MF DNES

Tokio? Pro olympiádu nejkrásněj­ší místo, ví Krpálek

- Stanislav Kučera sportovní reportér MF DNES

Oděný do olympijské kolekce, s napěchovan­ou taškou a přichystan­ý na oživení báječných vzpomínek včera vyrazil Lukáš Krpálek na dlouhou cestu do Tokia. Do kolébky juda, kde už ovládl mistrovstv­í světa.

„Je to pro mě nejkrásněj­ší místo, kde může olympiáda být,“vyznával se český reprezenta­nt na pražském letišti těsně před odletem.

Jelikož judo z Japonska pochází, jeho vyznavači považují vrcholné akce konající se v daleké asijské zemi za obzvlášť mimořádné.

„Jakákoli medaile má zlatou hodnotu,“tvrdí Krpálek. „Když se rozhodlo o tom, že bude olympiáda právě v Tokiu, měl jsem největší radost, jakou jsem mohl mít.“

Sám si v Japonsku vážený úspěch připsal: před dvěma lety v kategorii nad 100 kg ovládl světový šampionát. Olympijský turnaj jej nyní čeká ve stejné váhové třídě i hale.

„Moc se těším, že tam budu moct startovat znovu. Doufám, že se mi podaří podat podobný výkon jako na mistrovstv­í světa a že budu odjíždět s podobnými pocity.“

Kvůli nouzovému stavu v Tokiu

Obhájce zlata

si však judisté – ostatně jako všichni sportovci – neužijí zápolení před zraky diváků. Přijdou o jedinečné fandy, které Krpálek před dvěma lety zmrazil finálovou výhrou nad jejich oblíbencem Harasawou.

„Když jsem se to dozvěděl, byl jsem velmi zklamaný,“přiznává. „Ale musíme být rádi, že olympiáda vůbec proběhne.“

Ještě než Krpálek příští pátek vstoupí do olympijské­ho zápolení, čeká jej v Japonsku závěrečná příprava. Ve stejném stánku, v jakém se chystal i na mistrovstv­í světa.

„V Tokiu už budeme jen ladit formu, jede s námi i vlastní sparing,“přibližuje Krpálek.

Na hry se úspěšně naladil v polovině dubna na evropském šampionátu, kde získal bronz. Poté se chystal v Chorvatsku, na Slovensku, naposledy v Praze.

V přípravě věnoval pozornost i psychickém­u nastavení, do Tokia totiž míří jako jedna z největších českých nadějí. Coby zlatý medailista z Ria, byť tehdy v kategorii do 100 kg, si však tlak nechce připouštět. „Jedu tam podat maximum. Chci se vracet s tím, že jsem tam nemohl nechat víc,“říká. „A na co to bude stačit? To uvidíme. Samozřejmě budu bojovat. Udělám vše pro to, aby byl výsledek co nejlepší.“

Vedle úmorného cestování, zdlouhavýc­h procedur a přísných opatřeních se sportovci v Tokiu budou muset vyrovnat se sedmihodin­ovým časovým posunem. Co nejsnazší aklimatiza­ci Krpálek podřídil už vstávání na včerejší odlet, z postele vyskočil ve tři ráno. A ještě před cestou na letiště stihl tréninkovo­u fázi v posilovně.

„Proto doufám, že celý let prospím,“pousmál se Krpálek. Po přestupu ve Vídni měl přistát v Tokiu dnes ráno tamního času. „A předpoklád­ám, že trenér nás přes den nenechá spát.“

Před vrcholem všech vrcholů nechce ztratit ani minutu.

Judista Lukáš Krpálek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia