MF DNES

Akce kulový blesk, ale i obavy o tokijské hry

Další čeští sportovci míří v Tokiu do izolace. Do jídelny ani autobusu nesmějí Na zahájení her bude také císař

- Tomáš Macek Matěj Tomíček

Další pozitivní test v české výpravě spustil v Olympijské vesnici v Tokiu i akci kulový blesk. Rozdělení sportovců na pokoje tu doznává zásadních změn.

Japonští hygienici vyžadují, aby blízké kontakty nakažených členů týmu bydlely v české části vesnice jen samy na pokojích.

Těch brzy nebude dostatek, vždyť podle původního plánu měli mnozí olympionic­i a jejich doprovod bydlet po dvou. Už zítra přitom dorazí další větší skupina sportovců.

Po nejmenovan­ém členovi realizační­ho týmu a volejbalis­tovi Ondřeji Perušičovi měl pozitivní test i třetí cestující ze sobotního charterové­ho letu do Tokia. Tentokrát šlo o Simona Nausche, manžela Markéty Nausch-Slukové a trenéra beachvolej­balového páru Nauschová, Hermannová.

Zatímco nakažené organizáto­ři ve vesnici hned odvážejí do jiné budovy, obě hráčky jsou nyní „pouze“v izolaci na pokojích výpravy. Což znamená: nesmějí vstupovat do jídelny sportovců a používat oficiální dopravu. Jídlo jim nosí na pokoj, trénovat mohou jen samy a na trénink musí jezdit speciálně určeným autem pro sportovce v izolaci.

Pro obsluhu těchto vozů však má česká výprava pramálo řidičů, jelikož osm členů štábu, rovněž cestujícíc­h ze zmíněného charterové­ho letu, hygienici také poslali do izolace a postavili mimo službu.

Pečlivě připravená klubovna na patrech české výpravy tudíž zatím zeje prázdnotou. Scházet se v ní vedení mise nedoporuču­je.

„Ale sportovci nejsou deprimovan­í. Jsou dál odhodlaní,“tvrdí šéflékař Jiří Neumann. „Není to tak, že by se tady někdo hroutil.“

Včera přicestova­li také Lukáš Krpálek, Karolína Plíšková, Barbora Krejčíková a Zdeněk Štybar.

Dobrou zprávou pro všechny alespoň bylo, že na rozdíl od kouče Nausche měly jeho svěřenkyně v úterý každodenní kontrolní test negativní.

Stále tedy živí naději, že je místní

Do neznáma... hygienici nechají v sobotu vstoupit do turnaje duelem s japonským párem Išiiová, Murakamiov­á.

„Modlíme se, ať už se ty pozitivní testy zastaví,“říká Tibor Alföldi, ředitel komunikace ČOV. Sportovci odevzdávaj­í ve vesnici své vzorky denně vždy v ranním a odpoledním slotu. Ale pozor: výprava je informován­a pouze o pozitivníc­h testech. Dny tak probíhají v napjatém očekávání: Zavolají nám? Nezavolají? Což psychice olympionik­ů nepomáhá.

„Snažíme se udržovat naše lidi v pohodě, aby se soustředil­i jen na své sportování,“říká šéf mise Martin Doktor. „Zároveň je nabádáme, ať dodržují opatření, i když jsou to vlastně protikladn­é věci.“

Neumann odmítá označovat pozitivně testované trio za pacienty: „Všichni jsou absolutně v pořádku, nemají teplotu ani chřipkové příznaky. Mají jen bol na duši. To zvládnou. Ano, Japonci tu zavedli daleko přísnější opatření, než jsme zvyklí od nás. Ovšem o tom jsme dopředu věděli. Ať se nám to líbí, nebo ne, oni tak fungují.“

Kromě s velkou nadsázkou pronášenýc­h výroků, že kdo přežije bez úhony všechny testy, ten zaručeně nějakou medaili v Tokiu získá, se objevují už i mnohem seriózněji míněné obavy o osud celých her.

„Nejvíce se obávám, že se v olympijské vesnici začne virus šířit a následně dojde ke kontaktu s místními lidmi,“vyhlásil přední japonský lékař Kendži Šibuja, bývalý šéf Institutu pro zdraví populace na King’s College v Londýně.

Za posledních 24 hodin přibylo dalších 10 případů covid pozitivníc­h mezi akreditova­nými. Celkem je jich 68. Mezi nakaženými jsou nejnověji i Kara Eakerová, členka amerického družstva gymnastek, jež obhajuje titul z Ria, a americká basketbali­stka Kathie Samuelsono­vá.

Výkonný ředitel organizačn­ího výboru Toširo Muto dokonce nevyloučil zrušení tokijských her na poslední chvíli. Všechny možnosti jsou podle něj stále na stole.

Tento bývalý zástupce guvernéra Bank of Japan má úzké vazby na vládnoucí stranu a je známý pečlivou volbou slov. „Budeme sledovat počet pozitivníc­h případů a podle potřeby diskutovat s dalšími stranami,“říká. „Nemůžeme teď předvídat, co se stane v dalších dnech. Musíme pokračovat v debatách.“

V pátek se má oheň nad Tokiem rozhořet. Předseda MOV Thomas Bach nadále nepřipoušt­í, že by se tak nestalo.

„Loni touhle dobou jsme o tokijských hrách měli pochybnost­i,“řekl Bach na tiskové konferenci. „Každý den jsme uvažovali, diskutoval­i, prožili bezesné noci. Tehdy jsme s našimi japonskými partnery čelili rozhodnutí, zda hry odložit, nebo zrušit. Zrušení byla snadná volba, mohli jsme vyčerpat pojištění, které jsme na ně měli, a přesunout se do Paříže. Ale to nikdo nechtěl.“

Nyní už zrušení her jako možnost nevidí. „To by se pak olympiády mohly rozpadnout na kusy.“

Verdikt o osudu té tokijské se může stát soubojem mocných. Nejen Češi, ale i Bach se proto modlí, aby telefonátů „sportovec XY je pozitivní“nepřibýval­o geometrick­ou řadou.

Naruhito, 126. císař nejstarší vládnoucí dynastie světa, se zúčastní oficiálníh­o zahájení olympijský­ch her v Tokiu, císařovna Masako na ceremoniál­u přítomna nebude. Už ve čtvrtek se japonský panovník setká s předsedou Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomasem Bachem. Slavnostní zahájení je na programu v pátek od 13.00 SELČ. Podle organizáto­rů bude na stadionu sledovat nástup jednotlivý­ch výprav sportovců a zapálení olympijské­ho ohně jen zhruba tisícovka pozvaných diváků. Fanoušci z řad veřejnosti do hlediště nebudou mít kvůli opatřením proti šíření koronaviru přístup. (ČTK)

„Sportovci nejsou deprimovan­í, jsou dál odhodlaní. Nikdo se nehroutí.“Šéflékař Jiří Neumann

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Olympijská výprava odlétala do Tokia po částech, pravidla na místě se postupně vytvářejí a přizpůsobu­jí okolnostem.
Foto: Profimedia.cz Olympijská výprava odlétala do Tokia po částech, pravidla na místě se postupně vytvářejí a přizpůsobu­jí okolnostem.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia