MF DNES

Sparta proti Rapidu zklamala

Zápas měla rozjetý na vítězství, ale druhá půle Spartě proti Rapidu vůbec nesedla.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Byl to přesně ten moment, který trenéři nesnášejí ze všeho nejvíc. Chyba, které se dá velmi snadno předejít – stačí udržet koncentrac­i.

Druhá minuta zápasu, mizerně zahraný ofsajd systém, osamocený hlavičkář ve vápně – a trest.

Dlouho to včera vypadalo, že si fotbalová Sparta díky téhle rychlé trefě záložníka Krejčího mladšího poveze domů výhru sladkou jako vídeňský sacher dort. Jak by se v boji o Ligu mistrů šikla! Jenže nakonec český vicemistr nemá ani remízu.

Konečné skóre zní: Rapid Vídeň – Sparta 2:1.

A pozor, zvykejte si, že od léta už neplatí, že gól venku se v pohárech počítá za dva. Takže ani vítězství 1:0 by doma nenasměrov­alo Spartu k postupu, ale jen do prodloužen­í.

Ještě to bude za týden v odvetě velká fuška, ještě se Sparta bude muset pořádně rvát, aby dostala aspoň šanci zabojovat v dalších dvou předkolech o první účast v navoněné soutěži po dlouhých šestnácti letech.

Včera začala skvěle, celý první poločas byla lepší. I Antonín Panenka, česká legenda Rapidu, se zelenobílo­u šálou kolem krku z tribuny sledoval, jak jeho nástupci tápou a jak trenérský rapl Kühbauer u lavičky nervózně poskakuje a hádá se se čtvrtým rozhodčím.

Jeho tým vypadal nervózně, zranitelně, zaraženě, dlouho i bez nápadu. Vyloženě si říkal o další trest, jenže Sparta šance na zvýšení skóre zahodila. A kuráž, se kterou přistoupil­a k první půli, nechala o pauze v kabině.

Proč? Co se stalo? K obavám přece nebyl důvod. Nebyl důvod opustit aktivní a svěží styl hry, který fungoval.

Není divu, že se kouč Vrba vztekal, často se až zoufale obracel zpátky k lavičce a kroutil hlavou.

Marně už před zápasem varoval: „Rapid určitě není tým, který by jen zalezl a čekal. Budou aktivní, dopředu mají spoustu předností.“

Rozezlila ho hlavně bídná pasáž po hodině hry, kdy Sparta během osmi minut dvakrát inkasovala. Při vyrovnávac­í trefě nezbylo než zatleskat chytrosti záložníka Knasmüllne­ra, který fikaným lobem přehodil gólmana Nitu, balon cvrnkl o tyč a zapadl do brány.

Ale druhý gól? Ten byl k vzteku, úplně zbytečný. Kapitán Dočkal hloupě ztratil míč na polovině hřiště, spoluhráči rychlý kontr nezachytil­i a volný Knasmüllne­r ve vápně jen nastavil nohu.

Čekali jste, že pak Sparta zapne a požene se za vyrovnáním? Marně, Rapid si vedení pohlídal, aniž by se extra nadřel.

Hnalo ho dvacet tisíc fanoušků v krásné moderní aréně, která se celý zápas otřásala. V prvním poločase hlavně vzteky, protože domácím se kromě skóre nelíbily ani žluté karty od nizozemské­ho rozhodčího Gözübüyüka. Ještě před pauzou dostali varování tři ze čtyř obránců, takže každý sparťanský protiútok zaváněl vyloučením.

O to víc mrzí, že druhých pětačtyřic­et minut Sparta nevyužila líp. Nikdo vyloženě nevybouchl, ale od mnohých se čekalo víc.

Dočkal krásným pasem vymyslel první gól, ale pak často ztrácel balony. Obránci Vindheimov­i nevycházel­y centry, Krejčí starší se na levém křídle postupně vytrácel a Hložek se na hrotu zápasem spíš protrápil. Po téměř roční pauze obstál stoper Štetina, zaujal i nový levý bek Höjer, ale nikdo po nadějném startu nedokázal zavelet: Pojďte, dorazíme je!

Jako by se Sparta zbytečně lekla toho, jak svěže do utkání vlétla.

Velká škoda, protože tenhle tým má určitě na víc. Dokázat to může v odvetě, nebo už předtím v sobotní ligové premiéře proti Olomouci.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? O Ligu mistrů Úvodní utkání 2. předkola Ligy mistrů vyhrál domácí Rapid Vídeň.
Foto: Profimedia.cz O Ligu mistrů Úvodní utkání 2. předkola Ligy mistrů vyhrál domácí Rapid Vídeň.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Předčasná radost Sparta ve Vídni vedla už ve 3. minutě po gólu Ladislava Krejčího ml. (vpravo), Rapidu však dovolila skóre otočit.
Foto: Profimedia.cz Předčasná radost Sparta ve Vídni vedla už ve 3. minutě po gólu Ladislava Krejčího ml. (vpravo), Rapidu však dovolila skóre otočit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia