MF DNES

Pozor na jedy! Varuje zoo a botanická

- — Adam Hejduk

TROJA Pražská botanická zahrada včera představil­a svou novou výstavu jedovatých pokojových rostlin nazvanou Nechte jedy na pokoji!, kterou zájemci naleznou v největším skleníku Fata Morgana. „Nejenom naši návštěvníc­i, ale obecně Češi jsou nadšení zahrádkáři a pěstitelé pokojových rostlin. Móda mít trochu exotiky v obýváku v posledních letech opět sílí,“vysvětluje ředitel trojské botanické zahrady Bohumil Černý.

„Málokdo tuší, kolik jedovatých rostlin doma má. Návštěvník­y nechceme děsit, ale spíše je v rámci naší jedovaté sezony s těmito rostlinami seznámit a poradit jim, jak je pěstovat a jak s nimi zacházet tak, abychom neublížili ani jim, ani sami sobě,“dodává. Dozvědět se něco o jedovatých pokojových rostlin mají návštěvníc­i příležitos­t až do 12. září. Skleník Fata Morgana je otevřen denně kromě pondělí, a to od devíti hodin ráno až do sedmi hodin večer.

Novou výstavou vrcholí v botanické zahradě takzvaná jedovatá sezona. Současně zde probíhá přehlídka jedovatých cykasů, sukulentů a dalších jedovatých tropických rostlin s názvem Co Maryša ještě neznala. Jedovaté rostliny z tuzemských zahrad i volné přírody, které jsou významnými zdroji léčiv, ale zároveň se mohou stát nebezpečný­m jedem, představuj­e expozice Ďáblova zahrádka.

Zoo boří mýty o hadech

Problemati­kou jedů se nově zabývá také pražská zoologická zahrada. V tomto případě ve spojitosti s hady. Do zdejšího Terária totiž nově přibyly tři druhy užovky spolu se zmijí obecnou. „Náš kurátor plazů Petr Velenský začal na přípravě této expozice pracovat loni v létě, kdy v médiích kolovaly přehnané zprávy o domnělé invazi zmijí na jeden severočesk­ý hřbitov. Podobné zprávy se ostatně objevují každoročně a naprosto zbytečně způsobují paniku,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Expozice by měla především ukázat rozdíly mezi u nás žijícími hady, aby lidé věděli, kterých není třeba se bát. „Pouze zmije obecná je jedovatá, ostatní jsou nejedovaté užovky. Pro laika nemusí být snadné užovky od zmije odlišit, protože hadi jsou velmi variabilní ve zbarvení i velikostec­h a pozorovaný had ne vždy odpovídá fotografii z internetu,“vysvětluje kurátor Petr Velenský. Součástí osvěty o našich hadech je i vyvracení některých mýtů, jako například to, že jed z rány se má vysát.

 ?? Foto: Roman Vondrouš, ČTK ?? Výstava Kurátor Vlastimil Rybka ukazuje v botanické zahradě rostlinu s názvem Codiaeum variegatum u příležitos­ti zahájení výstavy jedovatých pokojových rostlin nazvané Nechte jedy na pokoji.
Foto: Roman Vondrouš, ČTK Výstava Kurátor Vlastimil Rybka ukazuje v botanické zahradě rostlinu s názvem Codiaeum variegatum u příležitos­ti zahájení výstavy jedovatých pokojových rostlin nazvané Nechte jedy na pokoji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia