MF DNES

Migranti si hladovkou chtějí vynutit legální pobyt

-

Členové belgické vlády, dva zpravodajo­vé OSN a několik asociací vyjádřili obavy o osud 450 migrantů v Belgii, kteří drží od konce května hladovku. V posledních dnech část z nich přestala přijímat i tekutiny, může jim hrozit smrt. Někteří si údajně měli i zašít ústa. Přistěhova­lci nejčastěji ze severní Afriky požadují hromadnou legalizaci svého pobytu v Belgii.

Pokud by někdo z hladovkářů zemřel, socialisti­čtí členové belgické vlády podají demisi, uvedl včera podle stanice RTBF vicepremié­r Pierre-Yves Dermagne.

Migranti hladovku zahájili 23. května. Rozhodnutí předcházel­y čtyři měsíce neúspěšnéh­o dialogu s imigračním­i úřady. Většina z nich je totiž původem z Alžírska či Maroka, a nemají tak nárok na azyl, Belgie tyto země označuje za bezpečné.

Belgický ministr pro migraci Sammy Mahdi odmítl přijmout jakékoliv opatření pro skupinu jako celek a vyzval všechny migranty k podání individuál­ních žádostí o legalizaci pobytu. Belgická vláda v neděli večer na místo povolala lékaře Červeného kříže, aby zdravotní stav migrantů posoudili.

Podle zpravodajů OSN žije v jedenáctim­ilionové Belgii na 150 000 lidí bez povolení k pobytu. Část migrantů si nechce podat oficiální žádost z obav, že by jim pak hrozila deportace, uvedli zpravodajo­vé. (zah a ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia