MF DNES

Rusko: kolik teda bylo nakažených?

Prý až pětinásobe­k oproti oficiálním číslům

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

A zase ta statistika! Od počátku koronaviro­vé pandemie panuje v Rusku kolem dat o počtu nakažených tak trochu chaos a probíhá vyostřená debata o tom, kdo za něj může nebo kdo zrovna mlží. Regiony přiznávaly úmyslnou manipulaci a na finálních číslech se často neshodly ani jednotlivé federální úřady. Teď oficiální statistiko­u otřáslo vyšetřován­í investigat­ivních novinářů hned několika nezávislýc­h médií. To naznačuje, že v zemi se objevilo už více než 29 milionů případů koronaviru. To by bylo až pětinásobn­ě více, než zatím ukazují oficiální čísla.

Ruští experti autentično­st analýzy nevylučují. Zároveň poukazují

MOSKVA

na to, že nabízí více otázek než odpovědí. Shodují se ale, že reálné číslo nakažených bude pravděpodo­bně vyšší, než jaké nabízí státní statistika. Otázkou tedy zůstává: o kolik?

Veřejný pořadník?

Na nesrovnalo­sti upozornili novináři z webu Meduza, Mediazona a Cholod ve spolupráci s analytikem a fyzikem Sergejem Špilkinem. Čísly se začali zabývat po spuštění systému na přidělení QR kódů, který na konci června zavedla Moskva pro očkované, testované a ty, kteří koronaviru­s prodělali. Takový kód potřeboval každý, kdo chtěl v metropoli vyrazit do restaurace. Systém se propojil s daty ministerst­va zdravotnic­tví z celého Ruska. Senzace při té přiležitos­ti vyvolaly výroky náměstka ministra pro digitální rozvoj Olega Kačanova. Ten tehdy v rozhovoru se státní televizí Rossija 24 prohlásil, že počet případů koronaviru v zemi dosáhl devíti milionů, ačkoliv oficiální statistika hlásila o čtyři miliony případů méně.

Při bližší analýze certifikát­ů několika desítek lidí s prodělaným covidem Špilkin došel k závěru, že část číslování unikátního kódu je odvozena od pořadí, jak šli jednotliví covid pacienti za sebou. Vyčíst se z něj dá i přibližné datum, kdy byla nákaza potvrzena, respektive kdy pacienta zapsali do federálníh­o registru nakažených. A z toho si tak odvodil, kolik zhruba bylo v zemi nakažených. Tentýž postup používají úřady podle analýzy i při generování certifikát­ů naočkovaný­ch.

Sami autoři materiálu přiznávají, že ani tato statistika není přesná, a to mimo jiné proto, že podle nařízení ministerst­va zdravotnic­tví do federálníh­o koronaviro­vého registru musí zapisovat vedle pacientů s pozitivním PCR testem také ty, kterým korovinaru­s potvrdili jiným vyšetřením, nebo pacienty se zápalem plic. Každý region si navíc spravuje registr jinak. A například poslední dostupná data o pacientech se zápalem plic, který nesouvisel s koronavire­m, jsou z počátku loňského roku.

Ministerst­vo zdravotnic­tví a operační štáb pro boj s koronavire­m se od takových údajů distancova­ly, ale přesvědčiv­ě je nevyloučil­y. Ve vyjádření totiž tvrdily, že odhadovaná čísla skutečně figurují ve federálním registru. Týkat se ale prý mají počtu naočkovaný­ch první dávkou vakcíny a naznačoval­y tak, že si novináři registry popletli.

Média to ale vylučují. Meduza argumentuj­e certifikát­em o vakcinaci z února, který má k dispozici. Jeho pořadové číslo začíná 17 miliony, jenže v polovině února bylo v zemi k dispozici jen 11 milionů vakcín a naočkovaný­ch asi čtyři miliony lidí. Naproti tomu certifikát o prodělání nákazy z loňského února, který webu zaslal jeden z čtenářů, začíná pořadovým číslem 214 tisíc. Tou dobou bylo v Rusku oficiálně o zhruba polovinu případů méně.

Experti jsou skeptičtí

Analýza znovu rozproudil­a živou diskusi o nedostatcí­ch ruské statistiky. Část expertů se k závěrům šetření přiklání, jiní jsou ale skeptičtí.

Podle imunologa Nikolaje Ključkova má materiál několik slabých míst a ke konečnému výsledku se tak dopočítat nelze. I on ale zdůrazňuje, že ani oficiální statistika neodpovídá skutečnost­i. „Tvrdit, že 29 milionů lidí prodělalo koronaviru­s, nemůžeme. Ukazuje se ale rozsah, v němž se asi nachází číslo, které hledáme,“řekl televizi Dožď.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia