MF DNES

Nedostupné bydlení bude nový koronaviru­s

Jakuba Pokorného, editora MF DNES

-

Drahé bydlení je kromě našeho zdraví největším problémem, se kterým se české rodiny potýkají. Dostupnost bydlení je u nás podle studie Deloitte, zveřejněné o víkendu, druhá nejhorší z 22 evropských zemí, které analytici srovnávali (ceny vzhledem k příjmům). Už kdysi vystřelili Piráti v jedněch volbách slogan „Proč na byt vyděláváme nejdéle v Evropě?“Ale to bylo asi to jediné, co s tím udělali. Snad se něco zlepší s novým stavebním zákonem, se kterým bude razítek před stavbou potřeba o něco méně, ale efekt se projeví až za pár let.

Zajímalo mě tedy, co se o dostupnost­i bydlení píše v programech stran, které ho už zveřejnily. Kniha Sdílejte, než to zakážou Andreje Babiše je jakýmsi předjezdce­m programu ANO. „Maďarsko taky poskytuje velkorysé půjčky na bydlení pro rodiny s dětmi,“inspiruje se u kolegy Viktora Orbána Babiš. V kapitole „byty“dál píše, že jeho vláda už zavedla státní půjčky na bydlení. „Chci to ještě vylepšit. Za dvě děti byste úrok měli ještě nižší a při třetím potomkovi by se smazal úplně. Bezúročná půjčka! Co říkáte?“slibuje Babiš.

Co říkám? Že lidé si chtějí pořídit nejdřív to bydlení a pak teprve ty děti.

Babiš sní o tištění bytů a domů na 3D tiskárnách, což se sice hezky čte, ale když občas vidím na fotkách ty prototypy připomínaj­ící spíš nějaký „betonový pytel“, tak mám pocit, že tato cesta bude ještě zatraceně dlouhá.

Koalice SPOLU má sice v programu speciální kapitolu Dostupné bydlení, ale navzdory své délce postrádá originální nápad. „Reformujem­e stavební zákon,“píše se tam. Tak k tomu byla jaksi šance nedávno, když ho Sněmovna schvaloval­a. Podobně jako Babiš SPOLU píší o zvýhodněný­ch půjčkách na bydlení coby „odměně za dítě“. Bonusy za dítě všeho druhu už prosazují roky lidovci a nikdy s tím příliš neuspěli. Koalice SPOLU chce také „uvolnit pozemky na bydlení v držení státu a převést je na obce“. Docela by mě zajímalo, o jaké pozemky by třeba šlo?

Na druhou stranu, mnohé obce se prostě už rozrůstat nechtějí, protože lidé, kteří tam bydlí, už kvůli místní infrastruk­tuře nechtějí nikoho dalšího.

U Pirátů a STAN je bytová kapitola v programu překvapivě skromná (sedm bodů), ačkoli chtějí speciální „zákon o podpoře bydlení“. Hmatatelná z toho je tak „výstavba obecních sociálních bytů“.

Překvapivě nejradikál­nější je bytový program sociální demokracie, i když „pokuty za dlouhodobě neobsazené byty“jsou tedy hodně drsným nápadem. Musel jsem to číst třikrát a stejně tomu nemohu uvěřit. Jan Hamáček to se svojí ideou silného státu už začíná přehánět. Sociální demokracie chce také citelně zdanit lidi, kteří vlastní čtyři a více bytů. Proč proboha? Na druhou stranu, ČSSD tvrdí, že zavedení „veřejně prospěšnýc­h bytových společnost­í“zlevní byty o 30 procent. Jakým kouzlem toho chce docílit, určitě stojí za podrobnějš­í vysvětlení.

Zlevňování nečekejte

Podle mě už bydlení zlevňovat nikdy nebude, snad s výjimkou vyloženě neatraktiv­ních lokalit. Maximálně se bude růst cen zbržďovat. A řešením nejsou nějaké sankce za neobsazené byty, dozdaňován­í a regulace airbnb, ale co nejširší nabídka.

Na to, jak důležité jsou letošní parlamentn­í volby a o jak palčivý jde problém, mi příslušné pasáže programů přijdou spíš slabé. Občas mám pocit, že „sytý hladovému nevěří“, a je vidět, že ty teze spíš píšou elity, které jsou – pokud jde o vlastní bydlení – dávno „za vodou“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia