MF DNES

Hvězdy pro medaili

Tenistky na hrách mají ambice v singlu i deblu, Krejčíková bude bojovat jako tygr

- Stanislav Kučera sportovní reportér MF DNES

Ještě včera hrdě pózovala s trofejí pro šampionku turnaje WTA v Praze, dnes už vyráží směr Tokio. A Barbora Krejčíková do Japonska přicestuje jako tenistka s nejlepší formou ze všech účastnic. Za poslední dva měsíce nastřádala tři tituly, včetně grandslamo­vého z Roland Garros, a působivou bilanci dvaceti výher a jediné porážky.

Z těchto statistik zcela zřetelně vystupuje meta, k níž by se Krejčíková mohla oprávněně upínat. Jenže… „Většinou, když si řeknu, že chci vyhrát, tak prohraju v prvním kole,“odmítá tenistka s úsměvem zlaté ambice.

„Nekladu si na sebe nároky, prostě tam budu makat jako tygr a budu se snažit uhrát co nejlepší výsledek v singlu i deblu.“

Ve čtyřhře půjde Krejčíková do akce s osvědčenou parťačkou Kateřinou Siniakovou. Proti soupeřkám budou ve výhodě, v Tokiu totiž logicky smějí startovat jen dvojice stejné národnosti. Češky jsou jedny z mála, které ve stejném složení úřadují i běžně na okruhu, ovšem i dvojice jako Bartyová, Sandersová či Matteková-Sandsová, Pegulaová vypadají silně.

„Očekávání budou vysoká, budeme se snažit hrát co nejlépe jako tým a budeme chtít zlato,“vyhlásila Siniaková před měsícem na Roland Garros, kde s Krejčíkovo­u v deblu triumfoval­y.

Už v sobotu se do dějiště her vydaly Petra Kvitová a Markéta Vondroušov­á, respekt budící sestavu doplní ještě Karolína Plíšková, jež rovněž odlétá dnes.

„Všechny jsme letos ukázaly své kvality,“připomíná Kvitová, že s krajankami pro Tokio poskládaly vskutku hvězdný kádr.

Před pěti lety v Riu se tenis zasloužil o tři bronzové medaile pro českou výpravu: ve čtyřhře žen Lucie Šafářová a Barbora Strýcová, v mixu Radek Štěpánek s Lucií Hradeckou a ve dvouhře právě Kvitová.

„Ale radši dělám, že žádnou nemám, abych nějakou získala,“prohodila v žertu dvojnásobn­á wimbledons­ká šampionka. „Každopádně určitě bude těžké na Rio navázat, sice už se některé holky odhlásily (Rumunka Halepová či Američanka S. Williamsov­á), ale turnaj bude i tak nabitý. Každé kolo bude náročné.“

Aktuální světová třináctka Kvitová odletěla do Tokia uprostřed rozpačité sezony. Po titulu z Dauhá se z Roland Garros po prvním kole odhlásila kvůli zranění kotníku, v milovaném Wimbledonu pohořela hned v úvodním duelu.

„I proto se mi nějaké ambice pro olympiádu říkají těžko, sezona byla nahoru a dolů,“přiznává Kvitová. Na Tokio se chtěla naladit na pražském podniku WTA, z nějž však vypadla hned v prvním kole. Navíc si přivodila zranění nohy.

„Už jsem trénovala, ale nebylo to nic valného,“přiznala Kvitová. „Doufám, že teď to zase půjde nahoru. Asi to bude moje poslední olympiáda, budu se snažit si ji užít.“

Zdravotní komplikace postihly i Vondroušov­ou, která se z domácí akce na poslední chvíli pro jistotu odhlásila.

Tenisové turnaje se v Tokiu rozběhnou v sobotu, den po slavnostní­m zahájení celých her, potrvají do neděle 1. srpna.

 ?? Foto: ČTK ?? A teď do Tokia Barbora Krejčíková (na snímku) v nedělním finále turnaje v Praze porazila Terezu Martincovo­u 6:2, 6:0 a od poloviny května má skvělou bilanci 20-1. Nyní se přesouvá na olympijský turnaj.
Foto: ČTK A teď do Tokia Barbora Krejčíková (na snímku) v nedělním finále turnaje v Praze porazila Terezu Martincovo­u 6:2, 6:0 a od poloviny května má skvělou bilanci 20-1. Nyní se přesouvá na olympijský turnaj.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia