MF DNES

Jsme dospělí. Marpo halasně sděluje banální pravdy

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

„Všichni to ví/jsme dávno dospělí/nikdo z nás se už za úspěchem nehoní/v tomhle věku člověk vlastně už nic neřeší/ví, že po neděli přijde zase pondělí,“zpívá Marpo ve skladbě Vietnam.

Tvrďácká póza

Sdělení se mu zřejmě natolik zalíbilo, že na něm postavil i následujíc­í skladbu Dospělí s hostujícím slovenským raperem Kalim, známým z poroty televizní soutěže The Voice. Prázdných mouder je písnička ostatně plná: „Nejde chtít zažívat vítězství/když jsi ani jednou neprohrál/ti co nemaj nic jsou silnější/protože jim život nedopřál/s věkem se stane člověk moudřejší“. Samozřejmě

dojde i na otřepané a mnohokrát přežvýkané „co tě nezabije/to tě v životě posílí“či „i když prohraješ/tak tě to naučí“.

Podobné životní pravdy a motivační citáty mívají na různých částech těla vytetované a doma na stěnách napsané účastnice spotřebníc­h reality show, ale Marpo je na albu Backwoods Bred přednáší s tak zaťatou urputností a odhodlanos­tí, jako kdyby byl přesvědčen, že na ně přišel sám.

Kde Marpo nelká nad sebou samým, stylizuje se do pózy tvrďáka. Cedí slova skrz zuby a přehrává na celé kolo, čili je výsledek spíše směšný. Viz Hillbilly s rádobydrsň­áckými anglismy „mám nabitou shotgun“, „chci chránit svý loved ones“… Hudebně to má být podle Marpových slov jakýsi průsečík rapu, blues a country v kulisách seriálu

V póze tvrďáka

True Detective (Temný případ). Části alba se nahrávaly v Louisianě a Mississipp­i a po zvukové a produkční stránce jde o adekvátně odvedenou práci. Hudebně je to však tuctový rap pop-rock. Z country a blues zazní jen občasné náznaky. Alfou a omegou hudební složky věci zůstává důraz na chytlavost a všeobecnou srozumitel­nost.

Musí to prostě zabírat na první dobrou, být dostatečně efektní, bombastick­é, nablýskané, aby to chytlo co největší počet lidí s velmi nízkými nároky na kvalitu.

Vyznání lásky po třech zelených

Při poslechu skladby Bad Man, což mělo být zřejmě cosi na způsob otevřené a zároveň intimní zpovědi, člověku dojde, že Marpo nezná míru.

Citlivé téma rozbíjí na prach humpolácko­u melodií v refrénu a zcela nepřípustn­ou machou. Upřímné je to asi stejně jako žvatlání společensk­y znaveného jinocha na taneční zábavě, který po sedmi pivech a po třech zelených při ploužáku s vyhlídkou možných tělesných rozkoší v nedalekém remízku škytá své princezně do ouška, že ji „tyvole miluje jak sviňa“.

Ke slovům má každý svůj vlastní přístup. Někdo je s obdivuhodn­ou zručností a vtipem splétá v jedinečné slovní hříčky, kterými krom pobavení dokáže i leccos podstatnéh­o sdělit. Marpo na ně jde v boxerských rukavicích, chce posluchače knokautova­t, zahrnout ho a nenechat ho vydechnout.

Bohužel to však má podobný efekt, jako kdyby šel s kulometem na komáry. Hřmotně efektní pozlátko mu možná zajistí stále rostoucí posluchačs­kou obec, ale je to zboží s velmi omezenou záruční lhůtou. Každý další poslech odhaluje jeho (na)dutost a prázdnotu.

Backwoods Bred Marpo

 ?? Foto: Lukáš Masta Jirkovský ?? Marpovy písničky útočí na posluchače hřmotně efektním pozlátkem, ale jinak jsou prázdné.
Foto: Lukáš Masta Jirkovský Marpovy písničky útočí na posluchače hřmotně efektním pozlátkem, ale jinak jsou prázdné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia