MF DNES

Asijský kapr v USA dostane jiné jméno, aby neurážel

-

Zní to jako parodie, ale není: kvůli nárůstu útoků z nenávisti proti Asijcům v USA tam dostal nové jméno asijský kapr, aby nesváděl k „špatným a xenofobním souvislost­em“.

Jde kromě jiného o to, že asijský kapr je invazivní plevelná ryba, kterou rybáři hubí. A tak by podle lidí, kteří přejmenová­ní vymysleli, působilo v této době divně, kdyby se hovořilo o vyhubení ryby, jež má slovo „asijský“v názvu.

Proto se asijský kapr náhle jmenuje invazivní kapr, přestože spousta lidí namítá, že to celé je hloupost.

Rozhodl o tom Úřad pro ochranu ryb a volně žijících živočichů USA. Průkopníke­m v odstraňová­ní ohrožení, jež představuj­e asijský kapr pro bezpečí a dobré pocity Asijců v USA, však byla místní pobočka této organizace v Minnesotě, protože podle tamního ředitele Charlieho Wooleyho původní jméno prý „znělo, jako by někdo měl na mysli Asijce jako invazivní druh“. „Chtěli jsme odstranit termín, jenž by mohl uvrhnout asijskou kulturu a lid do negativníh­o světla.“

Poslední kapkou prý bylo, když do Minnesoty přijela asijská obchodní delegace a na letišti spatřila výzvu Vyhubme asijského kapra.

Tato ryba, která nevypadá jako dvojník našeho kapra, byla dovezena z Číny před půl stoletím, aby čistila rybníky a kanály na jihu od řas a plevele. Rychle se rozšířila a nyní vytlačuje „domácí“ryby, jelikož jim vyžírá plankton.

V duchu politické korektnost­i jsou přejmenová­váni i jiní živočichov­é. Například Americká entomologi­cká společnost právě vypustila ze seznamu druhů hmyzu bekyni velkohlavo­u, jíž se v USA dosud říkalo cikánská můra, a cikánského mravence. (vod)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia