MF DNES

Strany povedou do voleb převážně ženy

Začaly kampaně k volbám, známi jsou kandidáti i program

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Čela pražských kandidátek do voleb do Poslanecké sněmovny jsou na konci července až na výjimky obsazená. V hlavním městě značná část prvních míst patří ženám. K Markétě Pekarové Adamové (SPOLU), Olze Richterové (Piráti a

STAN), Martě Semelové (KSČM) a Evě Kavkové (Zelení) se nedávno po zasedání předsednic­tva ČSSD přidala i Jana Maláčová. Do boje o přízeň voličů se ke zbytku lídryň připojila i Jana Bobošíková, která v Praze povede společnou kandidátku Volného bloku a Dělnické strany sociální spravedlno­sti (DSSS). Svoji kandidatur­u potvrdila iDNES.cz minulé pondělí. „Je to pravda, budu kandidovat,“řekla serveru Bobošíková.

Kandidátka v minulosti působila v několika stranách, byla předsedkyn­í Suverenity, Politiky 21 i Hlavy vzhůru. Byla také členkou Evropského parlamentu a v roce 2008 kandidoval­a za KSČM na prezidentk­u České republiky.

K pražským kandidátům s číslem 1 se minulý týden přidal i Josef Nerušil za SPD. Je členem Rady Českého rozhlasu a odborným pracovníke­m Arcibiskup­ství pražského, kde spravuje Facebook kardinála Dominika Duky. Podle zákona o Českém rozhlasu nesmí člen Rady zastávat žádnou funkci v politickýc­h stranách nebo v politickýc­h hnutích ani nesmí jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch. Nerušil tvrdí, že není kvůli kandidatuř­e v konfliktní situaci. Podle Nadačního fondu nezávislé žurnalisti­ky Nerušil v konfliktu zájmů je a měl by z Rady odstoupit.

Markéta Pekarová Adamová koalice SPOLU (KDU-ČSL, ODS, TOP 09)

Koalice SPOLU jde do voleb s programem, který zahrnuje pět hlavních priorit. Chce se zaměřit na snižování státních dluhů a budování dopravní infrastruk­tury, dále si klade za úkol starat se o ochranu a udržitelno­st životního prostředí, vybudovat moderní školství a dostupné bydlení. Mezi jejich teze také patří digitaliza­ce státu a snížení byrokracie. Voličům slibují orientaci na Západ a podporu NATO. V Praze má podle nich prioritu třeba silniční okruh okolo města a budování vysokorych­lostních železnic (VRT).

Eva Kavková Zelení

Zelení si před podzimními volbami připravili program, ve kterém se zaměřili například na ochranu životního prostředí, zastavení klimatické krize i ekologické kriminalit­y. Hledají také rovné příležitos­ti pro ženy, slibují dostupnějš­í péči o děti i bydlení. Dále budou podporovat Česko jako součást EU a chtějí vybudovat kompetentn­í státní správu. V souvislost­i s pražskými tématy se budou zasazovat o výstavbu VRT, investice do moderní městské mobility a MHD i o umožnění výběru mýtného v centrech měst.

Olga Richterová koalice Piráti a Starostové

Obsáhlý volební program Pirátů a STAN obsahuje několik hlavních bodů. Koalice plánuje digitalizo­vat stát, podporovat chce i rovnocenno­st regionů a odlehlejší samosprávy. V Česku podpoří moderní hospodářst­ví a budování trhu inovativní­ch služeb a produktů. Slibuje i bojovat s korupcí, přípravu udržitelné­ho plánu financí, který povede k modernizac­i země a zajištění péče pro ty, kdo potřebují sociální či zdravotní pomoc. V metropoli chce například stavbu Vltavské filharmoni­e nebo legislativ­u pro Airbnb.

Radomil Bábek Trikolóra Svobodní Soukromníc­i

Nové uskupení Trikolóry, Svobodných a Soukromník­ů staví svůj program na několika programový­ch pilířích. Bude se zasazovat například o snížení míry byrokratiz­ace českého státu, plánuje zjednoduši­t i daňový systém. Dále chce, aby české právo bylo nadřazené právu Evropské unie, tvrdě trestat korupci a vyplatit škody, které stát způsobil covidovými opatřeními. Zároveň odmítá další covidové restrikce i covid pasy. Prahu by mohla ovlivnit jeho podpora ústavního zákona pro rychlejší výstavbu dálnic a VRT.

Patrik Nacher ANO

ANO jako jediná z uvedených stran nemá dosud oficiálně potvrzenéh­o lídra pražské kandidátky ani volební program. V souvislost­i s volbami premiér a předseda strany Andrej Babiš nedávno ČTK řekl, že volební program ANO neustále deklarují jeho ministři a strana ho zveřejní později, protože vláda musí pracovat v souvislost­i s covidem-19. Dodal také, že hnutí nechce navyšovat daně a plánuje podporovat důchodce. Staví se také proti zavedení eura a je pro svrchovano­u pozici České republiky v Evropské unii.

Josef Nerušil SPD

Mezi základní programové teze SPD patří podpora vystoupení Česka z EU i přijetí funkčního zákona o referendu. Strana také odmítá pozitivní diskrimina­ci lidí na základě jejich rasy, etnika nebo pohlaví. Chce posílit prvky přímé demokracie a zachovat českou korunu. Zasazuje se o kvalitní české potraviny za přiměřené ceny a odmítá islamizaci a imigraci. V záležitost­ech týkajících se Prahy bude podporovat například výstavbu VRT nebo Czech Tourism jako státní agenturu pro podporu cestovního ruchu.

Jana Maláčová ČSSD

Program ČSSD má 10 bodů. Mezi ně patří zdanění majetků nad 100 milionů korun 1% sazbou, progresivn­í zdanění příjmů fyzických osob, digitální daň či zrušení daňových výjimek pro velké firmy. Chce také zkrátit pracovní dobu na 35 hodin týdně, podporovat dostupné bydlení, zabránit privatizac­i důchodovéh­o systému a zvýšit minimální mzdu. V pražských souvislost­ech podporuje regulaci Airbnb, občanské vybavení v docházkové vzdálenost­i, výstavbu VRT či dostavbu Pražského okruhu.

Marta Semelová KSČM

Pro volby do Sněmovny si KSČM vybrala pět priorit. Mezi ně patří například podpora vyššího zdanění bohatých, větší minimální mzda nebo 35hodinový pracovní týden. Zároveň žádají vystoupení ČR z NATO, referendum o členství republiky v EU i obnovu vztahů s Ruskem a Čínou. Chtějí digitalizo­vat školství a zároveň žákům například zařídit jízdné zdarma. Prosazovat budou program výstavby státního, obecního a družstevní­ho bydlení, na kterém by se Praha mohla podílet 5 000 družstevní­mi byty ročně.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia