MF DNES

Brdy hrozí turistům. Munice zranila ženisty

Jeden muž je těžce popálen, druhý má závažné poranění nohou. Prostor hlídá armáda.

- Petr Ježek reportér MF DNES

Pět let objevují lidé zpřístupně­né části bývalého vojenského újezdu Brdy, který od 20. let minulého století sloužil armádě jako cvičiště a střelnice. Když se někdo rozhodne ignorovat varovné cedule zakazující vstup do lesů kolem cest, může to být to poslední, co udělá.

Jde o život. Včera při čištění prostoru bývalé střelnice Kolvín výbuch těžce zranil dva vojáky, kteří jsou na zneškodňov­ání munice školeni. „Po desáté hodině dopoledne došlo k výbuchu munice v prostoru dopadové plochy Kolvín,“uvedla mluvčí armády Magdalena Dvořáková. Jeden z vojáků byl vážně popálen, druhý měl podle záchranářů devastujíc­í poranění nohou. Oba jsou v plzeňské nemocnici. Co přesně se stalo, vyšetřuje armáda.

Armáda řeší podle vyjádření ženistů v Brdech téměř denně ignorování zákazů. Navíc ani pyrotechni­ky prohlédnut­é prostory nemusejí být stoprocent­ně vyčištěné, protože minimální množství munice mohlo zůstat i ve větších hloubkách, nevylučují experti. (pek)

Při čištění bývalé armádní střelnice Kolvín včera výbuch těžce zranil dva vojáky. Prostor v okolí vrchu Palcíř pak uzavřela vojenská policie. „K výbuchu došlo při asanačních pracích armády. Více řekneme po ukončení vyšetřován­í,“řekla armádní mluvčí Magdalena Dvořáková. Vyšetřován­í si převzala armáda.

Na bývalou střelnici byli dopoledne vysláni záchranáři hned ze tří krajů. „Kvůli původně nahlášeným sedmi zraněným jsme požádali o výpomoc leteckou záchrannou službu Středočesk­ého kraje a Jihočeskéh­o kraje. Na místě se potvrdily pouze dvě zraněné osoby, proto nakonec pomoc sousedních krajů nebyla potřeba,“vysvětlila mluvčí Zdravotnic­ké záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová.

Uzavřený prostor

V Brdech tak přistál jen vrtulník z Líní u Plzně. Vojáka s popálenina­mi na horní polovině těla převezli do Plzně sanitkou. On, stejně jako jeho vážněji zraněný kolega, byli při vědomí.

„Druhá zraněná osoba utrpěla devastujíc­í zranění dolních končetin. Byla transporto­vána letecky do Fakultní nemocnice Plzeň na urgentní příjem,“upřesnila Svobodová. Vojenská policie uzavřela všechny cesty do bývalé střelnice u vrchu Palcíř.Vojenští policisté pouštěli jen policejní pyrotechni­ky nebo vojáky. Na místo výbuchu nebylo od zábran vidět.

Přístupná zůstala jen silnice napříč kolvínskou střelnicí, která je zároveň cyklostezk­ou od Skořic k Padrťským rybníkům. Stromy podél cesty jsou osazené varovnými cedulemi zakazující­mi vstup do lesa, protože ty ještě nemusejí být vyčištěné od munice. Pyrotechni­ci Brdy čistí od roku 2012. Musejí znát nejen současnou munici české armády, ale vyznat se i v historii. Dělostřele­cká střelnice v Brdech sloužila už od roku 1926.

„Střílelo se tu už za první republiky a za druhé světové války německou municí, ale i municí ze zemí, které Německo obsadilo. Po válce se používala i americká, anglická nebo ruská. Musíme znát i technické údaje o střelivu Varšavské smlouvy,“vysvětlil před časem pyrotechni­k Vlastimil Kalivoda. Tehdy armáda ukazovala ve spodní části střelnice Kolvín, jak složité je Brdy čistit.

Část Brd dosud není vyčištěná

Při ostrých střelbách nemusela všechna munice vybuchnout a může ležet někde v zemi nebo být zarostlá třeba v kmenech stromů.

I proto jsou Brdy poseté varovnými cedulemi, že prostor ještě nebyl vyčištěn nebo že opuštění cesty může vést k ohrožení života.

Navíc část Brd zůstává pro veřejnost i nadále úplně uzavřená, protože ji armáda buď dál využívá jako cvičiště, nebo ještě není vyčištěná. Brdy už několik let zbavují staré munice vojáci z 15. ženijního pluku.

Na začátku prázdnin oznámili, že po vynucené covidové přestávce se do Brd zase vrátili. A denně nacházejí desítky fragmentů munice. Přesto se turisté do těchto míst vydávají. „Vojenská policie řeší porušení zákazu vstupu do výcvikovýc­h prostorů pravidelně. Ve většině případů se jedná o narušení ze strany chodců a cyklistů,“uvedla tisková a informační důstojnice Vojenské policie Nikola Rimkevič Hájková.

Ženisté varují, že se stará munice může ještě najít i v místech, která už byla jednou prohlédnut­a. Ne všechna munice ukrytá hlouběji v zemi se musí hned najít. „Hrozba se násobí tím, že munice byla použita před desítkami let. Působením vlhkosti, střídáním teplot a dalších vlivů se mění její vlastnosti, a to k horšímu. Následky pak mohou být fatální,“varoval na začátku léta zástupce velitele týmu pro ničení chemické munice Radek Mazur.

S přispěním Ladislava Vaindla a Jaroslavy Šaškové

 ?? Foto: M. Polívka, MAFRA ?? Vstup zakázán Místo výbuchu hlídá
armáda.
Foto: M. Polívka, MAFRA Vstup zakázán Místo výbuchu hlídá armáda.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia