MF DNES

Nedopovala, v podezření byla kvůli dietě. Ale do Tokia neletí.

Chodkyně Drahotová

- Stanislav Kučera reportér MF DNES

Smutné vítězství zažívá chodkyně Anežka Drahotová. V pondělí se jí podařilo zbavit cejchu dopingové hříšnice, na hry do Tokia však neletí. Necítí se připravená.

„Aby start na olympiádě dával smysl pro Česko i sportovce samotného, musíte být ve skvělé životní formě,“zdůvodnila Drahotová v prohlášení médiím.

A pětadvacet­iletá Češka se podle svých slov v takovém stavu nenachází. Postrádá závodní praxi nutnou k přípravě na sportovní vrchol. Navíc se potýká s pošramocen­ou psychikou. „Poslední tři měsíce byly opravdu náročné,“přiznala.

„Pokud je příprava na olympiádu takto zásadně narušená, je velmi těžké se s tím vypořádat,“připomíná její právní zástupce Jan Šťovíček. „I když ji očistili, troufnu si říct, že se z toho dodnes nevzpamato­vala.“

Chodkyně zabojují o olympijské medaile už za šestnáct dní, bolavých dvacet kilometrů si z Češek odkroutí jen Tereza Ďurdiaková.

Nečitelný případ

Drahotová se naposledy postavila na start 10. dubna letošního roku. Klání na mistrovstv­í republiky nedokončil­a, o deset dní později se do světa rozletěla zpráva, že má pozitivní dopingový nález.

Dopingoví komisaři přišli na nesrovnalo­sti v biologické­m pasu chodkyně, analýzou vzorku moči z července 2018 odhalili zvýšenou hladinu testostero­nu.

„Jsem v šoku, nechápu to. Nedopuju!“hájila se tehdy Drahotová.

Spolu se Šťovíčkem si stěžovali, že nedostali přesné vyrozumění, o jaké porušení má jít, k testostero­nu se podle jejich vyjádření dobrali vlastní cestou.

„Případ byl od začátku poměrně nečitelný,“shrnuje nyní Šťovíček.

„Antidoping­ový výbor ČR postupoval

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia