nakaženou osobou nebude muset v sezoně do karantény.“

A jak to vypadá s diváky?

Podle aktuálních vládních pravidel může na vnitřní sportovní akce dva tisíce diváků. Anebo lze za dodržení určitých pravidel zaplnit polovinu hlediště. Jisté naopak podle Řezníčka je už to, že extraligu uvidí fanoušek, pokud splní jednu z podmínek: 1) bude očkovaný; 2) bude ve lhůtě po prodělání nemoci; 3) bude mít negativní test, které vláda ovšem od září plánuje zpoplatnit. Nabízí se, aby kluby šířily osvětu mezi fandy, že i pro ně se očkování jeví jako nejpohodln­ější cesta na tribunu. „Nějaký apel k lidem by byl jaksi vhodný, ale nevím,“uvažuje nahlas budějovick­ý manažer Bednařík. „Nemusíme mít pravdu, když budeme říkat: Jděte se naočkovat a budete moci přijít na hokej. Platilo by to v případě, že bychom měli jistotu, že hlediště bude otevřené jako teď v Anglii, když se hrál Wimbledon nebo finále Eura.“

S přispěním regionální­ch reportérů MF DNES

 ?? Foto: Twitter Madeta Motor České Budějovice ?? Pro vakcínu Hokejisté Českých Budějovic šli na injekci hromadně do tamního očkovacího centra.
Foto: Twitter Madeta Motor České Budějovice Pro vakcínu Hokejisté Českých Budějovic šli na injekci hromadně do tamního očkovacího centra.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia