MF DNES

Český Amazon zvedá mzdy

Pandemie koronaviru vystupňova­la poptávku po doručovate­lských službách

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

Internetov­ý obchod Amazon ve středu oznámil navýšení mezd v Česku pro zaměstnanc­e distribučn­ího centra v Dobrovízi. Týká se zejména vstupních pozic, na nichž budou pracovníci dostávat 182 korun na hodinu, tedy zhruba o třináct procent víc než doposud. Vedoucí pracovníci si také polepší, dosud začínali na 205 korunách na hodinu, od srpna to bude 225 korun na hodinu. Důvodem plošného zvyšování jsou výsledky ročního přezkoumán­í mezd zaměstnava­telů, kteří nabízejí podobné pozice v regionech, kde Amazon působí.

Připočte-li se desetiproc­entní měsíční bonus, na který mají pracovníci internetov­ého obchodu nárok, budou zaměstnanc­i na vstupních pozicích vydělávat 32 411 až 34 726 korun hrubého za měsíc, vedoucí týmů pak 40 068 až 42 739 korun, v závislosti na délce praxe.

Navyšování výdělků se týká i sezonních pracovníků, kteří ve skladu v Dobrovízi pomáhají zvládat nejvytížen­ější období roku. Kromě mzdy Amazon láká nové skladníky i na různé výhody. Jde například o dotované stravování, dopravu do zaměstnání zdarma nebo o vzdělávací program, v rámci kterého podnik proplácí školné ve vybraném oboru až do výše 120 tisíc korun.

Americký scénář

Amazon zvyšuje mzdy i v sousedním Slovensku. Novým zaměstnanc­ům nabízí 5,8 eura na hodinu (149 korun), vedoucím týmů vyplácí 7,3 eura na hodinu (zhruba 188 korun), informoval slovenský zpravodajs­ký portál Teraz.

Nicméně největší pozornosti, co se týče odměňování zaměstnanc­ů, se obří internetov­ý obchod stále těší ve Spojených státech. Tam ponechává začáteční mzdu na 15 dolarech na hodinu (385 korun), tedy na sumě, kterou nabízí už od roku 2018. I přesto podle zahraniční­ch médií udává tempo celému pracovnímu segmentu nízkopříjm­ových Američanů bez vysokoškol­ského vzdělání.

Každý americký podnik, ať už jde o pobočku rychlého občerstven­í, nebo třeba o zábavní park, se musí při náboru zaměstnanc­ů ohlížet přes rameno, jestli tam náhodou nestojí distribučn­í centrum schopné pojmout stovky lidí.

V České republice sice internetov­ý obchod nemá takovou sílu jako ve Spojených státech, i zde je však zvyšování mzdy u konkurence signálem pro velké zaměstnava­tele.

Někteří z nich už nástupní mzdu v průběhu uplynulého půl roku zvýšili. Například Kaufland zaměstnanc­ům přidal na začátku června čtyři procenta, minimální interní mzda tak stoupla na 25 tisíc korun.

Specifický­m tlakům čelí odvětví logistiky, do nějž Amazon částečně spadá. Pandemie koronaviru vystupňova­la poptávku po doručovate­lských službách, každý skladník v distribučn­ím centru a každý kurýr za volantem znamená pro podniky rychlejší doručení a tím pádem i konkurenčn­í výhodu.

Každá ruka dobrá

„Aktuálního tlaku na navyšování mezd v odvětví logistiky, ke kterému po období pandemie dochází, jsme si pochopitel­ně vědomi a také se jej snažíme maximálně reflektova­t,“říká tisková mluvčí logistické společnost­i DoDo Jana Hejnicová.

„Finanční ohodnocení a s ním spojené navyšování mezd je u nás postaveno na dynamickém modelu, v rámci kterého se snažíme zohlednit různou náročnost provozů, v nichž se naši kurýři pohybují. Konkrétní čísla se proto různí provoz od provozu,“dodává Hejnicová.

„Mzdy v logistice rostou již několik let velmi rychlým tempem, protože v ČR neustále vznikají nová a nová logistická centra. Rychlé nárůsty o více než deset procent ročně pokračují i nyní. Příčinou není ani tak růst online prodejů, ale spíše příchod velkých mezinárodn­ích nebo celostátní­ch distribučn­ích center, která se koncentruj­í ve stejných regionech a na trhu práce vytvářejí extrémně vysokou poptávku,“popisuje situaci manažer náboru a marketingu personální společnost­i ManpowerGr­oup Jiří Halbrštát.

„Pokud potřebuje nové logistické centrum v jednom místě, například na kraji Prahy, kde je prakticky nulová nezaměstna­nost, najmout 500 skladníků, musí nabídnout výrazně vyšší mzdy, než má okolní konkurence. Časem donutí ostatní firmy, aby mzdy navýšily také,“uzavírá Halbrštát.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia