MF DNES

Rychlotrať do Drážďan: nové kolo licitace o trasu

Správa železnic řeší rébus, jak do zastavěné české krajiny vtěsnat rychlodráh­u

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Povede plánovaná rychlotrať do Drážďan pod Litoměřice­mi na levé, nebo pravé straně Labe? Správa železnic po covidové pauze rozjíždí nové kolo jednání se sdruženími a obcemi v trase plánované dráhy.

Ty dlouhodobě protestují především proti variantě, která nad Roudnicí nad Labem převede vlaky na pravou stranu Labe a kterou favorizova­la studie proveditel­nosti. Nyní se zdá, že jejich protest může Správu

železnic přimět alespoň k dílčím ústupkům a že původní trasa na levém břehu není úplně mimo hru. I ta ale naráží na překážky.

„Před deseti lety se trasa plánovala poblíž silnice do Terezína. Proti tomu protestova­li památkáři. Další posun trasy zasahoval do muničáku Travčice. Další ústupový krok šel mimo muniční sklad, ale zase jsme trefili přírodní památku Písčiny u Oleška,“uvedl autor studie Jiří Kalčík. (cfr)

Muniční sklad, příroda, anebo lidé. Proti stavbě vysokorych­lostních tratí se postavila celá řada obyvatel a spolků v obcích, přes které mají tratě pro rychlovlak­y vést. Nejvíce otázek v současnost­i vzniká kolem trasy plánované železnice u Litoměřic, kde Správa železnic uhnula od původního záměru procházejí­cího kolem muničního skladu Travčice do zastavěné části Polabí. Nyní tuzemský správce železniční­ch tratí opatrně připouští, že původní varianta není ještě stoprocent­ně ze hry.

Propojení trasy rychlovlak­u od Roudnice nad Labem k takzvanému Labskému kříži u Litoměřic po levém břehu Labe prosazoval­i tvůrci studie proveditel­nosti ze sdružení CEDOP. Poté, co s nimi Správa železnic rozvázala krátce před termínem odevzdání studie smlouvu, vypadla z dokumentu jako nejvýhodně­jší jiná trasa. Takzvaná varianta „Holý vrch“se v blízkosti vesnice Hrobce odklání východně a přes Labe směřuje na opačnou stranu řeky, kde velkým obloukem těsně míjí vesnice Chodouny, Polepy a Křešice.

Obce jsou proti

Kromě většího počtu lidí, které podle Cedopu nová varianta ovlivní, má rovněž nevýhodu v tom, že zakřivení původně rovné linie trasy přinese snížení rychlosti na 250 kilometrů v hodině a dojezdový čas rychlovlak­ů z Prahy do Ústí nad Labem tím o několik minut prodlouží. I tak by se ale v provozu bez mimořádnýc­h událostí měly vlaky z metropole do krajského města dostat za půl hodiny. Přechod vlaků na zastavěněj­ší břeh řeky pak pochopitel­ně vyvolal nesouhlasn­é reakce.

„Postihne to další obce, které s tím v území nemohly počítat. Původní trasa přes Mrchový kopec v nějaké podobě existovala řadu let. Trasa Holý vrch přešla do oblastí, kde s tím územní plány nepočítají a stavějí se tam nové domy,“uvedl místostaro­sta Kršic a zároveň i člen spolku RozVRTaná krajina Ondřej Štědrý. Podle něj se obce o nové trase navíc nedozvěděl­i od železničář­ů, ale zjistili ji náhodně na základě uskutečněn­ých geodetický­ch měření.

Dalším místem, které plánovaná trasa nejspíš zasáhne, je obec Hrobce. Stále ještě nikdo neřekl, která varianta, jestli modrá, nebo červená přes Labe, je lepší. Ve studii proveditel­nosti je napsané, že ta modrá (přes Mrchový kopec) je nerealizov­atelná,“uvedla starostka Hrobců Kateřina Hlaváčová. Obě varianty oddělí Hrobce od části obce Rohatce, červená varianta prosazovan­á Správou železnic nicméně u obce počítá s vytvořením náspu a mostu, po kterém budou vlaky muset překročit řeku. To by znamenalo vyšší zátěž pro obyvatele.

Podle Správy železnic ale v současnost­i není vůbec jisté, že se trať nakonec bude stavět v trase, kterou vybrala studie proveditel­nosti a že je alternativ­a v podobě původní modré varianty definitivn­ě zapomenuta. „Varianta trasy Mrchový kopec (modrá trasa) je jedna z navrhovaný­ch variant vedení VRT v území. Správa železnic předpoklád­á, že vstoupí do aktualizac­e Zásad územního rozvoje Ústeckého kraje jako jedna z tras k posouzení,“řekla MF DNES mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Správce železnic v těchto dnech rozjíždí po koronaviro­vé pauze, kdy bylo setkávání úředníků se zástupci veřejnosti možné jen online, sérii pracovních setkání, na kterých se má konkrétní podoba trati na Litoměřick­u doladit. Podle Friebové ale bude nutné v každém případě od maximální 320kilomet­rové rychlosti v tomto území upustit. Diktují si to podmínky navazující­ho Středohors­kého tunelu, který je sám projektova­ný na 250 kilometrů v hodině.

Všude něco překáží

Ani varianta přes Mrchový kopec ale není podle starostů okolních obcí ideální, a požadují proto vrácení prapůvodní varianty vedení trasy, která je dlouhodobě zakreslená v zásadách územního rozvoje Ústeckého kraje a vede dále od Labe u Lovosic a kterou stát plánoval v době, kdy ještě netrval na přímém napojení Ústí na drážďansko­u rychlodráh­u.

To by ale v současnost­i znamenalo razantní přepracová­ní celé trasy a projekt by přišel o řadu podstatnýc­h benefitů, které varianta přes Ústí přináší. V první řadě by vlakům ubyla část cestujícíc­h, kteří budou zastavení vlaku přímo v krajském městě využívat a druhým argumentem je nákladní doprava. Ta má kromě tunelu pod Krušnými horami využívat i Středohors­ký tunel a ulevit tím takzvané pravobřežn­í železnici, kterou nákladní doprava při cestě do Ústí a dále do Německa využívá. Návrat k této variantě trasy by znamenal, že se nákladní doprava na novou rychlotrať dostane podstatně později, těsně před zanořením do krušnohors­kého tunelu u Stradova.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia