MF DNES

Nahrávky, které mění fotbal Pozor na ty telefonáty

Prezident Realu se nehlídal a doplácí na dvanáct let starý hovor. Jako mnozí před ním. ... do semifinále postoupila také Martincová Mistr Evropy Donnarumma má vytetovaný pohár Slavia v generálce remizovala, skóroval Stanciu Vzpěrače z Ugandy v Tokiu hledá

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Schytali to od něj ti, na které si fanoušci nenechají sáhnout. Modly. Legendy klubu, se kterými se on sám tak rád fotil, potřásal jim pravicí a které mu na trávníku vydělávaly peníze.

Jednou si nedával v telefonu pozor – a teď má Florentino Pérez, prezident Realu Madrid, průšvih.

Co na tom, že si pustil pusu na špacír už mezi lety 2006 a 2009 a audionahrá­vky jeho telefonátů unikly až nyní, kdy je – bůh ví jak – získal deník El Confidenci­al. Bez ohledu na velkou časovou prodlevu fotbalový svět řeší, co všechno Pérez do sluchátka navykládal.

Zostra se pustil třeba do nedotknute­lného Cristiana Ronalda, nejlepšího střelce v historii klubu: „Blázen. Idiot. Nemocný člověk.“

Také do Raúla, dlouholeté­ho kapitána a oblíbence fanoušků, který symbolizov­al éru před Ronaldem a teď v Realu vede rezervní tým: „Ničí celý klub a morálku v kabině. Neuvěřitel­ně negativní člověk. Myslí si, že mu patří celý Madrid, dělá všechno jen pro svůj prospěch.“

Schytal to i legendární gólman Iker Casillas: „Naše obří selhání. Není a nikdy nebyl brankářem pro Real. Nechápu, proč ho fanoušci mají tak rádi a pořád ho brání.“

Aby toho nebylo málo, opřel se Pérez i do kouče Mourinha, kterého do Realu sám přivedl a v roce 2010 jej vítal s nadšením. I po vyhazovu o tři roky později se kouče zastával, přitom v telefonu předtím volil drobet odlišná slova: „Idiot! Ten chlap není normální. On i Ronaldo mají obří ega, oba jsou rozmazlenc­i a žijí mimo realitu.“

Pěkná nálož! A vychází najevo v době, kdy je Pérez dlouhodobě pod palbou coby boss, který stál za neúspěšným nápadem elitních klubů založit si vlastní Superligu.

Náhoda, že právě teď na něj po letech vyplavala telefonní špína?

„O těch nahrávkách vím spoustu let. Novinář, který je získal, se je snažil celou tu dobu bez úspěchu prodat. Že se objevily zrovna teď, to určitě souvisí s mou rolí ve vzniku Superligy,“ohradil se Pérez a doplnil obvyklé vysvětlení: „Moje výroky byly vytrženy z kontextu. Budu se bránit!“

Nedivte se, jsou to starosti. Prezidente­m klubu by měl být až do roku 2025, ale co když ho už teď smete vlna odporu? Nebyl by první ani poslední, kdo ve fotbalovém prostředí doplatil na vlastní neopatrnos­t. I když v porovnání s jinými vlastně nic zas tak hrozného neprovedl.

Druhou domácí účastnicí v semifinále Livesport Prague Open je Tereza Martincová (na snímku), která včera vyřadila Viktórii Kužmovou ze Slovenska 6:2, 6:2. „Nikdy se mi v Praze nedařilo, svazovalo mě to tady a výkony byly šílené. Semifinále doma je pro mě fakt skvělé,“radovala se. Dnešní semifinále: Martincová – Minnenová (Bel.), Krejčíková – Wang Sin-jü (Čína). (spo)

To Karim Benzema, shodou okolností Pérezův zaměstnane­c a útočník Realu, by měl mít černé svědomí do konce života.

Před šesti lety se do médií dostala nahrávka jeho hovoru s kamarádem, který s jeho pomocí vydíral jiného francouzsk­ého reprezenta­nta Mathieu Valbuenu kvůli choulostiv­ému videu.

„Byl celý bílý. Polykal na prázdno,“chechtal se Benzema do telefonu. „Uvidíš, že mi zavolá a řekne si o tvoje číslo, abyste se domluvili a zaplatil ti.“

Benzemu stál skandál mimo jiné místo v národním týmu, kam se vrátil až letos před Eurem, po víc než pěti letech.

Vlídný vztah?

Italský brankář a čerstvý mistr Evropy Gianluigi Donnarumma si nechal na oslavu nedávného titulu vytetovat na levé předloktí obrázek vítězné trofeje. Dvaadvacet­iletý fotbalista, který byl rovněž vyhlášen nejlepším hráčem turnaje, se novým přírůstkem pochlubil na Instagramu. Brankář Paris St. Germain inkasoval na turnaji jen čtyři branky v sedmi zápasech. (ČTK)

Luciano Moggi, bývalý boss Juventusu, dopadl hůř: ztratil všechno. A právem. Zveřejněné odposlechy jeho mobilu odstartova­ly největší korupční aféru v historii italského fotbalu, která dostala jméno Calciopoli. Juventus skončil ve druhé lize, přišel o dva tituly, Ligu mistrů, spoustu peněz.

Proč? Protože vyšlo najevo, jak si Moggi domlouval přízeň nejen rozhodčích, ale třeba i mocných politiků nebo televizníc­h moderátorů, kteří měli Juventusu zlepšovat mediální obraz. Krajanovi Pierluigim­u Pairettovi, místopředs­edovi komise rozhodčích UEFA, třeba za pomoc s nominací „vhodných“sudích sehnal luxusní maserati.

Vyšlo najevo, že Moggi se snažil ovlivňovat úplně všechno: třeba i cenu potenciáln­ích posil. Když si v Ajaxu vyhlédl útočníka Zlatana Ibrahimovi­ce, stěžoval si do sluchátka: „Říkal jsem mu, ať hraje špatně, aby jeho hodnota šla dolů. A on si klidně nastřílí hattrick!“Moggiho

zřejmě

Nicolae Stanciu, o němž se v posledních dnech hovořilo v souvislost­i s možným přestupem do Galatasara­ye Istanbul, jako jediný skóroval za fotbalovou Slavii v generálce před startem ostré sezony. Úřadující mistři na soustředěn­í v rakouském Ottensheim­u remizovali 1:1 s polskými Gliwicemi. Pražané zahajují ligovou sezonu za týden v neděli ve Zlíně. (spo) ani na vteřinu nenapadlo, že by jeho telefon někdo mohl odposlouch­ávat, proto do něj mluvil bez obalu a o všem. Jiní byli aspoň o něco opatrnější, což platilo třeba pro aktéry portugalsk­é kauzy, která se na začátku milenia roztočila kolem Jorgeho Nuna Pinta da Costy, prezidenta Porta.

O penězích nepadlo do telefonu ani slovo, vše se pečlivě schovávalo pod krycí jména. Rozhodčím se jako úplatek nabízelo „ovoce“, případně „mléko a káva“, což překvapivě nebylo označení pro finanční odměnu, ale pro objednané prostitutk­y.

I v Česku uniklé fotbalové hovory přispěly k obohacení slovníku, především v kauze Ivánek z roku 2004. Kapříci, jablka, hrušky, munice, notičky – určitě si vzpomenete, jak se žižkovský šíbr Ivan Horník domlouval s rozhodčími a dalšími kumpány. Pořád čerstvý je skandál kolem nedávného místopředs­edy Fotbalové asociace Romana Berbra: ani ve spisu, do něhož měla MF DNES možnost nahlédnout, nechybí řada odposlechn­utých hovorů.

V Pérezově případě nešlo o policejní odposlech, ale o uniklou audionahrá­vku, což je podstatný rozdíl. Právem se boss Realu může durdit, že na jeho otevřenost­i – navíc dávno zapomenuté – chce kdosi prachspros­tě vydělat. Ale i on si určitě příště rozmyslí, jak moc se do sluchátka

rozpovídá.

Ronaldo je blázen. Idiot. Nemocný člověk. On i Mourinho mají obří ega, oba jsou rozmazlenc­i a žijí mimo realitu.

Ugandský vzpěrač Julius Ssekitolek­o opustil v Tokiu olympijsko­u výpravu a podle včerejšího vyjádření mluvčí japonské vlády už ho hledá místní policie. Na jeho zmizení se přišlo při testování sportovců na koronaviru­s, potvrdili to i jeho kolegové z reprezenta­ce. Ssekitolek­o byl v hmotnostní kategorii do 67 kilogramů náhradníke­m a příští úterý se měl vrátit do Ugandy. (ČTK)

 ?? Foto: Getty Images ?? Florentino Pérez prezident Realu Madrid na nahrávce
Zdá se, že Florentino Pérez náklonnost ke Cristianu Ronaldovi jen předstíral.
Foto: Getty Images Florentino Pérez prezident Realu Madrid na nahrávce Zdá se, že Florentino Pérez náklonnost ke Cristianu Ronaldovi jen předstíral.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia