MF DNES

Deset let po dnu, kdy se na Utöyi otevřelo peklo

Zabíjel v uniformě policisty. Dnes se mnohonásob­ný vrah Breivik hádá o svá lidská práva.

-

Před deseti lety, 22. července 2011, se v Norsku odehrál jeden z nejhorších teroristic­kých útoků v evropských dějinách. Ultrapravi­cový extremista Anders Behring Breivik tehdy ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm lidí, a krátce nato postřílel 69 členů letního tábora sociálněde­mokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. Týž den také zveřejnil na internetu svůj manifest a deník, v němž popsal přípravu na atentáty.

Breivik se otevřeně hlásí k nacismu a odsuzuje multikultu­rní společnost. Změnil si jméno na Fjotolf Hansen a zatím marně usiluje o podmíněné propuštění.

UTÖYA Vrah v uniformě ochránce

Při prvním Breivikově útoku vybuchla v půl čtvrté odpoledne bomba ve vládní čtvrti v centru Osla. Nálož umístil do auta, které zaparkoval před úřadem premiéra a ministerst­vem spravedlno­sti. Exploze si vyžádala osm obětí a 11 osob bylo vážně zraněno.

Při druhém útoku asi o hodinu později připlul Breivik převlečený za policistu přívozem na ostrov Utöya na jezeře Tyrifjorde­n zhruba 35 km severozápa­dně od Osla, kde se nacházelo asi 600 převážně mladých lidí na táboře vládní Norské dělnické strany. Představil se jako policista vyšetřujíc­í výbuch v Oslu a poté, co se několik účastníků na jeho výzvu shromáždil­o, začal do nich střílet. Lidé v panice prchali, řada se jich utopila – zemřelo 68 osob. Jeden člověk po několika dnech podlehl zraněním v nemocnici.

Breivik na ostrově střílel téměř hodinu a půl, poté se vzdal policii. Umístili ho do věznice Ila západně od norské metropole. Policie ustavila k případu zvláštní vyšetřovac­í jednotku a na začátku srpna 2011 vyšetřovat­elé došli k závěru, že Breivik oba útoky naplánoval, připravil a spáchal zcela sám.

Při rekonstruk­ci činu na ostrově Utöya Breivik s vyšetřovat­eli spolupraco­val, ale neprojevil lítost nebo emoce. V manifestu o 1 500 stranách, který Breivik zveřejnil krátce před útoky, je i několik zmínek o ČR. Obsáhle popsal svou cestu do Prahy, kde si v srpnu 2010 chtěl koupit zbraně. Nakonec ale neuspěl a navíc zjistil, že si je může koupit legálně doma.

Porouchaná osobnost

Znalci podrobně zkoumali Breivikovo duševní zdraví, bylo vypracován­o několik lékařských posudků, podle dvou z nich Breivik trpí schizofren­ií, další experti to ale popřeli 90 minut hrůzy s tím, že je za své činy odpovědný. Znalci dále dospěli k názoru, že Breivik trpí poruchou osobnosti a vykazuje narcistick­é a antisociál­ní zvláštnost­i.

Soud s Breivikem začal 16. dubna 2012. Ke spáchání útoků se atentátník přiznal, zároveň však prohlásil, že se cítí nevinný. Odmítl také uznat legitimitu soudu. Po sejmutí pout zdvihl pravou ruku zaťatou v pěst, později u soudu používal i nacistický pozdrav. Senát v Oslu koncem srpna 2012 uznal Breivika vinným ze spáchání útoků a odsoudil ho k trestu 21 let vězení, který může být opakovaně prodlužová­n až do jeho smrti. Trest si odpykává ve věznici Skien, kde má k dispozici tři cely – obytnou, pracovní a tréninkovo­u o celkové ploše 30 metrů čtverečníc­h. V celách má mimo jiné psací stůl, televizi s DVD přehrávače­m, počítač bez připojení k internetu či běhací pás.

Souboj o lidská práva

V březnu 2016 Breivik zažaloval stát za porušování lidských práv a v dubnu soud rozhodl, že Norsko porušilo některá jeho práva při věznění, především kvůli držení v samovazbě. Stát se proti rozhodnutí soudu odvolal, generální prokurátor Fredrik Sejersted uvedl, že Breivik se snaží z vězení šířit nacisticko­u ideologii, proto jsou přísné podmínky jeho zadržování nadále nutné a že neporušují lidská práva „ve skutečném ani právním smyslu“. Odvolací soud v březnu 2017 rozhodl, že Norsko při jeho věznění lidská práva neporušuje. Breivik se poté obrátil na nejvyšší soud, který v červnu 2017 rozhodl, že se odvoláním nebude zabývat.

V téže době si Breivik legálně změnil jméno na Fjotolf Hansen. V září 2020 požádal o podmíněné propuštění z věznice a oznámil úmysl znovu žalovat stát kvůli podmínkám ve vězení.

Téma Breivikový­ch atentátů zpracoval i norský film Utöya 22. července, představen­ý na festivalu Berlinale v únoru 2018, který vzbudil velkou pozornost v Německu a kontroverz­e v Norsku. (zah a ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Média později popisovala Breivikův útok na ostrově Utöya titulky jako „Norský ráj se proměnil v peklo“. Řada z těch, kdo masakr přežili, mají ještě dnes vážné psychické problémy.
Foto: ČTK Média později popisovala Breivikův útok na ostrově Utöya titulky jako „Norský ráj se proměnil v peklo“. Řada z těch, kdo masakr přežili, mají ještě dnes vážné psychické problémy.
 ??  ??
 ??  ?? Před soudem Při prvních soudních stáních zdravil Breivik nataženou pravicí se sevřenou pěstí. Po čase pěst otevřel a přisvojil si klasický nacistický pozdrav.
Před soudem Při prvních soudních stáních zdravil Breivik nataženou pravicí se sevřenou pěstí. Po čase pěst otevřel a přisvojil si klasický nacistický pozdrav.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia