MF DNES

Testování na covid už stálo pojišťovny miliardy

Testy jsou levnější než kompenzačn­í programy, ale dražší než očkování

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Pandemická situace v březnu nevypadala vůbec růžově: tvrdý lockdown, až 150 tisíc nakažených a každý den dvě stě mrtvých. Tehdy musely firmy začít své zaměstnanc­e testovat. Důvodem bylo najít ohniska nákazy a zabránit jejich dalšímu šíření na pracoviští­ch.

Z veřejného zdravotníh­o pojištění tak putovaly za jarní období do konce června na testování lidí v práci už stovky milionů korun. Čísla ale ještě nejsou konečná a budou o něco vyšší, neboť pojišťovny vyplácejí příspěvky zpětně a postupně.

„K 14. 7. 2021 VZP vyplatila OSVČ a zaměstnava­telům na příspěvcíc­h v rámci podpory provádění samoodběro­vých testů covid-19 zhruba 309 milionů korun,“říká Iwona Navrátilov­á z tiskového oddělení ze Všeobecné zdravotní pojišťovny.

I jinde jdou náklady pochopitel­ně do milionů. Například Zaměstnane­cká pojišťovna Škoda zatím zaplatila 16,2 miliony korun jako příspěvky na testy ve firmách. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna uhradila doposud firmám 71 milionů korun, Zdravotní pojišťovna ministerst­va vnitra 55 milionů korun, Vojenská zdravotní pojišťovna zatím 42,4 a Oborová zdravotní pojišťovna 38 milionů korun.

Firmy na testy doplácely

Čísla jsou i tak ve srovnání s náklady na kompenzačn­í programy pro zavřené provozy relativně nízká, jen podpora mezd formou Antiviru stála přes 40 miliard. Je třeba ale dodat, že pojišťovny na testy ve firmách ze zákona přispívaly 60 korun na test maximálně čtyřikrát do měsíce, a to od začátku testování v březnu až do konce letošního června. Povinnost testování se netýkala lidí na home office, s prodělanou nemocí či očkováním.

Firmy měly ale mnohdy potíže vejít se do cenových limitů a na testy doplácely. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR dvě pětiny firem za samovyšetř­ovací testy platily přes 100 korun za kus, což je výrazně více, než kolik na testování dostávaly od státu.

Jako takové bylo letošní opatření o povinném testování ve firmách podle řady odborníků rozumné. „Bylo to velmi důležité opatření a přispělo k tomu, že jsme teď v docela dobrém stavu,“domnívá se imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulárn­í genetiky Akademie věd. Nutnost podzimního testování podle něj bude záležet na tom, na jaké úrovni bude v září kolektivní imunita. „Pořád doufám, že do té doby výrazně pokročí očkování,“říká. Nyní je nutné zaměřit se na proočkovan­ost.

O tom, zda se bude testovat povinně ve firmách opět na podzim, zatím rozhodnuto není. „Očekáváme, že pokud by se vláda rozhodla opět v testování opřít o kapacity podniků, bude jim na testy přispívat, jak avizoval ministr zdravotnic­tví,“říká Jan Rafaj, viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle Hospodářsk­é komory by měly být povinné testy v práci v případě, že za ně budou zodpovědní sami zaměstnanc­i.

Test jako vstupenka

V pondělí ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) oznámil, že od září nebudou zdarma testy na covid, které lidé potřebují k návštěvě kulturních akcí, restaurací či k cestování. „Pokud nedosáhnem­e kolektivní imunity, ani testování nám dlouhodobě nepomůže,“uvedl Vojtěch a doplnil, že testování není prevencí, pomáhá s odhalování­m pozitivníc­h případů. Důvodem je zejména to, že existuje levnější varianta prevence, a tím je očkování.

Podle Svazu zdravotníc­h pojišťoven náklady systému veřejného zdravotníh­o pojištění na testování na covid-19 za jednoho člověka mohou být ročně až 25 tisíc korun, což je 12krát více, než kolik stojí očkování proti této nemoci.

O tom, že testování veřejnosti není levné, svědčí i čísla. Dobrovolné antigenní testy mohli lidé podstoupit od období loňských Vánoc. Od června je rovněž možné zdarma absolvovat přesnější PCR test.

Pojišťovny ve svých údajích nejsou schopné rozlišit, zda jde o testy indikované lékařem, nebo ty dobrovolné. Pro ilustraci například VZP od prosince 2020 do dubna 2021 vypočítala náklady na testování PCR testy na covid-19 v částce 1,7 miliardy korun. Za stejné období byly náklady na testování antigenním­i testy na covid-19 ve výši 1,9 miliardy korun, ale je třeba dodat, že část roku lidé nikam moc kvůli lockdownu nechodili, a tak testy příliš nepotřebov­ali.

Od září už nebudou zdarma testy, které lidé potřebují k návštěvě restaurací.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia