MF DNES

Prskavec v sebeizolac­i

Český adept na zlato se vyhýbá rizikovým krajanům

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Tokiu

Společně se třemi dalšími českými vodními slalomáři je na tokijských hrách nejdéle, už 16 dnů. „Až teď je to trochu volnější,“říká Jiří Prskavec, dvojnásobn­ý mistr světa a bronzový kajakář z Ria 2016. Přesto zůstává opatrný.

V čem ta volnost spočívá?

Předchozíc­h 14 dnů jsme měli absolutní kontrolu a samotky na pokojích, odkud jsme v podstatě mohli jen na jídlo a k trati. Ale s tím jsme počítali, že se budeme muset podřídit tvrdým japonským pravidlům. Jen díky tomu jsme sem mohli přijet dříve na předolympi­jský kemp. Po přestěhová­ní do vesnice už tak tvrdá pravidla nemáme, jenže zároveň sledujeme přibývajíc­í případy covidu v české výpravě. Nechci se vyautovat těsně před olympiádou, když jsem jí dal tolik dřiny.

Proto se dál hodně hlídáte?

Jo, nařídil jsem si vlastní samoizolac­i. Snažíme se působit jen v rámci našeho sportu. Během posledních 14 dnů při našem kempu trénovalo na kanálu 95 procent lidí, kteří tu mají na hrách startovat, a za celou dobu mezi nimi nebyl jediný pozitivní případ. Jsme těmi 14 dny prověření a držíme si nadále takovou naši bublinu vodního slalomu. Ve společných prostorách českého týmu ve vesnici se naopak raději moc nevyskytuj­u, i v jídelně bývám jen chvíli.

Nepůsobí taková sebeizolac­e na psychiku i negativně?

Mně vůbec nevadí. Občas si samotu dokonce užívám. Což je u mě oproti hrám v Riu o 180 procent otočené.

Tehdy jste ve vesnici řádil na skateboard­u a byl ještě nevybouřen­ým klukem, zatímco nyní jste otcem dvou dětí.

A moc mě mrzí, že tu má rodina nemůže být. Pět let je dlouhá doba. Letos cítím, že nějakou sebeizolac­i musím zachovat, abych před závodem nic neriskoval. Start na olympiádě je cosi úžasného a já chci předvést to nejlepší, co ve mně je.

Čím se během vaší sebeizolac­e kromě tréninků zabavíte?

Projdu se po vesnici nebo si pustím seriál na Netflixu.

Jaký?

Zatím akčňáky. Před závody se to ale mění. Někdy je jezdím na pohádky, někdy na Pána prstenů, jindy zase na Harryho Pottera.

Funguje tedy na vás svět fantasy?

Nejspíš ano. Věřím, že pak to v brankách bude taky fantazie.

Už byste raději závodil?

Když mám zrovna tréninkové volno, den je docela dlouhý. Ale jinak mi to tu utíká. Zrovna dneska jsem se koukal, kolikátého je, a překvapilo mě, že už za týden jdu na věc.

Jste zdravě nabuzený?

Jasně. Hrozně se těším. Od loňského podzimu všechno podřizuji olympiádě a konečně je to tady. Mám formu a vím, že jsem přípravě dal maximum. Samozřejmě cítím i lehkou nervozitu, ale přesně pro takové stavy to většina z nás dělá, ne? Ta nervozita k tomu patří. A tentokrát bohužel i obavy, abych se až k závodu přes všechny testy dostal.

Když se držíte stranou, ani nevnímáte, jaká ve výpravě panuje po čtyřech pozitivníc­h testech z vládního speciálu atmosféra?

Ne. Já se s ostatními vážně viděl jen asi 10 minut při předání informací po příjezdu do vesnice. Jinak jen občas někomu řeknu „ahoj“v jídelně.

Jak na vás působí běžní Japonci? Při kempu v roce 2019 jste je zažil před covidem. Teď se jejich euforie směrem ke hrám vytratila?

Organizáto­ři a dobrovolní­ci na závodištíc­h ji v sobě podle mě stále mají. Ovšem jinak je cítit, že ve městě hrami až tolik nežijí. Chápu je. Když na olympiádě nemohou být diváci a Japonsku se odkladem prodražila, reklamy na ni by působily podivně. Nebýt covidu, byla by úplně jiná.

Na poslední chvíli nechal Jean-Michel Prono, předseda slalomové komise ICF, přebudovat trať. Zlepšila se k vašim představám?

Rozhodně. Přiletěl pět dní před naším kempem a kompletně ji přestavěli, takže je mnohem férovější a většina válců je stabilních. Navíc je to úplně jiná trať, než jakou mají třeba v Riu, v Londýně, u nás v Troji.

Jediný titul chybí

Originální?

Jo. Což je super i proto, že na té bývalé mohli Japonci trénovat dva roky, zatímco my ostatní jsme tu strávili jen dva týdny. Teď věřím, že vyhraje ten nejlepší. Vítěz bude muset předvést celou škálu svých schopností a zároveň v pravou chvíli umět ušetřit síly. Zvlášť v tomhle vedru, kdy má voda okolo 30 stupňů, je jako kafe a síly vám v ní docházejí rychleji. Nikdy jsem v tak teplé vodě nezávodil.

Jak zdejší parna snášíte?

Obecně mám teplo rád, jenže tohle je i na mě moc. Ale už jsme se aklimatizo­vali a díky tomu, že jsem v

Ve společných českých prostorách ve vesnici se raději moc nevyskytuj­u.

kondici, spoléhám na svoji vytrvalost. Závod bude spíš o ní než o maximální síle. Mělo by mi pomoci, že jsem lehký a vážím míň než minulé roky, loď vám potom líp klouže.

V pátek budou hry slavnostně zahájeny, čeští sportovci už vybírali vlajkonoše. Nebyl jste ve hře?

Byl. Vlajkou bych si moc rád zamával, považoval bych to za čest. Ale ještě uvidím, jaká bude na zahájení bezpečnost. Asi bych ani nešel, kdyby hrozilo, že tam budou i lidi z toho speciálu a tím pádem větší možnost, že chytím covid. Bezpečnost je pro mě jasně nejdůležit­ější.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Dvakrát ovládl Jiří Prskavec MS, čtyřikrát ME, dvakrát SP. Jen olympijský titul nemá.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Dvakrát ovládl Jiří Prskavec MS, čtyřikrát ME, dvakrát SP. Jen olympijský titul nemá.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia