MF DNES

Nové nádraží v Brně má tvář

Vítězní nizozemští architekti ukázali svůj návrh. Hotovo bude v roce 2035

- Marek Osouch reportér MF DNES

Architekti z nizozemské­ho ateliéru Benthem Crouwel Architects mají za sebou návrh nového nádraží v Rotterdamu či Haagu. Stáli i u dostavby a rekonstruk­ce železniční stanice v Amsterdamu. Teď své schopnosti předvedou i ve střední Evropě. Jejich návrh totiž zvítězil v soutěži na podobu nového brněnského nádraží, která se s náklady téměř 50 milionů stala nejdražší soutěží v historii Česka.

O tom, že Brno potřebuje nové nádraží, se mluví už desítky let. První diskuse začaly dokonce už za první republiky, ale k realizaci dodnes nedošlo. Stanice přitom kapacitně ani technicky nevyhovuje. Rok trvající soutěž je podle železničář­ů jedním ze zásadních milníků ke stavbě.

Autoři vítězného návrhu budou podle Mojmíra Nejezchleb­a, náměstka generálníh­o ředitele pro modernizac­i dráhy Správy železnic, dohlížet na zpracování projektové dokumentac­e nové budovy.

„Budou zárukou toho, že po dokončení bude nové nádraží nejen chloubou jižní Moravy, ale také místem, které budou cestující využívat opravdu rádi,“uvedl Nejezchleb.

Nizozemský návrh si podle městského architekta Michala Sedláčka zasloužil vítězství za to, že byl dobře zpracován nejen esteticky, ale především provozně, což je podle něj dáno tím, že má tento ateliér s návrhy nádraží zkušenosti.

„Kladně bylo hodnoceno zastřešení nástupišť, protože je zastřešena velká plocha, což přináší komfort pro cestující. U hodně projektů také chyběla dostatečně velká vstupní hala, což ale nebyl tento případ. Tady navíc hala odkazuje na historii brněnského funkcional­ismu,“přiblížil Sedláček.

Porotci, mezi nimiž zasedla například architektk­a Eva Jiřičná nebo urbanista Peter Gero, také ocenili, že autobusové nádraží, které u toho vlakového také vznikne, nebude pod zemí, jak se původně počítalo. Autobusy budou stát vedle peronů. „Já to také vnímám jako lepší řešení, protože se nevytváří velký zastřešený prostor pod zemí, o nějž se pak složitě pečuje. Cestující se také soustředí do vstupní haly a průchodu, ne do až tak širokého prostoru,“míní Nejezchleb. Navíc varianta bez mostních konstrukcí, pod nimiž by zastavoval­y autobusy, bude také levnější.

Šestnáct kolejí místo šesti

Ve srovnání se současným brněnským nádražím bude to nové mnohem větší. Zatímco dnes na hlavním nádraží odjíždějí vlaky ze šesti kolejí a několika kusých ještě kousek bokem, tady jich bude rovnou šestnáct. Mimo jiné se počítá s tím, že do nového uzlu budou zajíždět i vysokorych­lostní vlaky.

V současnost­i železničář­i počítají s tím, že nové nádraží bude hotové někdy mezi roky 2032 a 2035. Odhadované náklady se vyšplhají k částce 47 miliard korun, kterou zaplatí stát. Na jih k řece se také celkem logicky přesune i uzel MHD, aby se cestující k nádraží lehce dostali.

Kolejiště současného nádraží se zcela zruší a v centru města vzniknou plochy pro nové parky, rekreaci nebo také větší výstavbu bytů.

„Historický železniční viadukt se následně stane promenádou mezi centrem města a proměněným nábřežím,“dodala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

 ??  ??
 ??  ?? Futuristic­ký vzhled
Průčelí nového nádraží bude vypadat jako obrovské včelí úly
Futuristic­ký vzhled Průčelí nového nádraží bude vypadat jako obrovské včelí úly
 ??  ?? Velkorysá hala
Nové nádraží vznikne podle návrhu Nizozemců. 2x vizualizac­e: Benthem Crouwel Architects
Velkorysá hala Nové nádraží vznikne podle návrhu Nizozemců. 2x vizualizac­e: Benthem Crouwel Architects
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia