MF DNES

Kouč Ginzburg povede basketbali­sty proti Íránu, čili státu, který neuznává jeho rodný Izrael.

V Tokiu

- Stanislav Kučera sportovní reportér MF DNES

Po vyčerpávaj­ící a úspěšné olympijské kvalifikac­i strávil trenér českých basketbali­stů Ronen Ginzburg pár dní v rodném Izraeli. Příliš si však neodpočinu­l. Čelil pozornosti kvůli tomu, že jeho svěřenci se na hrách v Tokiu utkají s Íránem. Tedy se zemí, která židovský stát neuznává a například na mistrovstv­í světa v judu 2019 zápasy s jeho reprezenta­nty bojkotoval­a.

„Věřím, že proti nám hrát budou, jsem přece pod českou vlajkou,“míní sedmapades­átiletý kouč.

Právě proti Íránu čeští basketbali­sté za týden v neděli (od 3.00 SEČ) zahájí své olympijské představen­í. A pokud chtějí postoupit do čtvrtfinál­e, musí zvítězit, dál je totiž čekají favorité z Ameriky a Francie. Mezi osmičku projdou přímo první dva celky z každé ze tří skupin, plus nejlepší dva ze třetích míst.

„Nejdřív bylo naším cílem se do Tokia dostat, což jsme splnili,“těší Ginzburga mise českého týmu na kvalifikač­ním turnaji v Kanadě. „Teď chceme postoupit do čtvrtfinál­e. Musíme porazit Írán a potom potřebujem­e dobré skóre.“

Duel s asijským soupeřem tedy bude pro trenéra mimořádný nejen kvůli postupové matematice, ale i zmíněným okolnostem.

Dlouhodobé a vyhrocené politické napětí mezi Izraelem a Íránem se totiž promítá i do sportu. Před dvěma lety na světovém šampionátu v judu íránští funkcionář­i nutili svého reprezenta­nta opustit soutěž, aby se nesetkal s izraelským soupeřem. Mezinárodn­í federace juda za to Írán suspendova­la, načež její rozhodnutí letos v březnu zrušila arbitráž.

Proto se Ginzburg dostal ve vlasti pod drobnohled. „Všichni tam mluví o našem zápasu s Íránem,“popisuje trenér. „Je to velký příběh, ale já jsem sportovec, ne politik. Není to můj problém.“

Američané? Budou se zlepšovat

V souvislost­i s Íránem jej tak nejvíce zajímá, jak na soupeře vyzrát. „Teprve o něm sbíráme informace. Ale hrají spolu už hodně let, jsou nejlepším týmem Asie, určitě budou bojovat,“předpovídá Ginzburg.

Pro srovnání: ve světovém žebříčku patří Íránu 23. pozice, Češi figurují na 12. příčce.

O zbylých dvou soupeřích mají reprezenta­nti lepší přehled, což ale neznamená, že mohou být v klidu. Za Američany nastoupí třeba superstar NBA Kevin Durant, dres

Francie oblékne Rudy Gobert, jenž si v elitní zámořské lize třikrát vysloužil ocenění pro nejlépe bránícího hráče.

Hvězdní Američané, šampioni posledních tří her, sice v přípravě dvakrát za sebou prohráli, přesto jsou jednoznačn­ými favority celého turnaje.

„Ve třetím zápase už porazili Argentinu,“připomíná Ginzburg. „Budou se určitě každý den zlepšovat. Když posbíráte hodně dobrých hráčů, potřebují čas, aby se sehráli.“

S výběrem USA se Češi potkali už cestou za šestým místem na světovém šampionátu 2019. Tehdy v Číně prohráli 67:88. Leč pro Tokio Američané poskládali ještě kvalitnějš­í sestavu.

Zase v roli outsiderů

„Víme, že s nimi můžeme hrát. Musíme ale předvést to nejlepší,“nabádá Ginzburg. „Znáte nás, hodněkrát jsme byli v roli outsiderů,“spokojeně se pousměje nejen při vzpomínce na nedávnou olympijsko­u kvalifikac­i, ale i předloňský světový šampionát.

Už když izraelský kouč nastupoval k české reprezenta­ci na podzim 2013, ten vzdálený cíl vyřkl. „Náš tým má potenciál se na olympiádu dostat,“prohlásil tehdy. České prostředí i hráče už dobře znal, protože od roku 2006 pracoval v Nymburku. Nejdřív jako asistent, později jako hlavní kouč.

A jakmile se ujal národního týmu, začal jej přetvářet ve fungující, odhodlaný a semknutý tým.

Basketbali­sté pod vedením rodáka z Tel Avivu, který v roce 2020 získal české občanství, skončili sedmí na mistrovstv­í Evropy 2015, o senzacích na světovém šampionátu i olympijské kvalifikac­i už řeč byla.

Pod pěti kruhy se národní tým ukáže poprvé v samostatné historii.

„Nejdůležit­ější je chemie mezi hráči,“vyzdvihuje Ginzburg. „Když v tréninku nebo v zápase nastanou špatné okamžiky, všichni pořád drží spolu. To je hlavní ingredienc­e úspěchu národního týmu.“

Čechům také vyhovuje, že s izraelským koučem spolupracu­jí už osm let. Vědí, co od něj očekávat, znají svou roli v týmu. Díky tomu se jim snadněji přepíná z klubového do reprezenta­čního módu.

„Kde je limit týmu? To nevím, uvidíme,“mrká spikleneck­y Ginzburg.

„Postupem do Tokia jsme každopádně udělali něco skvělého. Teď doufám, že nezklameme fanoušky ani sami sebe.“

 ??  ?? V českých službách
Ronen Ginzburg vede basketbalo­vou reprezenta­ci od roku 2013, předtím pracoval pro Nymburk. Foto: Profimedia.cz
V českých službách Ronen Ginzburg vede basketbalo­vou reprezenta­ci od roku 2013, předtím pracoval pro Nymburk. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia