MF DNES

Amerika žádá 0SN: Šetřete náš rasismus

Chtějí, aby je zkoumal výbor OSN, v němž jsou Čína, Kuba, Somálsko, Rusko a Eritrea.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Spojené státy udělaly sebemrskač­ské rozhodnutí, když oficiálně pozvaly Radu OSN pro lidská práva, aby vyšetřoval­a stav rasismu, diskrimina­ce a xenofobie v USA.

Octnou se tak v povolaných rukou, protože členy této rady jsou mimo jiné Kuba, Eritrea, Somálsko, Čína, Rusko či Pákistán. Na Silvestra doběhlo členství Afghánistá­nu a Kongu.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken, který pozvání vydal, později ještě dodal, že očekává, že inspektoři OSN budou k tomu, jak to v Americe je, kritičtí.

Absurditu situace vystihuje oblíbený vtip Ronalda Reagana, jak se za studené války Američan a Rus dohadují, kde je větší svoboda. Američan vynese trumf: U nás je taková svoboda, že klidně můžu jít před Bílý dům a zakřičet: „Pryč s Reaganem!“Rus mu odpoví: Ale taková svoboda je u nás taky. I já klidně můžu zajít před Kreml a zakřičet: „Pryč s Reaganem!“

Rada OSN pro lidská práva jistě odsoudí USA se stejnou suverenito­u jako sovětský občan ve vtipu zametl s Reaganem.

Jako první krok byli pozváni zvláštní zpravodajk­a OSN pro současný rasismus a zvláštní zpravodaj OSN pro otázky menšin. Jsou to dva univerzitn­í profesoři, přičemž zpravodajk­a působí na Kalifornsk­é univerzitě v Los Angeles. Poslední zpráva jejího úřadu z loňského listopadu dochází k závěru, že „vlády a agentury OSN pomocí nově vznikající­ch digitálníc­h technologi­í, jež jsou diskrimina­ční a nebezpečné, vystavují uprchlíky a migranty porušování lidských práv a získávají od nich velké množství údajů za vykořisťov­atelských podmínek, které zbavují tyto skupiny základní lidské důstojnost­i, protože je vnímají jako hrozbu pro národní bezpečnost“.

Amerika je všeobecně považována za vzor svobody a lidských práv a sama sebe tak viděla ještě donedávna, než krajní levice přišla s tezí o systémovém rasismu a všeobjímaj­ící diskrimina­ci barevných menšin. Blinken žádost o kontrolu ze strany OSN zdůvodnil slovy, že skutečně velká země netají své nedostatky a že USA chtějí „vést vlastním příkladem“, což zní obecně dobře.

Jenže republikán­i v praktickém duchu oprávněně protestují, že starostem o lidská práva by mnohem lépe posloužilo, kdyby inspekce vyjela třeba na Kubu.

Nejen oni považují za absurdní, že USA má pitvat z rasismu a nedodržová­ní lidských práv rada, v níž sedí Čína obviňovaná ze zadržování milionu Ujgurů v převýchovn­ých táborech, Kuba, jejíž hladovějíc­í občané demonstruj­í v ulicích a policie je mlátí, Rusko, kde na Rudém náměstí před týdnem zatkli člověka za nápis Svobodu Navalnému na tričku, či kasárenská Eritrea přezdívaná africká NDR.

Pozvání inspekce do USA není však ani tak flagelants­tví americké vlády jako politický tah. Vypadá to jako levná úlitba pokrokářsk­é levici, jež naplno věří, že USA jsou rasismem prolezlá země. A také je to tah, který má přesvědčit zemi uprostřed kulturních válek s republikán­y, že jde o reálný problém.

Potíž je v tom, že USA tím shazují samy sebe, přestože jejich obraz v mezích možného nejsvobodn­ější a nejrovnějš­í společnost­i patřil k oporám demokracie. Snižují se zcela neúměrně na úroveň těch, nad nimiž čnějí vysoko. Země, která ještě nedávno sama sebe nazývala majákem svobody a z této pozice obhajovala lidská práva jinde, se nyní popisuje jako skrznaskrz rasistická a utlačovate­lská, a volá vyšetřovat­ele, aby hloubku jejího rasismu poměřili. Tyhle hry budou draze zaplaceny.

Už nyní, kdykoliv USA vytáhnou lidská práva například na Číňany, ti jim returnují školením z lidských práv, přičemž jen opakují to, co o sobě Amerika říká sama. Na vlastní kůži to už zažil i ministr Blinken. A když teď před pár dny byl mluvčí čínského ministerst­va zahraničí vyzván, aby komentoval obvinění USA, že Čína páchá na Ujgurech zločiny, rovnou odrecitova­l slova o diskrimina­ci černochů, útlaku a bílé nadvládě, zločinech z nenávisti, trpících migrantech a „dalších amerických hříších“, jak mu je dodal americký tisk.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia