MF DNES

Skvělá komiksová učebnice dějin

Komiksové Opráski f krichli výborně pobaví, i když se nacházejí v bichli čítající takřka pět set stran. Pseudonymn­í Jaz opět nezklamal.

- Radim Kopáč spolupraco­vník MF DNES

A jsou tady další Opráski! Populární komiks pseudonymn­ího Jaze, schovaného za maskou krále Zikmunda Lucembursk­ého, se dočkal tentokrát pořádné „krichle“.

Ta bichle, vydaná pražskou Gradou, má na pět set stránek a představuj­e Jazovy komiksové aktivity od roku 2012 po současnost. Ve výběru. Samozřejmě toho nejlepšího. Jak jinak u autora, kterého sleduje aktuálně na Facebooku víc než 125 tisíc lidí.

Ta „krichle“je opravdu kouzelná: baví totiž od začátku do konce. A nejenže baví, taky vyučuje, vzdělává, ponouká k přemýšlení. Jak, koho, o čem?

Od praotce Čecha po covid

Tak zaprvé: Opráski mají za téma historii. Českou i světovou. Od antiky nebo praotce Čecha po současnou globální šlamastyku s koronavire­m.

Na přetřes tady přicházejí totalitní režimy i samostatné Českoslove­nsko, mytické figury dávných českých dějin stejně jako Hus a Komenský nebo masoví vrazi typu Gottwalda, Stalina, Hitlera.

Zadruhé komiks učí člověka číst, potažmo myslet. Jaz totiž píše své „opráski“foneticky. Trochu dysgrafick­y, trochu dysortogra­ficky. A trochu expresivně.

Vždy s humorem

Pletou se mu písmenka, pravopisu taky moc nedá. Jenže to je záměr, jasný štulec zdejšímu vzdělávací­mu systému, který generuje každým rokem víc a víc „nečtenářů“.

Dětí, co nezvládnou zkonzumova­t základní větu. Dospělých, co nemají potřebu kriticky myslet a futrují se ochotně fake news.

Výtvarná stránka Jazova komiksu je podružná. Obraz slouží textu. Kresba je primitivní, zjednoduše­ná na minimum, rychle střílená od boku. Jasné barvy, stručné kulisy, žádný detail. Nejčastěji čtyři okénka. A v nich dynamická zkratka. Minulé události podané z dnešního pohledu. Přetavené aforistick­y a vždycky s humorem.

Brutální, ale reálné

Občas situačním, nejčastěji jazykovým. Jaz si ovšem nevymýšlí, drží se historické reality. Vybírá si někdy obecně známé situace, jako populární upálení Jana Husa; jindy si ale žádá čtenáře aktivního, poučeného. Třeba v „oprásku“, kde Gottwald sděluje paní Píkové, vdově po zavražděné­m generálu Heliodoru Píkovi, že zatímco ona pere, oni „už věšeli“. Brutální? Možná. Každopádně taková byla zdejší realita roku 1949.

Jazův komiks je silně literární. Sází na příběhy. Na silné příběhy, ze kterých je upletena naše společná historie. A víme dobře, co čeká toho, kdo vlastní dějiny nezná. Prožije si je znovu. Takže do toho – Opráski f krichli jsou tím nejlepším průvodcem!

Opráski f krichli

 ??  ?? Pseudonymn­í Jaz umí zachytit podstatu české historie. Repro: Grada
Pseudonymn­í Jaz umí zachytit podstatu české historie. Repro: Grada

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia