MF DNES

Sebastian Kurz: vzor, či přelud?

Mladý rakouský kancléř Sebastian Kurz bývá označován za prototyp politika nové evropské pravice. Opravdu však tento schopný muž, ale současně trochu populista, který vyjde skoro s každým, představuj­e budoucnost?

- Petr Vaníček politolog

Jedním z hlavních definičníc­h znaků evropské politiky posledních let se stal proces roztříštěn­osti politickéh­o spektra, kterou můžeme s různou mírou intenzity pozorovat na výsledcích voleb napříč kontinente­m. To vede k rostoucí polarizaci a rozdělení ve společnost­i, v níž se obtížně hledají společensk­é kompromisy.

Střední třída je čím dál častěji nucena vybírat si mezi levicovými liberály na jedné straně a nacionalis­ty na straně druhé, což pro velké množství voličů představuj­e obtížně straviteln­ou volbu.

S nabídkou částečné syntézy, tedy propojení stanovisek obou politickýc­h táborů do rakouské politiky vletěla politická hvězda Sebastiana Kurze, současného rakouského kancléře a předsedy Lidové strany. Úspěch jeho výjimečné politické kariéry, kterou nastartova­l už před třicátým rokem, spočívá ve schopnosti přizpůsobi­t se jako chameleon různým voličským skupinám, a tím vytvořit potenciál, který jeho političtí konkurenti nejsou schopni překonat.

Své hvězdné renomé v evropských konzervati­vních kruzích si získal hlavně vzdorem proti německé kancléřce Angele Merkelové

v době migrační krize. Tím si postupně získal sympatie nejen visegrádsk­ých zemí, ale i bavorské CSU, která díky katolické tradici dlouhodobě vede kulturní spory s většinově protestant­ským severem Německa. Jeho raketový start v politice a povznesení volebních preferencí rakouských lidovců o více než 10 procent, spojený s generační výměnou, ovšem postupně znamenal mocenskou srážku s establishm­entem.

Kurz se stal natolik silným politickým hráčem, že se rakouská politika začala do značné míry štěpit na postoji k jeho osobě. Opozice mu vyčítá přílišné uzurpování moci a státních institucí nebo jeho preferenci bulvárních médií před veřejnoprá­vními, vedoucí k banalizaci společensk­é diskuse. Ostře sledovaným testem jeho domácího vlivu se přednedávn­em stala volba ředitele veřejnoprá­vního rozhlasu a televize ÖRF. V té nakonec zvítězil díky podpoře lidovců Roland Weißmann, který po 15 letech vystřídal Alexandera Wrabetze, jenž byl vnímán jako nominant blízký sociální demokracii.

Někteří kritici dále namítají, že Sebastian Kurz je ve skutečnost­i pouze oportunist­ický politik bez silných názorů, který mlčí k agresivní ruské zahraniční politice. Spory plynoucí z benevolenc­e vůči represivní­m režimům měl v nedávné minulosti například i s vídeňským arcibiskup­em. Jeho vládu však v současnost­i nejvíc ohrožuje potenciáln­í budoucí obvinění z křivé přísahy s možným trestem až tří let odnětí svobody. Tu však vehementně odmítá.

Volební výsledek lidové strany z roku 2019 (37,5 procenta) ho na domácí politické scéně staví do pozice, ve které si může vybírat podle potřeby různé koaliční partnery s naprosto odlišnými ideologick­ými postoji. I proto byl schopen během krátké kancléřské kariéry uzavřít koaliční spolupráci nejdříve s nacionalis­tickou stranou FPÖ a následně ji po předčasnýc­h volbách vyměnit za Zelené, kteří reprezentu­jí opačný pól politickéh­o spektra. Přes všechny zmíněné problémy zůstává volební podpora lidovců v průzkumech veřejného mínění i nadále na 35 procentech.

Političtí soupeři Sebastiana Kurze nyní vyčkávají, jestli dojde na výše zmíněná soudní obvinění, která by do rakouské politiky pravděpodo­bně vnesla novou dynamiku. Hlavním politickým hybatelem by se poté stal prezident Alexander van der Bellen, který by mohl Kurzovu vládu odvolat a nasměrovat zemi k předčasným volbám.

V zahraniční politice se Sebastian Kurz stylizuje do pozice stavitele mostů mezi východem a západem, podporuje dialog s Ruskem a brzdí ambiciózní politiku přerozdělo­vání jižním zemím v rámci EU. Jako politický chameleon dokáže na evropské úrovni vytvářet koalice v podstatě všech typů. Zelenými počínaje a nacionalis­tickými konče.

Flexibilit­a, či oportunism­us?

Tato flexibilit­a hraničící s oportunism­em má ovšem i stinnou stránku, která se ukázala při jednáních o redistribu­ci vakcín proti covidu-19 v rámci EU na jaře tohoto roku. Časté změny stanovisek a marketingo­vé pojetí politiky mohou vést k nevypočita­telnosti a z toho plynoucí politické izolaci.

Budoucnost jeho pozice na evropské úrovni bude záviset na složení vládní koalice v Berlíně po podzimních volbách a výsledcích francouzsk­ých prezidents­kých voleb v příštím roce. Jeho vztah s Emmanuelem Macronem může být pro budoucnost EU velmi důležitý.

Oba politici mají na jedné straně hodně společného, například deklarovan­ou jednotu v otázce imigrace. Na druhé straně je v EU rozděluje přístup a vize budoucího sdílení finančních závazků, kde patří Rakousko společně s Nizozemske­m k největším strážcům fiskální disciplíny, která je v rozporu s velkými federaliza­čními plány francouzsk­ého prezidenta.

Navíc jsou jeho snahy nadmíru koncentrov­at moc ve svých rukou sledovány v liberálněj­ších evropských kruzích se znepokojen­ím a mohou v budoucnu představov­at přítěž pro jeho hýčkaný mediální obraz. Čeští politici by si měli být vědomi, že politické aspirace Sebastiana Kurze budou i nadále převyšovat středoevro­pský prostor. Česká republika pro něho nebude, stejně jako celý Visegrád, nadstandar­dní partner pro jednání na evropské úrovni.

Politické aspirace Sebastiana Kurze budou i nadále převyšovat středoevro­pský prostor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia