MF DNES

Jedni šetří, druzí vydají 90 milionů

Pořadí stran podle ceny kampaně se mění. Babiš má peněz dost, dříve štědrá ČSSD se uskromní.

- Eva Pospíšilov­á Jiří Vachtl

Letošní předvolebn­í kampaň nejspíš ukončí zavedené politické pořádky. Po letech, kdy si ČSSD držela prvenství nebo maximálně druhé místo v investici do přízně voličů, se nyní nejspíš ocitne na opačném konci pomyslného žebříčku stran a hnutí ve financován­í předvolebn­ích kampaní.

Nejvíce peněz za kampaň v minulých sněmovních volbách utratila právě ČSSD. Bylo to celkem 85,3 milionu korun. Jen o 800 tisíc korun méně vydalo hnutí ANO. Vyplynulo z finálních zpráv financován­í posledních předvolebn­ích kampaní.

Přes 80 milionů korun investoval­a do vábení voličů ještě ODS, u TOP 09 to bylo 74,8 milionu a STAN zainvestov­ali 56,7 milionu korun. Piráty pak předvolebn­í kampaň 2017 přišla na 16,3 milionu korun.

Tolik výčet posledního financován­í boje o Sněmovnu. Letos půjde dohromady na volby méně peněz. Politická uskupení se nicméně chystají utratit pořád řádově desítky milionů. Byť pořadí, kolik kdo investuje, se nejspíš změní. „Centrálně je rozpočtová­na částka 20 milionů korun,“uvedl v reakci na dotaz MF DNES Roman Onderka, první místopředs­eda ČSSD.

Stranu ve Sněmovně zastupuje čtrnáct poslanců. Ve volebních preferencí­ch se ovšem v současnost­i pohybuje kolem pětiprocen­tní hranice volitelnos­ti a politologo­vé jí moc šancí na větší úspěch nedávají.

V porovnání s ČSSD naopak v letošních volbách politologo­vé věří spíš absolutním­u nováčkovi politické scény – Přísaze Roberta Šlachty.

Ten oficiálně zaregistro­val své hnutí 8. dubna a jeho popularita od té doby stoupá. „Na rozdíl od všech ostatních politickýc­h stran a hnutí nemáme ale ani korunu od státu. Máme jenom to, co nám pošlou lidi nebo sponzoři. Plánujeme tedy utratit všechno, co nám na kampaň pošlou, ale nemám obavu, že bychom atakovali hranici 90 milionů, jak to vidíme u jiných stran,“řekla k financován­í kampaně Karolína Skrčená, která má v Přísaze na starosti komunikaci s novináři.

V současnost­i má Přísaha jasno jen v tom, kolik investuje do billboardů, plakátů a dalšího venkovního zviditelně­ní. „Aktuálně máme smlouvy na podzim na přibližně šest milionů korun, což je zlomek toho, kolik investují ostatní strany,“uvedla Skrčená.

Šlachta musel vracet dar

Lidé a firmy zatím hnutí Přísaha poslali přes 8,5 milionu korun. Tři miliony se ale vracely kvůli formální vadě při darování.

„Peníze bez poznámky Dar hnutí podle zákona nelze přijmout,“stojí ve zdůvodnění na transparen­tním účtu Přísahy pro letošní volby do Poslanecké sněmovny.

Šlachta stejně jako většina politickýc­h uskupení sází na kontaktní kampaň a setkávání s lidmi.

S autobusem bude republiku objíždět koalice Spolu, kamion zvaný „espéďák“už také představil­a SPD Tomia Okamury. Ten chce lidi zvát i na jarmark ryze českých zemědělců, kde se bude prodávat jen za „férové ceny“.

Koalice Pirátů a STAN plánuje do předvolebn­í kampaně investovat okolo 43 milionů korun. Limit pro útraty do kampaně Poslanecké sněmovny činí 90 milionů korun. „Koalice Spolu se v rámci tohoto limitu bude pohybovat,“napsal v odpovědi pro MF DNES mluvčí TOP 09 Vladan Vaněk.

V obdobném duchu reagoval i hlavní manažer hnutí ANO Jan Richter. „Budeme se určitě snažit nevyčerpat celý 90milionov­ý limit,“řekl Richter s tím, že hnutí Andreje Babiše na rozdíl od mnoha jiných stran nemá ještě definitivn­ě schválené ani kandidátky. K tomu by mělo dojít až 28. července. ANO plánuje kampaň naplno zahájit až začátkem září.

Lidem byl zatím rozeslán jen dopis s připomenut­ím věcí, které pro ně vláda udělala. A v neposlední řadě vyšla také kniha Andreje Babiše „Sdílejte, než to zakážou!“s vizemi pro další čtyři roky.

Zatím je publikace k mání v elektronic­ké verzi a od srpna ji bude hnutí rozdávat i tištěnou. Vyjde v nákladu 300 tisíc kusů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia