MF DNES

Řidič, či cyklista. Jak se u nás rodí kompromisy

Vojtěcha Jandy, šéfa domácí rubriky MF DNES

-

Když se nudíte, pořiďte si medvídka mývala. A když se chcete pohádat, začněte se bavit o novele silničního zákona, která má upravit pravidla pro předjížděn­í cyklistů. Hned zjistíte, jestli je dotyčný náruživý řidič, či cyklista a jestli vám vynadá, že jste bezohlední, když máte jen trochu odlišný názor...

Zhruba rok a půl Sněmovnou krouží návrh, který chce stanovit minimální vzdálenost, které by se měl řidič držet, pokud chce na silnici předjet cyklistu. Ta, podobně jako v jiných evropských zemích, má být minimálně 1,5 metru. Na silnicích, kde je nejvyšší povolená rychlost 30 km/h, se auto může ke kolaři přiblížit na vzdálenost ne menší než jeden metr.

Vzhledem k tomu, že cyklistů přibývá (během pandemie počet ve městech narostl dvojnásobn­ě, o čemž svědčí i vyprodané obchody s cyklopotře­bami), ambice zvýšit jejich bezpečnost má své opodstatně­ní.

Řidič má okolo sebe metráky plechu a cyklista při kolizi má jen velmi malou šanci vyváznout bez zranění. Ostatně se uvádí, že nedostateč­ná vzdálenost při předjížděn­í může za 25 procent nehod cyklistů a že cyklisté tvoří 30 procent účastníků dopravních nehod v Evropě, kteří končí v nemocnici. Bezpochyby vzájemný respekt na silnicích je to, co může zachránit životy.

Nebyl by to ale český parlament, kdyby se neobjevilo nějaké to „jenže“. Podle návrhu, který prošel dolní komorou, by se nedodržení odstupu bralo jako nebezpečné předjížděn­í, což je prohřešek za sedm bodů s pokutou pět až deset tisíc korun a s odebráním řidičského průkazu na šest až dvanáct měsíců. Nechme stranou, že sedmi body se dnes trestá jízda pod vlivem drog, podstatněj­ší je, že by nezáleželo na tom, jestli nedodržení vzdálenost­i by bylo o centimetr či metr. Nezáleželo by na tom, jestli by cyklistu řidič předjel opatrně a pomalu na úzké okresní silnici, nebo by kamion okolo těsně profrčel stovkou. Krom toho jsou dnes jen velmi omezené možnosti, jak vzdálenost mezi cyklistou a projíždějí­cím vozidlem měřit. Patrně jen z kamerového záznamu, a to ještě značně obtížně, což říká i sama policie.

Byť se to některým angažovaný­m cyklistům nebude líbit, výšku postihu předkladat­elé návrhu krapet přepískli. Jediné, čeho docílili, je to, že příkop mezi pumpičkáři a petrolhead­y, jak se řidiči a cyklisté občas vzájemně častují, se stal zase o něco hlubší. Původní záměr o vzájemném respektu je tentam. V Česku snad není nikdo, kdo by tak na předjížděn­í cyklistů neměl „svůj“a často nekompromi­sní názor. Zkuste tohle téma nadhodit mezi kolegy v práci nebo kamarády v hospodě. Uvidíte sami. Já si tím prošel a připadal jsem si jako při volbě Velkého Vonta ve Stínadlech. Jedni byli pro Losnu, druzí pro Mažňáka, nic mezi.

Ale to je vedlejší, důležitějš­í je, že tatam mohla být celá úprava. Od poslanců putovala k senátorům, kterým vadily hlavně drakonické sankce. A to tak, že byli připraveni novelu odmítnout. Nakonec s ní souhlasili pod podmínkou, že sankce se řádově zmírní – nedodržení vzdálenost­i navrhují s pokutou bez bodů a body přijdou ke slovu, až když bude cyklista skutečně ohrožen.

Teď mají zákon znovu poslanci, kteří jsou evidentně s tím, jak senátoři zatáhli za záchrannou brzdu, spokojeni a připraveni podobu novely s nižšími pokutami údajně schválit. Tedy pokud to stihnou. Jejich jednání teď přerušily parlamentn­í prázdniny. Buďto svolají mimořádnou schůzi, nebo se ke schvalován­í dostanou až někdy v září. Možná. Jestli totiž těsně před volbami nebudou mít něco „důležitějš­ího“na práci.

P. S. Stejně by mě jako řidiče i cyklistu zajímalo, jak se bude zjišťovat, zda se někdo dopustil přestupku, že mě na kole (nebo já v autě někoho na kole) předjel v menší vzdálenost­i, než ukládá zákon. A pokud to nejde, jestli neexistuje jiná cesta než přijímat bezzubý zákon. Ale to by měli vysvětlit ti chytřejší z nás, ti, co ty zákony tvoří...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia