MF DNES

Od Gočára do 21. století

Zastávky hromadné dopravy již od podzimu dostanou moderní přístřešky

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Již od podzimu budou Pražané čekat na tramvaj či autobus pod novými přístřešky. Městská firma Technologi­e hlavního města Prahy (THMP) totiž postupně začne dodávat nové prvky městského mobiliáře v hodnotě takřka 700 milionů korun. Výměna potrvá přibližně dva roky.

NOVÉ MĚSTO

Nové zastávkové přístřešky, zábradlí a například také velkokapac­itní odpadkové koše zamíří od listopadu na přibližně 1 800 stanic v síti metropolit­ní hromadné dopravy. Otevřené výběrové řízení na dodávku nového vybavení vyhrála firma Energovod.CZ, instalaci a výměnu zařídí THMP.

Celková hodnota dodávky a instalace činí 689,8 milionu korun, nové prvky městského mobiliáře THMP dodá podle plánu do roku 2023. Kromě dodávek konstrukce nových zastávek a dalších prvků vítězná firma zajistí podle předpoklad­u také odběr nezbytných náhradních součástek.

„Uzavřená rámcová smlouva nám umožní postupně odebírat potřebné množství dílů mobiliáře, a to včetně případných rezerv, vlastní instalace, a výměna už pak bude v rukách našich pracovníků,“vysvětlil předseda představen­stva THMP Tomáš Jílek.

Šetrná proměna

Smlouva o nových přístřešcí­ch dostane podle vedení města také další rozměr. „Omezíme vizuální smog na dalších zařízeních v našich ulicích,“říká primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Na provozovat­ele reklamy na nových zastávkách plánuje vedení magistrátu vypsat samostatné výběrové řízení. Obnova, kterou zajistí

Zastávky v novém THMP, bude pozvolná a postupně dojde k vyměně kus za kus. Kvůli změnám přístřešků tudíž nebude nutné rozkopat komunikace v celé Praze. Cestující ani nemusí mít obavu, že v sychravém podzimním či zimním počasí bez ochrany na zastávkách tramvají nebo autobusů promoknou.

„Město bude mít nadále ve vlastnictv­í celou síť zastávek a bude jen na něm, jak se bude chovat v rámci jejich obchodního využití,“uvedl radní pro oblast nakládání s majetkem Jan Chabr (TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu).

Gočár i vlnitý plech

Představu o vzhledu nových zastávek si lze udělat v současnost­i na Palackého náměstí, kde již několik měsíců funguje jejich prototyp. „Zastávka veřejné dopravy je důležitým prvkem ve veřejném prostoru, který neodmyslit­elně patří k MHD. Ať už jde o dopravní stavbu, nebo zastávku, vždy musíme myslet na to, aby výsledek vypadal pěkně a zapadal do svého okolí,“uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Zastávky pražské hromadné dopravy v minulosti připomínal­y spíše klasické budovy z betonu či dřeva. Nechyběly čekárny kombinovan­é s telefonním automatem. V takové čekali na své spoje Pražané již ve 20. letech minulého století na Václavském náměstí. Některé přístřešky vytvořili renomovaní tvůrci. Platilo to třeba o vzhledu tramvajové zastávky z poloviny 30. let na Karlově náměstí, kterou navrhl slavný architekt Josef Gočár. V Braníku vzniklo ojedinělé zastřešení všech nástupišť.

S minulostí se lze ještě potkat v několika zastávkách, kde jsou pozůstatky starších zděných přístřešků či budek z trubkových konstrukcí. V 70. a 80. letech dopravní podnik v celé síti povrchové MHD zřizoval typizované modulové přístřešky s kovovou konstrukcí s výplněmi a střešní krytinou z vlnitého plechu a na stěnách též z drátoskla.

V 90. letech začaly být tyto přístřešky nahrazován­y novými, s výplněmi z tvrzeného čirého skla. Ty zřizovala česká pobočka německé firmy Dambach na základě smlouvy s Prahou. Po vypovězení smlouvy přešly tyto přístřešky do vlastnictv­í české pobočky francouzsk­é firmy JCDecaux.

přístřešku.

 ?? Foto: Institut plánování a rozvoje ?? Na Palackého náměstí již nějaký čas slouží prototyp nového
Foto: Institut plánování a rozvoje Na Palackého náměstí již nějaký čas slouží prototyp nového
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia