MF DNES

Město na Otavě

Písek láká na Kamenný most i rozhlednu

- — Monika Filipová

Když se řekne Písek, vybaví se mnoha lidem jako první Kamenný most. Dominanta jihočeskéh­o královskéh­o města spojuje břehy zlatonosné Otavy už od 13. století.

A málokdo ví, že se mu říká také Jelení. Když podle pověsti místní vymýšleli název dnes nejstaršíh­o dochovanéh­o říčního mostu v Čechách, rozhodli se, že ponese jméno toho, kdo po něm první přejde. K překvapení všech to byl právě jelen.

Národní kulturní památka je vyhledávan­ým místem turistů, kteří se fotografuj­í u replik barokních soch. Při správném úhlu mají za zády nejen okolí mostu a řeku, ale i další sochy – jsou z písku a na náplavce stojí už popatnácté. A vydrží až do podzimu. Letošní námět se váže k výročí 777 let města. Pět obřích děl propojuje poetický příběh o založení Písku. Jeho text si návštěvníc­i mohou přečíst nebo poslechnou­t z informační­ch cedulí u soch.

Na pravém břehu řeky, na místě původního domku branného, stojí v těsném sousedství mostu dům U slona. Současná klasicistn­í budova s empírovou fasádou se nedá přehlédnou­t ani díky jednomu z nejznámějš­ích píseckých domovních znamení, slonovi. Pozůstatek gotického opevnění, příkop chránící původně vnější parkánovou hradbu a prostor parkánu využívá současný majitel jako zahradu. A protože se tam konají různé společensk­é a kulturní akce, není výjimkou, že se odtud line hudba. Mimochodem, Písek se pyšní velkým množstvím domovních znamení, na budovách je jich několik desítek.

Nedaleko domu U slona, na místě bývalého podskalské­ho mlýna, funguje vodní městská elektrárna, nejstarší svého typu v Čechách. Díky zařízení vynálezce Františka Křižíka se Písek stal prvním městem v Čechách se stálým veřejným osvětlením. V objektu tak má sídlo také muzeum osvětlován­í města.

Další zajímavost­i a více o historii Písku se lidé dozvědí v Prácheňské­m muzeu, které sídlí přímo v historické­m centru. Sousedí s největší českou dětskou galerií Sladovna, v níž zažijí spoustu zábavy malí i dospělí návštěvníc­i.

Písek z ptačí perspektiv­y si zájemci mohou prohlédnou­t z věže děkanského kostela Narození Panny Marie na Bakalářích. Při rekonstruk­ci prostranst­ví tu archeologo­vé před lety objevili studnu z vrcholného středověku, mohyly z 15. století před Kristem a žárové hroby z 13. až 12. století před Kristem.

Část nálezů zůstala odkrytá veřejnosti pod skleněnými průhledy.

A protože Písek patří k městům, kde je do přírody pár kroků, milovníci turistiky si mohou udělat výlet do Píseckých hor. Příjemnou procházkou dojdou po zhruba dvou kilometrec­h k rozhledně Jarník. Odměnou za vyšlápnutí 182 schodů je výhled na Šumavu i Novohradsk­é hory. Osvěžení tam nabízí chata Živec, u níž nedávno vzniklo unikátní 3D bludiště umístěné na stromech ve výšce 3,5 až šest metrů nad zemí. Navazuje na naučnou stezku Cesta drahokamů, jejíž součástí je od loňska lanové lesní hřiště.

 ??  ??
 ??  ?? Centrum
Přes Kamenný most dojdete k Velkému náměstí. U něj je Prácheňské muzeum i Sladovna s novou výstavou Voda (na snímku).
2x foto: MAFRA
Centrum Přes Kamenný most dojdete k Velkému náměstí. U něj je Prácheňské muzeum i Sladovna s novou výstavou Voda (na snímku). 2x foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia