MF DNES

Praktické informace

-

● Jak se tam dostat:

Klíny leží na vrcholové partii Krušných hor sedm kilometrů nad Litvínovem. Z Prahy je to do hor zhruba 115 kilometrů. Záleží, jestli se vydáte na Litvínov směrem po D7 přes Most, nebo po D8 přes Teplice. Jen několik metrů od centra areálu má zastávku i veřejná autobusová doprava.

● Sportareál Klíny:

Na jednom místě lze vyzkoušet bobovou dráhu, zipline, lanový park, bikepark, terénní koloběžky, tenisový kurt, venkovní lezeckou stěnu i dětská hřiště. V případě horšího počasí je k dispozici sportovní hala. Pro turisty, běžce a cyklisty nechybějí trasy do okolí. V zimě je k dispozici sjezdovka i trasy pro běžkaře. Funguje tu restaurace a pivovar. Ubytování je možné v hotelu či chatě. Letos v areálu přibyly i tzv. stellplatz­y pro obytné vozy.

● Zipline:

Letošní lehce adrenalino­vá novinka nabízí přejezd osoby zajištěné na elektrokla­dce po ocelovém laně přes zdejší Šumenské údolí. Má dvě trasy. Delší úsek (1 400 metrů) je nejdelší v Česku, 5. nejdelší v Evropě a 20. nejdelší na světě. Kratší úsek (800 metrů) je nejdelší v republice ani ve světovém žebříčku by se neztratil. Celková délka 2 200 metrů patří mezi nejdelší na světě.

● Příroda:

Přírodním pokladem je Šumenské údolí, které patří k morfologic­ky nejvýrazně­jším údolím mostecké části Krušných hor. Protéká jím Bílý potok, na prudkých svazích rostou hlavně buky, najít zde lze i vzácný tis červený. Místem vede naučná 12,5 kilometru dlouhá Tesařova stezka vhodná pro pěší i cykloturis­tiku. Stezka zčásti kopíruje jižní hranici obory Fláje. Ta se veřejnosti otevírá příležitos­tně několikrát do roka.

● Památky:

Jen několik metrů od sportovníh­o areálu stojí zrekonstru­ovaná dřevěná zvonička. Je v ní umístěna socha Panny Marie Lurdské, která je jedinou dochovanou historicko­u památkou ze zaniklého kostela zasvěcenéh­o sv. Antonínu z Padovy, který byl v Klínech zbourán roku 1985. Na kolech lze vyrazit i na nedalekou Flájskou přehradu. Údolní nádrž vznikla za unikátní pilířovou přehradou a je jediná svého druhu v Česku. Do jejích útrob lze nahlédnout při pravidelný­ch exkurzích, které pořádá Povodí Ohře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia