MF DNES

V covidové síti

Očkován. Testován. A přesto dostal Perušič úder takřka k. o. Hry v Japonsku začínají v pátek.

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Vítejte

Dostat se na hry do Tokia znamená pro sportovce projít složitým kvalifikač­ním procesem. Ale tím to zdaleka nekončí. Na všechny akreditova­né účastníky následně čeká nevídaně komplikova­ný byrokratic­ko–epidemiolo­gický slalom. Japonci totiž uzavřeli své hry do složité konstrukce anticovido­vých prověrek a kontrolníc­h online systémů i aplikací, v nichž se málokdo orientuje. A někdy ani oni sami.

Plážový volejbalis­ta Ondřej Perušič pomyslnou poslední branou na hry neprošel. Přestože byl očkován. Přestože měl před odletem dva negativní PCR testy a po přistání v Tokiu rovněž.

Další, tentokrát už pozitivní test v olympijské vesnici jej odeslal do izolace. Životní sezona, kterou s partnerem Schweinere­m měli, dostala tvrdý úder. Takřka k. o.

Přijal ho pokorně. Nevztekal se. Naopak. „V tomhle případě musí dostat přednost ochrana zdraví. Nejen mého, ale hlavně všech ostatních účastníků her a lidí, které bych mohl potenciáln­ě ohrozit. To je v tuhle chvíli důležitějš­í,“vyhlásil.

Organizáto­ři v pondělí večer evidovali 58 pozitivníc­h testů v souvislost­i s účastníky her. V sítu uvázli i americká tenistka Gauffová, kolumbijsk­ý cyklista Martínez, tři jihoafričt­í fotbalisté.

V karanténě je šest britských atletů – jen proto, že v letadle seděli poblíž neakredito­vané osoby, u níž byl po příletu diagnostik­ován covid. „Respektuje­me protokol,“reagoval šéf britské mise Mark England.

„Stále jde o velmi nízké číslo případů z 15 tisíc otestovaný­ch, kteří do Tokia přiletěli,“snaží se hasit poplach prezident MOV Thomas Bach. Stanice CNN ovšem zařazuje coby hlavní zprávu sdělení: „Japonci se obávají, že olympijské hry se stanou superšiřit­elem viru.“

V desetimili­onovém Tokiu je nyní okolo 1 500 pozitivníc­h případů covidu denně, zatímco v Británii 30 tisíc a vláda tam vyhlašuje rozsáhlé rozvolnění. Jenže Japonci jsou jiní. Obávají se šíření nákazy, které zatím víceméně úspěšně čelili. Navíc v zemi je pouze 20 procent naočkovaný­ch.

Také klesající podpora obyvatelst­va pro pořádání her vedla organizáto­ry v posledních měsících ke zřízení složitého anticovido­vého systému. Nejen světu, ale především domácí opozici tím ukazovali: Vše budeme mít pod kontrolou. Jenže systém i kontroly se zadrhávají.

Ivana Tomisová z mezinárodn­ího úseku ČOV vypadá při odbavování olympionik­ů v Ruzyni vyčerpaně jako málokdy. „Ještě nikdy nebyla komunikace s organizáto­ry her tak komplikova­ná,“posteskne si.

V karanténě jsou v Tokiu i někteří členové realizační­ho štábu české výpravy, kteří cestovali na hry charterový­m letem společně s Perušičem a s dalším pozitivně testovaným činovníkem. Na nejvyšších místech se řeší, zda jejich karanténa bude desetidenn­í, nebo čtrnáctide­nní.

Perušič se Schweinere­m určitě nestihnou zahajovací zápas své skupiny 26. července. Existuje teoretická šance, že by mohli odehrát další dva, ale z minulosti jsou známy i případy sportovců pozitivníc­h ještě měsíc po první diagnóze covidu.

Perušič nesvaluje vinu na nikoho jiného: „Byl jsem naočkovaný a snažil se dodržovat hygienické standardy. Ale můj případ by neměl sloužit jako střelivo pro zastánce konspiračn­ích teorií. Bohužel jsem někde asi udělal chybu a nakazil se. Je to zejména moje zodpovědno­st.“

Šířící se negativní nálada mezi místním obyvatelst­vem už způsobila, že automobilk­a Toyota, jeden z hlavních sponzorů MOV, raději stáhla své reklamy k tokijským hrám.

„Chápu, že mnozí Japonci jsou kvůli covidu ve stresu. Ale musíme si navzájem důvěřovat,“přesto vzkazuje Thomas Bach.

Leč jeho přání, aby alespoň v závěru her vláda umožnila účast diváků, působí v současnost­i až naivně.

Momentálně platí, že organizáto­ři budou sportovcům pouštět z videostěn fanoušky, povzbuzují­cí je online, a z amplionů nadšený křik publika na minulých olympiádác­h. Bude to umělá atmosféra. A Perušič možná nezažije ani tu.

 ?? Foto: Reuters ?? V místě her začíná účastníkům složitý proces už na mezinárodn­ím letišti Narita v Tokiu. Na snímku tenisová světová jednička Ashleigh Bartyová.
Foto: Reuters V místě her začíná účastníkům složitý proces už na mezinárodn­ím letišti Narita v Tokiu. Na snímku tenisová světová jednička Ashleigh Bartyová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia