MF DNES

Nesou balony Kubě signál?

Schizofren­ie v USA: Bidena brzdí levice, pro niž je Kuba „model rasové rovnosti díky socialismu“

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Je to vysloveně schizofren­ní situace: poté, co v reakci na nebývalou demonstrac­i kubánští komunisté vypnuli lidem pro jistotu internet, americký prezident Joe Biden se dal slyšet, že jim ho možná opatří sám.

Tím se dostal pod palbu z vlastních řad.

Problém je, jestli mu to nezatrhnou pokrokáři v jeho straně. Těm se totiž Kuba líbí tak, jak je.

Přitom ten ustřižený internet by šel zapnout docela snadno.

Možností, která se nabízí, je vypuštění balonů, které by se pohybovaly ve výšce asi 20 kilometrů mimo hranice kubánského vzdušného prostoru. Byly by to jakési vznášející se wifi přístupové body, vysílače, na něž by se Kubánci mohli napojit a obejít tak vládu.

Zní to jako sci-fi, ale už je to vyzkoušené. Když v roce 2017 hurikán „odpojil“Portoriko, stejné balony ho rychle dostaly online. Něco podobného použili v Keni a Peru.

Balony místo koše nesou malý solární panel, který dodává energii pro vysílač. Ten lze přijímat v okruhu o průměru 40 kilometrů. Z řady koordinova­ně se pohybující­ch balonů

WASHINGTON

Nevídané protesty

Kubánští protivládn­í demonstran­ti u památníku Maxima Gomeze v Havaně.

lze vytvořit jednu výkonnou síť s dosahem stovek kilometrů.

Ale systém má dvě slabiny. Balony by nemohly napojit všechny Kubánce, kteří by měli zájem. A vláda by mohla signál rušit.

A pak je tady třetí věc, docela bizarní. Nelíbí se to levému křídlu demokratů, protože to si Kubu idealizuje podobně jako evropští levicoví intelektuá­lové ve 30. letech, kteří pořád dál barvili narůžovo SSSR i přes procesy, lágry a hladomory.

Oč jde: levice to vidí podle svého a tím, kolem čeho se jí dnes točí svět, je rasismus. A Kubu vidí tak, jak ji vidět chce. Tudíž se Hnutí Black Lives Matter v prohlášení postavilo na obranu totalitníh­o režimu kubánských companěros, protože ten projevuje „solidaritu s utlačovaný­mi lidmi afrického původu a chrání černošské revolucion­áře“(což je jedna uprchlá americká vražedkyně – viz box).

Dnes nejvlivněj­ší americká novinářka

Naděje Nikole Hannah-Jonesová z New York Times, která věří, že největším okamžikem Ameriky byl rok 1619, kdy se tam náhodou vylodila první skupinka černochů, před časem řekla, že vidí v Kubě „model rasové rovnosti, nejlepší na západní polokouli, nejrovnopr­ávnější společnost, a to hlavně díky socialismu“. Paradoxně Washington Post v duchu dalšího moderního dogmatu, totiž že černoch je vždy a všude u dna, naopak píše, že na fotkách

z kubánských protestů jsou jako demonstruj­ící hlavně černoši, neboť kubánští běloši jsou privilegov­aní.

Byl pravdě blíž: pokrokáři vytvářejí rádi umělé mýty a u toho kubánského ignorovali, že koncem roku 2019 prezident Kuby vyhlásil program vymýcení „zbytků rasismu“.

Jiná věc: významná demokratic­ká kongresman­ka Alexandria Ocasio-Cortezová sice odsoudila „antidemokr­atické činy“komunistů, ale za bídu Kubánců, kvůli níž vyšli

do ulic, viní „absurdně kruté“embargo USA. To je v levé Americe rozšířená omluvenka kubánské bídy.

A tak Bílý dům tančí mezi vejci. Podporuje demonstran­ty, ale prezidento­va mluvčí současně odmítla jasně říci, že demonstruj­í proti komunismu nebo socialismu. Náměstkyně ministra zahraničí Julie Chungová rovnou řekla, že Kubánci demonstruj­í kvůli covidu a volají po více vakcínách.

Ale balony jsou připraveny.

 ??  ??
 ??  ?? Stratosfér­ický balon schopný zajistit signál, tedy „létající wi-fi“.
Stratosfér­ický balon schopný zajistit signál, tedy „létající wi-fi“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia