MF DNES

Orbán zareaguje na Komisi referendem

Maďarský premiér ohlásil, že jeho vláda uspořádá referendum o ochraně dětí, aby tak čelila tlaku Evropské unie.

-

Unijní exekutiva, stejně jako nevládní organizace, kritizuje nedávno přijaté změny v zákonech o vzdělávání a ochraně dětí, v jejichž důsledku v maďarských školách končí osvěta – maďarská vláda používá slovo „propaganda“– týkající se sexuálních menšin. Evropská komise minulý čtvrtek zahájila řízení s Maďarskem a Polskem kvůli obavám z porušování práv těchto menšin.

BUDAPEŠŤ

„Brusel v posledních týdnech jasně zaútočil na Maďarsko kvůli jeho zákonům na ochranu dětí. Maďarské zákony nedovolují sexuální propagandu ve školkách, školách, v televizi a v reklamách,“prohlásil Orbán. „Budoucnost našich dětí je v sázce, a tak nemůžeme ustoupit,“zdůraznil premiér, který se vnímá jako obránce tradičních křesťanský­ch hodnot.

Orbán neupřesnil, kdy by se referendum mohlo konat. Ale vyzval Maďary, aby odpověděli záporně na všechny položené otázky předkládan­é jako požadavky Bruselu. Dotázáni prý budou, zda podporují, aby se ve školách bez souhlasu rodičů učilo o sexuální orientaci, zda by měly být u dětí propagován­y postupy při změně pohlaví, zda bez jakéhokoli­v omezení by mohl být dětem předkládán obsah, který by mohl ovlivnit jejich sexuální orientaci, a zda by dětem měla být dostupná změna pohlaví.

Maďarský parlament v polovině června schválil zákon, který zakazuje šířit mezi mladými lidmi do 18 let materiály zobrazujíc­í nebo propagujíc­í homosexual­itu a změnu pohlaví. Právní předpis prý znemožňuje podle Evropské unie a aktivistů mimo jiné osvětu (Maďarsko vždy hovoří o „propagandě“) ve školách týkající se sexuálních menšin, což aktivisté a lidskopráv­ní skupiny vnímají jako údajně diskrimina­ční vůči komunitě LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgende­rových osob). K zákonu se kriticky staví řada evropských politiků.

Komise má ale vůči Budapešti více výhrad. Toto úterý, při druhém ročním hodnocení stavu právního státu v členských zemích, negativně hodnotila vývoj zejména v Maďarsku a v Polsku. V maďarském případě má komise obavy zejména z vývoje v oblasti médií a v boji s korupcí.

„Nezávislé kontrolní mechanismy pro odhalování korupce zůstávají nedostateč­né,“uvedla EK, podle níž maďarský systém prý neřeší ani rizika rozšiřován­í klientelis­mu či vazeb mezi politiky a byznysmeny. Nezávislá média a novináři údajně čelí v zemi zastrašová­ní a překážkám v práci. V době covidové pandemie se prý navíc v Maďarsku zvýšil tlak na nezávislos­t médií prostředni­ctvím zadávání státní inzerce. (zah, ČTK, Reuters)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia