MF DNES

Covid odchází, lidé opouštějí mazlíčky

-

Lidé, kteří si během koronaviro­vé uzávěry pořídili domácího mazlíčka, v řadě případů svého rozhodnutí začínají litovat. Před touto skutečnost­í varovali britští odborníci na zvířecí chování a charitativ­ní skupiny, kterým se ozývá čím dál tím více majitelů, kteří se potýkají s péčí o impulzivně pořízené zvířátko, napsal zpravodajs­ký server The Guardian.

„Máme tu spoustu nových, velmi nezkušenýc­h majitelů – lidí, kteří buď domácího mazlíčka nikdy neměli, anebo jen v dětství,“řekla Linda Cantleová ze zvířecí charity Wood Green. Poradenská linka, kterou tato charita bezplatně provozuje, podle ní nyní přijímá průměrně o 66 procent telefonátů více než v loňském roce. „Lidé čekali, že domácí mazlíček přijde do jejich života a bude úžasný a budou spolu žít šťastně až do smrti. Ale realita může být o dost náročnější,“dodala.

Králíci? Nejčastějš­í zklamání

Průzkum provedený mezi více než 2 000 majiteli zvířat zjistil, že až polovina lidí ve věku 18 do 34 let lituje svého rozhodnutí pořídit si během uzávěry domácího mazlíčka a totéž platí pro třetinu lidí ve věku od 35 do 54 let. Zvíře, jehož pořízení litují nejčastěji, je králík. „Králíci jsou často vnímáni jako mazlíčci pro začátečník­y,“řekla Cantleová. „Ale pravdou je, že králíci nejsou příliš dobrými společníky pro děti. Nemají například rádi, když je někdo zvedá.“To dávají najevo tím, že ve strachu pádí pryč, anebo kopou svýma silnýma nohama. „Výsledkem je, že je lidé nechtějí brát do ruky nebo se o ně dokonce starat,“dodala. „Králíci jsou také nároční co do údržby klece. Králík denně vyloučí 200 až 300 bobků. Navíc potřebuje jak společnost, tak velký výběh, jinak upadne do depresí. „Králík v depresi začne být velmi klidný, méně se krmí a obvykle tráví spoustu času ukrytý v prostoru na spaní,“uvedla Cantleová.

Zkusíme je vycvičit

Letos na linku charity volalo s žádostí o radu a pomoc dvakrát více majitelů králíků než v loňském roce. Během uzávěry také značně stoupla poptávka zvířecích majitelů po výcviku a individuál­ních sezeních. Většinou šlo o zvířata projevujíc­í úzkostné nebo agresivní chování – například psy, kteří po uvolnění koronaviro­vé uzávěry štěkají nebo dokonce útočí na návštěvy v bytě či domě. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia