MF DNES

Vakcína hned pro každého

Přibývá míst, kde očkují bez registrace. Včetně velkých nemocnic

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Tři současná očkovací místa ve Zlínském kraji začala přijímat i neregistro­vané zájemce o očkování. Pro neregistro­vané se zítra otevře i očkovací centrum jedné z velkých pražských nemocnic, Nemocnice Na Bulovce. Kvůli setrvalému poklesu počtu registrací bude od zítřka do neděle očkovat i bez registrace. „Na každý den otevíráme sto volných míst, která nebyla zaplněna,“uvedla mluvčí nemocnice Eva Libigerová. Očkovat budou první dávky a připravena bude vakcína Pfizer.

A Bulovka není jediná. Už příští víkend mohou neregistro­vaní lidé dostat vakcínu i v krajské nemocnici v Karviné-Ráji. „Výjimečně otevřeme očkovací centrum o víkendu od 8 do 20 hodin. Přijít mohou lidé ve věku od 18 let,“řekla mluvčí zařízení

Věra Murínová. Další zařízení se na přijímání nezapsanýc­h připravují.

Momentálně je v Česku desítka specializo­vaných míst, kde se očkuje bez registrace. Další otevřelo včera v Brně. Očkovací centrum bez registrace v brněnském nákupním centru Olympia začalo aplikovat zájemcům vakcíny proti covidu-19 kvůli velkému zájmu o víc než o hodinu dřív. Další nová místa mají být zprovozněn­a i v příštím týdnu.

Pokračován­í ze str.1

Kromě desítky už otevřených míst se otevírají i další, hlavně v krajských městech. Je však potřeba si dát pozor na očkovací látku i otevírací dobu. Někde je otevřeno jen o víkendu, v určitý den nebo po omezenou dobu. Jinde očkují jen Pfizerem nebo jednodávko­vou látkou od Johnson & Johnson.

Od poloviny příštího týdne by mělo fungovat očkovací centrum v prostorách obchodního centra Šantovka v Olomouci. Od stejného termínu by mělo začít fungovat i centrum v Hradci Králové. Bez registrace se budou moci lidé nechat naočkovat také v Plzeňském kraji.

Pro svou první dávku si mohou přijít do osmi míst v kraji dva pátky 23. a 30. července od 8 do 13 hodin. Kromě čtyř míst v Plzni to bude Stod, Planá, Sušice a Klatovy.

V Pardubické­m kraji se bez registrace bude očkovat od 26. do 30. července v očkovacím kamionu před pardubicko­u Sokolovnou. V Chrudimské nemocnici se bude očkovat 3. a 4. srpna. Další místa se připravují.

Tisíce naočkovaný­ch v Praze

O očkování bez registrace je zatím v Česku velký zájem. Do center míří stále více zájemců. V porovnání s těmi, kteří se registrova­li předem, je to ale stále pouhý zlomek z denního počtu očkovaných.

Na pražském Chodově do úterý podle mluvčí IKEM Markéty Šenkýřové (pod nemocnici centrum patří) naočkovali už 8 028 lidí. Pro první dávku si přišlo 56 procent z nich.

Zbytek dostal druhou dávku a zkrátil si dobu čekání. Dvanáct procent z očkovaných tvořili samoplátci, tedy cizinci. Většinou šlo o příslušník­y vietnamské, slovenské, ukrajinské nebo ruské komunity. A pokud jde o věk, většinou se jedná o mladší lidi. Celkem 48 procent z nich bylo mladších 30 let. Čtvrtinu tvořili třicátníci a jen šest procent bylo starších šedesáti let. Podobnou statistiku vykazuje i Nemocnice

Na Bulovce, která provozuje centrum na pražském hlavním nádraží. Na nádraží se ale na rozdíl od Chodova očkuje jednodávko­vou vakcínou Johnson & Johnson. Tam do úterka zamířilo za osm dní 3 500 zájemců.

Motivace je různá. Někteří se snaží dokončit svoje očkování, jiní se chtějí vyhnout testování, které si neočkovaní budou muset od září platit. Další chtějí cestovat. „Mám v plánu cestu na Slovensko, které cestování všem neočkovaný­m komplikuje, tak jsem se rozhodl pro vakcínu,“řekl student Jan Petr, jeden z těch, kteří včera na pražském hlavním nádraží čekali na vakcínu. Usnadnit cestu za vakcínou má lidem i další z plánů ministerst­va zdravotnic­tví. Chce zapojit i mobilní týmy. „Měly by jezdit do menších vesnic nebo k příhraničí, kde je podle údajů nižší proočkovan­ost,“řekl ministr Adam Vojtěch.

Zřizování mobilních týmů nebo svozů zájemců o očkování je podle ministerst­va v gesci jednotlivý­ch krajů. „Kraje od nás obdržely data, aby mohly posílat týmy tam, kde jsou potřeba. Kraje mají své poskytovat­ele zdravotníc­h služeb a přesně vědí, jaké jsou potřeby v jejich regionu a jaký typ služby potřebují nejvíce,“uvedl Martin Novotný z tiskového oddělení ministerst­va zdravotnic­tví.

V Česku je aktuálně naočkovaná alespoň první dávkou zhruba polovina obyvatelst­va. Zájem o vakcínu klesá. Ministerst­vo přichází kromě očkování bez registrace a mobilních týmů i s dalšími možnostmi.

Stát pro lidi, kteří se nechají na těchto místech očkovat, navíc připravil hned několik soutěží o iPhone a značkové tenisky. Česko je oproti světu zatím skromnější. Ve Spojených státech mohou lidé za očkování vyhrát miliony korun, v Rusku třeba byt.

Velká meta – 10 milionů dávek

S vakcinací se v Česku začalo v posledním týdnu loňského roku. Od té doby zdravotníc­i podali téměř 9,7 milionu dávek. Ukončené očkování má 4 370 979 lidí. V úterý podstoupil­o očkování 83 353 zájemců, přibližně o deset tisíc méně než před týdnem. Podle statistiky ÚZIS byla 14 dní po druhé dávce hospitaliz­ována s lehkým průběhem jen 0,01 procenta očkovaných. Těžký průběh mělo podle ministra Vojtěcha ještě méně lidí. „Počty hospitaliz­ovaných pacientů jsou díky očkování již několik týdnů na minimu,“dodal Vojtěch.

S přispěním Ivany Leskové

 ?? Foto: Adolf Horsinka, MAFRA ?? Tečka v Ostravě
Včera se začali očkovat první zájemci i v centru Nová Karolina v Ostravě. I tam lze jít bez registrace.
Foto: Adolf Horsinka, MAFRA Tečka v Ostravě Včera se začali očkovat první zájemci i v centru Nová Karolina v Ostravě. I tam lze jít bez registrace.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia