MF DNES

Cestovky teď prodávají víc než před pandemií

-

Zájem Čechů a Češek o dovolenou v zahraničí roste, a to navzdory neustálým změnám protiepide­mických opatření, shodují se cestovní kanceláře. Podle některých dokonce měsíc červen překonal prodeje z roku 2019.

Poptávka je podle cestovních kanceláří a agentur víc kolísavá než před pandemií, přesto se jim daří plnit nastavené cíle.

Vývoj sezony jako dobrý hodnotí CK Blue Style, podle její mluvčí Ilony Topolové mají Češi zájem cestovat. „Snažíme se proto navyšovat kapacity tam, kde ochranná opatření nelimitují jejich příjezd do destinace nebo naopak jejich návrat do České republiky,“řekla.

Lidé mají podle marketingo­vého ředitele CK Alexandria Petra Šatného podle očekávání největší zájem o destinace, které jsou jednoduše dostupné. Obrovský zájem je podle Šatného o Bulharsko. „Nyní kulminuje natolik, že k již tak bohaté nabídce mnoha letadel týdně ještě přidáváme další,“uvedl.

Češi nemají rádi změny

Do zájmu o jednotlivé destinace se propisují koronaviro­vá pravidla a omezení. Například Turecko bylo podle Šatného z CK Alexandria silné v předprodej­ích, další nárůst zájmu však limituje zařazení země na české cestovatel­ské mapě mezi ty s velmi vysokým rizikem nákazy. Kromě lidí, kteří si destinaci vybírají opakovaně, tak do něj míří hlavně ti, kteří mají dokončené očkování nebo covid-19 prodělali.

Velký propad je podle Šatného vidět u Egypta a Tuniska, druhou jmenovanou zemi se Alexandria rozhodla letos nenabízet.

CK Fischer podle svého mluvčího Jana Bezděka ještě na začátku června prodávala o třetinu zájezdů více než v roce 2019. Momentálně, vzhledem k často se měnícím opatřením, je zájem slabší a prodeje jsou srovnateln­é s předloňský­m rokem.

Cestovní agentura Invia podle mluvčí Andrey Řezníčkové minulý týden zaznamenal­a kvůli náhlým změnám cestovatel­ských podmínek drobný pokles prodejů. Překotné úpravy opatření podle ní nemají Češi rádi. Jakmile se ale dozvědí další informace a mají jasno v tom, co je čeká, zájem se zvýší. „Pokud se dívám na odlety za červen a červenec, evidujeme 150procent­ní meziroční nárůst,“uvedla.

Prodeje CK v červnu podle vyhledávač­e dovolených Skrz.cz překonaly hodnoty z června 2019. V červenci trend mírně zvolnil, ale objem prodejů se drží vysoko. (ČTK, iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia