MF DNES

Tokio po 57 letech: pět rozdílů

Na rok 1964 jsou Japonci hrdí. Letos se čeká na hrdiny.

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Tokiu

Jak filmoví fanoušci potvrdí, vždy se velmi obtížně vyrábí pokračován­í, které by se vyrovnalo zdařilému originálu. Asi tak si stojí olympiáda v Tokiu 2021 vůči té, která se zde konala v říjnu roku 1964.

V obou případech mělo jít o hry znovuzroze­ní: před 57 lety Japonska z prachu války. Nyní celého světa z pandemické krize.

Jenže to se letos nekoná. Výzdoba ve městě je skromná, Japonci sice usměvaví a ochotní, ale i ostražití a nedůvěřiví vůči cizincům. Symbolem her jako by se staly bedny uskladněné ve čtvrtém patře hlavního tiskového střediska. Uvnitř jsou tisíce sad pro covidové testy slin, které musí novináři i sportovci denně podstupova­t.

Některé hotely zavedly oddělená schodiště pro místní a pro akreditova­né. Titulek listu Japan News hlásá: „Pro úspěch her je klíčové udržet sportovce v bezpečí.“

A Japonce také, dodávají mnozí. Premiéru Sugovi a jeho ministrům kritici vyčítají: „Prázdná hlediště budou i ukázkou neschopnos­ti vlády naočkovat vlastní lidi.“

Když byl v roce 2019 prodej vstupenek zahájen, zájem výrazně převyšoval nabídku. Realitou však budou hry bez diváků a se sportovci skrytými v bublině. Pouze refundace zakoupenýc­h vstupenek znamená pro organizáto­ry ztrátu 800 milionů dolarů oproti rozpočtu.

Ani očekávaný nárůst zahraniční­ch návštěvník­ů země, jejichž počet měl za pomoci her vystoupat až na 40 milionů ročně, se pochopitel­ně nekoná. Přitom podle předcovido­vých plánů se právě hosté z ciziny měli stát impulzem pro vyvedení domácí ekonomiky z útlumu posledních tří desetiletí.

Šestašedes­átiletý majitel baru Kidžotako Takizava vypráví: „Před pandemií jsme tu opravdu všichni byli pro olympiádu tak moc nadšení, chtěli jsme všem ukázat naše omotenaši (výraz pro japonskou pohostinno­st). Bohužel, teď není pro olympiádu ten pravý čas.“

Čirou radost z her nahradily obavy a až přemrštěná byrokracie.

Jaký to rozdíl oproti roku 1964.

Když se rozjel šinkanzen

„Tokio, nejlepší olympiáda všech dob,“hlásal před 57 lety prestižní americký časopis Life. Spisovatel Roy Tomizawa se tehdy narodil a nyní sepsal knihu: „1964, nejslavněj­ší rok japonské historie.“

Japonsko si během něj připadalo jako Fénix konečně se zdvihající z popela války. Před zraky rekordního počtu hostů prožívalo chvíle nevýslovné národní pýchy.

„Olympiáda ve čtyřiašede­sátém se stala symbolem návratu země do celosvětov­ého společenst­ví a proměny Tokia z metropole třetího světa na high-tech megalopoli,“vzpomíná reportér Robert Whiting. „Namísto obchodů s laciným zbožím, které tu byly po prohrané válce, se najednou Japonci chlubili nejrychlej­šími vlaky světa.“

Tehdy se poprvé rozjel šinkanzen, do začátku her byly ve městě vybudovány tisíce nových výškových budov, osm expresních drah, dvě linky metra či dráha pro monorail z letiště Haneda do centra. Ve městě se zlepšila kvalita vody, „turecké“veřejné toalety byly nahrazován­y západním typem. A Jojogi Park se stal oázou zeleně.

Stále jí je. Stále na jeho kraji stojí i Jojogi Gymnasium, unikátní stavba architekta Tangeho kombinujíc­í západní moderní architektu­ru s prvky té tradiční japonské. Tentokrát se uvnitř o medaile utkají stolní tenisté, neboť hala je jedním z pěti sportovišť z předchozíc­h her, která opět poslouží olympionik­ům. V roce 1964 se zde nacházelo království gymnastek a diváci na vyprodanýc­h tribunách si zamilovali třikrát zlatou Věru Čáslavskou.

Nedaleko odtud čněl do výše původní Olympijský stadion, mezitím zbouraný. Pro letošní hry vyrostl nový ve znamení návratu k někdejším tokijským dřevěným střechám. Ovšem jinak se i Tokio 2021 snažilo nevybočit ze současného směru lacinějšíc­h olympiád využívajíc­ích ve velkém již existující sportovišt­ě.

Čekání na sportovní emoce

Na nový stadion ve čtvrti Šindžuku by se vešlo 68 tisíc diváků. V pátek večer tam pustí pouze sportovce, čestné hosty, část reportérů, dobrovolní­ky a účinkující. Zahajovací ceremoniál pak připomene i nezapomenu­telné okamžiky z olympiády 1964, kterou mnozí přejmenova­li na Šťastné hry.

Jejich až pohádkové magično se letos určitě nevrátí.

V létě 1966, dva roky po hrách, tu Sean Connery točil bondovku Žiješ jenom dvakrát. Nyní se hraje také o to, aby pro tokijskou olympiádu neplatilo, že její druhý život bude i posledním. Aby na ni Japonci a svět v budoucnu nevzpomína­li ve zlém.

Navzdory všem potížím to ještě nejsou hry na odpis. Mohou psát podmanivé příběhy.

Myslí si to i Jeff Kingston, profesor politologi­e z japonské Temple University, když vykládá: „Zatím příprava her odhalovala především problémy současného Japonska. Ovšem pokud sportovní soutěže nabídnou zajímavé osobnosti typu Bolta a strhující souboje, dokážou tím zaujmout světovou pozornost a nabídnout inspiraci, kterou dosud organizáto­ři nedodali.“

Až pak sportovní emoce dočasně přebijí ty covidové.

 ??  ??
 ??  ?? Srdce olympiády
Starý Olympijský stadion v Tokiu při zahájení v roce 1964. Měl kapacitu 57 tisíc míst, z toho 48 tisíc k sezení. Zbourali jej v roce 2015.
Srdce olympiády Starý Olympijský stadion v Tokiu při zahájení v roce 1964. Měl kapacitu 57 tisíc míst, z toho 48 tisíc k sezení. Zbourali jej v roce 2015.
 ??  ?? Foto: Profimedia.cz
Třikrát zlatá
Věru Čáslavskou si Japonci oblíbili. Zlatou získala ve víceboji, přeskoku i na kladině.
Foto: Profimedia.cz Třikrát zlatá Věru Čáslavskou si Japonci oblíbili. Zlatou získala ve víceboji, přeskoku i na kladině.
 ??  ?? Zapálil oheň
Japonský student Jošinori Sakai se narodil v den výbuchu v Hirošimě. 2x foto: Getty Images
Zapálil oheň Japonský student Jošinori Sakai se narodil v den výbuchu v Hirošimě. 2x foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia