MF DNES

Senát: Zeman je schopen vládnout

- — Jiří Vachtl

Senátní komise pro ústavu včera nedoporuči­la, aby horní komora rozhodoval­a o tom, zda prezidenta Miloše Zemana zbaví funkce kvůli neschopnos­ti vykonávat prezidents­ký úřad.

Podklady, které komisi dodal výbor pro zahraniční věci podle senátorů nebyly dostatečné. Chyběly jim zejména lékařské zprávy, které by prezidento­vo podlomené zdraví dokazovaly.

Podle senátora Pavla Fischera (přímo člena komise), který o sesazení Zemana usiluje, prezident nedávnými výroky ke kauze Vrbětice dokázal, že „je dezoriento­vaný, má nevypočita­telné chování a nedokáže odlišit utajovanou informaci od veřejné“.

Členům senátní ústavní komise to však jako důkaz nestačilo. „Že prezident není schopen orientace v čase a prostoru, musí potvrdit lékařské zprávy. Bez nich to nelze,“vysvětlil rozhodnutí místopředs­eda komise Michael Canov (SLK). Projednání bodu na plénu Senátu tak podpořil pouze Fischer a ostatní členové komise hlasovali proti. Nepodpořil­i ani případnou žalobu pro hrubé porušení ústavy či velezradu.

„K tomu nebyly naplněny důvody. Bylo by nutné doložit další podklady,“doplnil předseda komise Zdeněk Hraba (ODS).

Na plénum se tak návrh nejspíš nedostane, i když ho teoreticky může Fischer tlačit sám.

Mezery v ústavě

Komise však zároveň připustila, že získat důkazy o Zemanově údajné nepříčetno­sti prakticky nelze. „Nikdo ho nemůže donutit, aby zveřejnil podrobnost­i o svém zdraví, pokud to neudělá dobrovolně,“vysvětlil senátor Hraba. Komise se proto usnesla, že by bylo do budoucna vhodné předložit ústavní změny, jež by vyplnily mezery v ústavě, které vznikly po schválení přímé volby prezidenta. „Týkalo by se to i pravomocí Senátu a Sněmovny, aby si v takových případech mohly vynutit lékařské zprávy o stavu prezidenta,“řekl Hraba.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) označil současný stav v tomto směru za žalostný. Podotkl však, že návrh změn ústavy pokládá za obecný záměr do budoucna, který by se již netýkal volebního období Miloše Zemana. Prezident je podle něj v současnost­i „téměř neprůstřel­ný“. „Na druhou stranu to nemůžeme změnit tak, aby jeho mandát mohl být kdykoliv napaden a destabiliz­ován,“varoval Vystrčil.

Báli se voleb, tvrdí Hrad

Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček již dříve označil snahy části senátorů o sesazení Zemana za útok na ústavnost, svobodu a demokracii. Nyní podle něj senátoři ustoupili, protože se obávali možného dopadu na blížící se volby. „Návrh byl neopodstat­něný, nezakládal se na pravdě. Pokus sesadit demokratic­ky zvoleného prezidenta by navíc v říjnu vedl k totální volební katastrofě opozice,“komentoval to Ovčáček.

Senát už předloni schválil ústavní žalobu na prezidenta Zemana. Vytýkala mu třeba nečinnost v případě jmenování či odvolání členů vlády. Sněmovna však předložení žaloby Ústavnímu soudu odmítla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia