MF DNES

Další film teď točit nechci

Spisovatel a režisér Patrik Hartl nerad lidem říká, co mají dělat, na place bojuje se svou drobnou sociální neurózou. Přesto režii vystudoval, i když říká, že omylem, a léta se jí, na divadle, věnuje.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Ato v případě, že právě nepíše novou knihu jako třeba nyní. Do kin na konci července vstoupí jeho nový film Prvok, Šampon, Tečka a Karel.

Premiéru měl mít snímek, jenž vychází z Hartlova prvního románu, už o Vánocích. Kvůli pandemický­m opatřením se však termín přesunul na 29. července. Příběh vypráví o partě kamarádů, kteří „vyhlásí válku proti scvrkávání varlat a proti krizi středního věku tím, že se rozhodnou plnit odvážné úkoly“.

Sám Hartl se do takových výzev nepouští, neboť říká, že život plný výzev žije. „Člověk, který se živí příběhy a předkládá je lidem, je vlastně akrobat, tudíž se pořád dopouštím nějakých akrobatick­ých kousků vysoko nad zemí a riskuju, že selžu. Dokazovat si nějaké mužství potom už nepotřebuj­u,“míní.

Režisér znásilňuje realitu

Filmovou režii Patrik Hartl popisuje jako „sled mnoha rozhodnutí v nestandard­ních podmínkách“. Už ve svých filmařskýc­h denících na Instagramu odhalil, že natáčení není jeho oblíbenou činností. Režisér totiž podle něj neustále musí „znásilňova­t realitu k obrazu svému“a zároveň čelí velké zodpovědno­sti vůči výsledné podobě díla a zbytku štábu, který se zcela podřizuje jeho vizi.

Tak se alespoň pečlivě připravuje, kreslí si podrobné technické scénáře a od štábu vyžaduje stejnou poctivost jako od sebe. „Ačkoliv tak poctivý nikdo není,“směje se. „Někdy je prostě potřeba zařvat a někoho vyhodit… aby pak ostatní pochopili, že musí zabrat, protože něco není dotažené. Všichni ale vědí, že si v tom nijak nelibuji,“přibližuje.

Do hlavních rolí filmu Patrik Hartl obsadil Martina Pechláta, Martina Hofmanna, Hynka Čermáka a Davida Švehlíka. Všichni čtyři se museli před kamerou při plnění výzvy svléknout. A zatímco na place byli herci opravdu nazí, film ponechává alespoň malé tajemství. „Ale nikdo mě neomezoval v tom, co ukážeme. Kdybych chtěl, aby tam visely čtyři penisy, tak by tam prostě visely čtyři penisy, ale to jsem nechtěl. Jsem cudný,“komentuje. Během natáčení odhalených scén se navíc jako režisér musel soustředit hlavně na herecké výkony jednotlivý­ch aktérů, takže případná nechtěná odhalení hlídaly u obrazovky maskérky a kostymérky.

Čekal na správného producenta

Na vhodného producenta filmu čekal Hartl dlouho. Vysvětluje, proč tomu tak bylo: „Na producente­ch se dá vždy poznat, jestli chtějí udělat něco výjimečnéh­o, nebo něco, co jen tak užitkově zaplácne jejich plán. A to je drtivá většina nabídek. Já je chápu, nemohou za to. Je zde malý trh, a co stojí více než 25 milionů, je producents­ky sebevražda.“

„Chtěl jsem točit, jen pokud látka někoho opravdu nadchne natolik, že jí dodá nadstandar­dní péči, a to se stalo právě s Martinem Palánem z Bontonfilm­u,“vzpomíná.

Točit další film se v tuto chvíli Patriku Hartlovi příliš nechce. „Je to riskantní podnik, ale možná se to změní. K tomuto filmu mě dokopala žena, když mi řekla, že už jsem pohodlný, stárnu a že jsem moc spokojený sám se sebou. Tak třeba, když to zkusí znovu...“říká. Během uzavření divadel Patrik Hartl účinkoval v online programu svého domovského divadla Studio DVA. „Byla to velice protivná doba a nic pozitivníh­o mně ani divadlu nepřinesla. Naštěstí jednou skončí a my se z toho zase zotavíme,“míní.

Aktuálně je uváděno osm inscenací v režii Patrika Hartla. Až dopíše novou knihu, vrhne se na tvorbu nové divadelní komedie Lovci bobrů. „Sedm let se čekalo, než se k tomu dostanu, a teď myslím, že to bude dobré. Hodně. Pokud to nepokazím.“

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Vysoko nad zemí „Člověk, který se živí příběhy, je vlastně akrobat,“říká režisér Patrik Hartl, jehož film Prvok, Šampon, Tečka a Karel se zpožděním míří do kin.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Vysoko nad zemí „Člověk, který se živí příběhy, je vlastně akrobat,“říká režisér Patrik Hartl, jehož film Prvok, Šampon, Tečka a Karel se zpožděním míří do kin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia