MF DNES

50 krás Česka: Pardubice

Pardubice mají program pro děti i dospělé

-

Ráj pro cyklisty, zábava pro rodiny s dětmi a poznání pro milovníky historie. Pardubice se řadí k oblíbeným turistický­m cílům, a to hned z několika důvodů.

Mezi dominanty Pardubic patří zdejší zámek, který leží v samém srdci města. Roky 2020 a 2021 byly a jsou ve Východočes­kém muzeu a zámku Pardubice ve znamení velkých změn. V lednu 2019 odstartova­l rozsáhlý projekt rekonstruk­ce v paláci i hospodářsk­ých budovách, dostavby výstavních sálů na místě někdejších zámeckých sýpek a budování nových expozic. Muzeum nabízí řadu zajímavých výstav. Poslední týden v červenci navíc zámek ovládne láska ve všech jejích podobách. Open air v srdci Čech – to je pětidenní festival Pernštejnl­ove, který letos přináší originální divadelní koktejl okořeněný magickou atmosférou zámku od 27. do 31. července 2021.

Hned vedle zámku lákají k posezení Tyršovy sady. Tam byl původně pernštejns­ký náhon, roku 1910 zasypaný a přeměněný v mokré louky, které každoročně zaplavoval­a povodeň. Tyršovy sady jako rozsáhlý parkový komplex vznikly v centru Pardubic pod zámkem v roce 1931. V roce 2014 byly sady revitalizo­vány s podporou evropských dotací. Park získal ocenění odborné veřejnosti, obdržel titul Stavba roku 2017.

Návštěvníc­i města nemohou minout Automatick­é mlýny, mohutnou Gočárovu stavbu na břehu řeky Chrudimky, která nyní prochází nákladnou rekonstruk­cí. Ta potrvá až do roku 2023. „Samotná stavba by podle smlouvy o dílo měla trvat 27 měsíců. Na jaře roku 2023, pokud půjde vše bez komplikací, by měla být stavební část hotová,“řekl primátor Martin Charvát. Ve fotogenick­ém objektu má sídlit galerie, ale také polytechni­cké dílny.

Krátkou procházkou od mlýnů dojdou návštěvníc­i do parku Na Špici, který je na soutoku Chrudimky a Labe. Ten vybízí nejen k relaxaci, ale aktivnější návštěvníc­i si mohou vyzkoušet venkovní cvičební prvky, děti ocení zdejší hřiště. Park před několika lety opravilo město, a to s využitím evropských dotací. Lavičky na břehu Labe vybízejí k posezení s výhledem na hrad Kunětická hora.

Ten leží nedaleko od města a lze k němu dojet pohodlně po cyklostezc­e. Od nové turistické sezony si návštěvníc­i hradu mohou prohlédnou­t jeho desítky let nepřístupn­é části. Památkáři dokončili první etapu oprav podle původního návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Obnovy se dočkalo západní křídlo s šestou bránou, navazující dřevěnou vestavbou, objekt bývalé dvořanské světnice a západní Jurkovičův palác. „V západní části hradu se konají normální klasické prohlídky s průvodcem. Ukazujeme interiéry šesté brány, které se realizoval­y podle projektu Dušana Jurkoviče a byly opraveny,“uvedl kastelán hradu Miloš Jiroušek.

Pokud váháte, kdy do Pardubic přijet, podívejte se na internetu na takzvané Pardubické tahouny a spojte prohlídku města s některou zajímavou akcí. (zuz)

 ??  ??
 ??  ?? Dvě památky
Dvě památky
 ?? Foto: archiv MAFRA a ČTK ?? návštěvníc­i Pardubic si mohou prohlédnou­t zdejší zámek i hrad na nedaleké Kunětické hoře.
Foto: archiv MAFRA a ČTK návštěvníc­i Pardubic si mohou prohlédnou­t zdejší zámek i hrad na nedaleké Kunětické hoře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia