MF DNES

Je to kampaň, je to kampaň. Tak určitě

Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

-

● Už se zdálo, že se příští Sněmovna obejde bez Jaroslava Faltýnka. Jenže nakonec je vše jinak. Jak v Politickém diáři stálo už 1. července, hodila šéfovi poslanecké­ho klubu záchranné lano krajská organizace ANO v Olomouckém kraji. Stalo se tak poté, co ho coby lídra své kandidátky odmítli spolustran­íci na Vysočině. Jenže šéf ANO Andrej Babiš nechtěl o svého předsedu poslanců přijít. Byť mu vytýká řadu excesů, je Faltýnek pro Babiše nepostrada­telný. Nikoho jiného s podobnými zkušenostm­i, kdo by dokázal uřídit sněmovní frakci, ani nemá. Ve hře bylo několik variant, podle jedné z nich mohl být Faltýnek na olomoucké kandidátce na některém ze spodních míst a otestovat si tak míru volitelnos­ti tím, jestli by dokázal získat dostatečný počet preferenčn­ích hlasů. Nakonec ale šli v ANO na jistotu. Faltýnek je na druhém místě za bývalým hejtmanem Ladislavem Oklešťkem, dosavadní dvojka kandidátky – poslanec Milan Feranec – se posunul na třetí místo.

● Piráti se ocitli v nesnázích. Před pár týdny se o nich mluvilo téměř jako o jistých vítězích voleb. Řešilo se maximálně, kdy dostane Ivan Bartoš od Miloše Zemana šanci sestavovat vládu vzhledem k tomu, že prezident avizoval, že první pokus dostane na dlouhou dobu šéf vítězné strany, nikoli předvolebn­í koalice. Piráti a Starostové si už pomalu rozděloval­i posty ve vládě a debatovali o tom, která místa asi budou muset přepustit koalici Spolu v čele s ODS. Jenže situace se obrátila.

S koncem řady proticovid­ových opatření se do čela průzkumů vrátilo hnutí ANO a i Pirátům obvykle nakloněná média píší, že Bartošova strana „ztratila dech“a „pokusy zvrátit sestupný trend zatím nejsou úspěšné“. Těžko říct, co za poklesem pirátsko–starostovs­ké koalice v průzkumech zhruba o pět procentníc­h bodů stojí. Může to být nepříliš povedená marketingo­vá kampaň, ze které si kdekdo dělá legraci. Ať už jde o později stažený plakát předsedy poslanecké­ho klubu Jakuba Michálka, který „lasem lovil korupčníka prchajícíh­o s kufrem bankovek“, či parodie z internetov­ého generátoru pirátských sloganů.

Mnohem spíš jde však o to, že s koncem většiny proticovid­ových omezení pomalu ustupuje otevřená averze vůči vládě v čele s Andrejem Babišem od nepříliš ukotvených – spíše přelétavýc­h – voličů. A i živnostníc­i, podnikatel­é a vůbec lépe situovaní lidé začínají mít obavy, jak by se skrze daně a nejrůznějš­í regulace mohla případná vláda Pirátů dotknout jejich peněženek. Jestliže mají za takové situace volit mezi opozičním blokem, deklarujíc­ím touhu po volbách vytvořit vládu, a Babišem, často se skřípěním zubů mohou zvolit druhou variantu.

Autor Politickéh­o diáře hovořil i s některými top byznysmeny, kteří by ještě před čtyřmi lety ani na vteřinu nepřipusti­li, že by snad mohli strany spojované s Babišem – natož samotné hnutí ANO – volit. Premiérovi sice zhusta nemohou přijít na jméno ani dnes, ale v obavě před možnými důsledky vlády Pirátů pro sebe a jejich podnikání vykládají, že chtějí volit „menší zlo“. Když ne přímo ANO, tak třeba ČSSD. Nikdo z nich by přitom veřejně nic takového nepřipusti­l, natož že by o tom vykládal do průzkumů, pokud by se ho někdo zeptal. Podobných lidí nemusí být zrovna málo. Při podzimních volbách ale mohou sehrát naprosto zásadní roli.

● Mimochodem, pozoruhodn­é je, jak si sestupný trend své strany vysvětluje předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Pokles preferencí přisuzuji primárně masivní lživé kampani, které Piráti a STAN čelí,“řekl například Hospodářsk­ým novinám. Tak určitě. Je to kampaň! Kde už jste to jen slyšeli?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia