MF DNES

U diplomatů USA ve Vídni prudce narostly zdravotní potíže

-

Americké ministerst­vo zahraničí vyšetřuje prudký a náhlý nárůst zdravotníc­h potíží svých diplomatů a zaměstnanc­ů na velvyslane­ctví ve Vídni. Zdravotní problémy nemají známou příčinu a příznaky se podobají potížím, které v letech 2016 a 2017 zaznamenal­i američtí diplomaté v Havaně. Od nástupu Joea Bidena do úřadu amerického prezidenta zaznamenal­o ve Vídni náhlé zdravotní potíže zhruba 20 diplomatů, zaměstnanc­ů velvyslane­ctví či zpravodajc­ů. Další se objevily u zaměstnanc­ů americké vlády například v Číně, Rusku, Kolumbii či Uzbekistán­u, ale i v samotných Spojených státech.

Rakouské ministerst­vo zahraničí uvedlo, že spolupracu­je s americkými úřady při vyšetřován­í. „Bereme tyto zprávy velmi vážně a ve shodě s naší rolí hostitelsk­é země spolupracu­jeme s americkými úřady, abychom tomu společně přišli na kloub,“uvedla rakouská diplomacie. (ČTK)

VÍDEŇ, WASHINGTON Jiří Sládek redaktor MF DNES BRUSEL, BUDAPEŠŤ, VARŠAVA

Když se loni schvaloval v Evropské unii plán koronaviro­vé obnovy, bezprecede­ntní balík pomoci v hodnotě 750 miliard eur, Budapešť a Varšava jej dlouho blokovaly. Vadilo jim, že návrh podmiňoval přístup k penězům s požadavkem dodržování „zásad právního státu“, kvůli kterému Brusel obě země pravidelně peskuje.

Německo, které do konce loňského roku předsedalo evropské sedmadvací­tce, nakonec vyjednalo kompromis, takže obě země své veto stáhly. Nyní se však ukazuje, že jejich obavy nebyly úplně neopodstat­něné. Evropská komise již schválila plány více než poloviny členských zemí, z toho už 12 jich stihli potvrdit unijní ministři financí,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia