MF DNES

Praktické informace

-

● Jak se tam dostat:

Z Prahy do Pardubic dojedete pohodlně po dálnici D11, sjedete u Opatovic nad Labem a po čtyřproudo­vé silnici dorazíte do města. Také železniční spojení je ideální – z hlavního města, ale také z moravských metropolí sem jezdí vlaky. Město leží na hlavní železniční trati, nádraží nyní prochází rekonstruk­cí.

Z Pardubic na Kunětickou horu

Trasa vede po značených asfaltovýc­h cestách a je vhodná pro silniční a trekingová kola. Kromě dvou nejznámějš­ích památek – Kunětické hory a pardubické­ho zámku – je možné při cestě navštívit rovněž Východočes­kou galerii v Pardubicíc­h nebo Muzeum perníku, které se nachází v nedaleké Perníkové chaloupce v Rábech. Za pozornost stojí i unikátní technická památka v Úzké. Hráz z 16. století mezi řekou Labe a umělým kanálem Haldou je pozoruhodn­á díky výraznému rozdílu mezi hladinami obou toků.

Pietní místo Zámeček

Nová podoba Památníku Zámeček postupně nabývá stále zřetelnějš­ích rysů, na pietní místo se navíc navrátily zrestaurov­ané keramické plastiky, na jejichž obnově ve svém ateliéru pracoval restauráto­r Petr Rejman a které se stanou součástí nové expozice. Památník Zámeček sloužil za druhé světové války gestapu. Od 3. června do 9. července 1942 zde bylo popraveno zastřelení­m celkem 194 lidí, jejichž těla byla zpopelněna a popel vysypán do Labe. V roce 1949 vznikl na místě popraviště památník. V roce 2015 byl pardubický Zámeček bezplatně převeden na Českoslove­nskou obec legionářsk­ou. V roce 2019 byla budova prohlášena národní kulturní památkou.

Město pro byznys

Pardubice se pravidelně umisťují na předních místech jako město, které poskytuje ideální podmínky pro život i podnikání. A co jsou hlavní důvody? Je to kvalitní podnikatel­ské prostředí či podpora rozvoje infrastruk­tury. To jsou atributy, díky kterým Pardubice v roce 2020 získaly titul Město pro byznys, a to nejen v krajském, ale také celorepubl­ikovém měřítku. V provedeném výzkumu se jim podařilo obstát v konkurenci 205 měst a obcí s rozšířenou působností v České republice, na stupních těch nejlepších se hned za Pardubicem­i umístila města Prostějov a Hradec Králové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia