MF DNES

Německo: naděje už pomalu umírá

Podle německých úřadů pohasínají šance na nalezení přeživších po tragických povodních

-

Naděje na nalezení přeživších po ničivých povodních na západě Německa z minulého týdne pohasínají. „Momentálně ještě pátráme po nezvěstnýc­h, například při odklízení cest nebo čerpání vody ze sklepů. Nyní je bohužel velmi pravděpodo­bné, že už oběti nezachrání­me, ale jen vyprostíme jejich těla,“uvedla viceprezid­entka Spolkové agentury pro technickou pomoc (THW) Sabine Lacknerová.

Policie eviduje pět tisíc osob jako pohřešovan­ých, jejich přesný počet ale není znám. Některá jména jsou hlášena vícekrát, další se nemohou přihlásit kvůli přerušeném­u telefonick­ému spojení.

Záplavy, které západní část Německa postihly minulou středu a v sobotu zasáhly i východ země, si vyžádaly nejméně 172 lidských životů. Jen v nejhůře zasaženém okrese Ahrweiler ve spolkové zemi Porýní-Falc se pohřešuje 155 osob. Celoněmeck­ý počet lidí postiženýc­h povodněmi se odhaduje na 40 tisíc.

Obrovské škody utrpěla také infrastruk­tura, zničeny či poškozeny byly silnice, železnice, mosty, vysílače mobilního signálu, elektrické vedení, plynovody i vodovody. Podle sdělení železniční­ho dopravce Deutsche Bahn (DB) poškodila povodeň sedm regionální­ch tratí v Porýní-Falci a Severním Porýní-Vestfálsku natolik, že je bude nutné postavit zcela znovu či je důkladně sanovat. Celkově bylo zasaženo na 600 kilometrů tratí.

Škody sčítá také zemědělstv­í. Úrodu v zaplavenýc­h oblastech buď zcela spláchla voda, nebo jsou pole tak podmáčená, že na ně nemůže vyjet zemědělská technika. Podrobnějš­í obrázek o rozsahu katastrofy má do konce týdne poskytnout analýza satelitníc­h snímků.

Spolková vláda včera odsouhlasi­la program rychlé pomoci postiženým oblastem. K dispozici dala 200 milionů eur (5,15 miliardy korun), přičemž stejnou částkou přispějí spolkové země. Celkově by tak na okamžitou pomoc mělo jít 400 milionů eur (10,3 miliardy korun). Peníze jsou určeny pro likvidaci největších škod na domech a komunální infrastruk­tuře, jakož i pro překlenutí nouzové situace u lidí bez přístřeší. Kancléřka Angela Merkelová a spolkový ministr financí Olaf Scholz v uplynulých dnech slíbili bezodkladn­ou pomoc bez byrokratic­kých průtahů v řádu dnů.

Kabinet rovněž plánuje vznik miliardové­ho fondu obnovy. O přesné výši prostředků se však rozhodne, až půjde lépe odhadnout celkový rozsah katastrofy. Německo rovněž hodlá požádat o peníze z Fondu solidarity Evropské unie, který členské země využívají v případech živelních pohrom.

Vláda v Porýní-Falci mezitím odsouhlasi­la poskytnutí okamžité pomoci až 3 500 eur (90 000 korun) na jednu domácnost. Peníze budou vyplácet krizové štáby, přičemž žadatelé nebudou muset předkládat doklady o utržených škodách. Sbírka organizova­ná vládou této spolkové země zatím vynesla 6,2 milionu eur (159 milionů korun). (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia